Muntenia News | Homepage

SUA doreste sanctiuni, Rusia vrea dreptate in problemele internationale

👤Scris de Elena Popa 🕔26.Mar 2014 Citit de 209 ori Sursa: ZIARULMARA

Cat Putin a stat in banca lui si a facut jocul americanilor in Consiliul de Securitate al ONU si a dezvoltat relatii economice de sute de miliarde cu UE, in general, si cu Germania, in special, Rusia era privita de Occident ca un partener valabil si viabil.

A fost de ajuns ca ,,tarul de la Kremlin” sa se burzuluiasca si sa le dea peste mana strategilor care n-au renuntat la izolarea Rusiei si la aducerea granitei NATO in proximitatea imediata a hotarelor Rusiei pentru ca, brusc, de la Bonn si Londra la Washington sa se auda, mai intai, scheunaturi timide si mai apoi latraturi prudente. In tot acest timp, ca un pastor din Siberia, obisnuit sa infrunte haitele de salbaticiuni, Putin n-a bagat in seama larma Occidentului, si s-a autoservit punandu-si in farfurie, ca aperitiv, Crimea. Iar in timp ce Gorbaciov, cel care a spart URSS in zeci de cioburi, spune ca anexarea Crimeii e o ,,reparatie istorica” noul guvern de la Kiev tipa ca din gura de sarpe ca e vorba de un rapt teritorial, iar sustinatorii lor din Occident ameninta Rusia cu sanctiuni economice si politice, pe care Putin le trateaza ca pe niste piscaturi de purice.

Excluderea din G8 si izolarea economica si financiara sunt cele mai severe sanctiuni pe care democratiile occidentale le-ar putea aplica Rusiei iar in legatura cu prima ministrul de Externe rus s-a si pronuntat, considerand ca excluderea din acest club exclusivist nu inseamna nimic, atata vreme cat a aceasta entitate este informala.

Cat despre eventualele sanctiuni economice si financiare, rusii stiu foarte bine ca majoritatea tarilor din UE nu prea se descurca fara gazul lor si ca reducerea exporturilor in Rusia ar insemna pentru Occident pierderi de miliarde de euro si, cel mai grav, a mii de locuri de munca.

Asa ca Putin, dupa ce a rezolvat in proportie covarsitoare chestiunea Crimeii (singura grija fiind in prezent rezolvarea problemei populatiei tatare), asteapta acum ca timpul sa lucreze pentru el. El stie ca Ucraina e un stat falimentar, ca Occidentul n-are suficienti bani disponibili pentru a o scoate din impas si ca o vor da pe mana FMI. Iar ce inseamna o guvernare neoliberala sub monitorizarea FMI romanii au aflat-o pe pielea lor. Iar ucrainenii n-au rabdarea proverbiala a ,,mamaligarilor” si nici vreo sfiala sa iasa in strada si sa dea cu guvernantii de pamant. Mai ales in conditiile in care politia, armata si trupele speciale, aruncate contra manifestantilor la Kiev, si-au pierdut orice urma de combativitate si supunere fata de autoritati, modul in care s-au predat marinarii si soldatii ucraineni din Crimeea fiind cea mai buna dovada in acest sens. Iar daca Iulia Timosenko este atat de determinata, incat ar pune mana pe mitraliera si i-ar trage in cap lui Putin, nu se stie cati ucraineni ar urma-o.

Pe asta mizeaza Vladimir Putin. Pe prapastia creata intre politicieni si popor, pe care n-o pot umple nici prooccidentalii, nici prorusii care s-au perindat la guvernare dupa desprinderea Ucrainei din fosta Uniune Sovietica. Cu atat mai putin noua putere instalata cu anasana de politicieni, care au profitat de bunacredinta manifestantilor proeuropeni adunati pe ,,euromaidan” nu pentru a-l debarca pe Ianukovici si a instala cu forta un nou guvern, odata cu schimbarea majoritatii parlamentare, ci pentru a le determina sa-si intoarca fata spre Europa.

Cand spune ca noua putere de la Kiev e ilegitima, Putin nu e departe de adevar, iar recunoasterea ei ca partener de discutie de multe state occidentale nu face altceva decat sa-i determine pe rusi sa caute tari care sa recunoasca anexarea Crimeii ca un gest legitim. Iar acest lucru s-a intamplat deja, ceea ce i-a incurajat pe rusi sa invoce precedentul Kosovo.

De ce se joaca Moscova de-a ,,razboiul rece” cu occidentul? Dintr-un motiv foarte simplu. In timp ce dupa caderea comunismului occidentul n-a mai adus in prim plan decat niste pigmei politici, depasiti total de sarcina istorica de a construi o lume mai buna, in Rusia adusa in pragul dezastrului de Boris Eltin, a aparut Putin. Un produs al laboratoarelor serviciilor secrete, care a primit sarcina sa faca din nou din Rusia, o mare putere, sarcina de care s-a achitat cu brio pana acum.

De cealalta parte, conducatorii manevrati de ,,marea finanta” au adus statul social, care a reprezentat stalpul de rezistenta al UE, in pragul falimentului, iar neoliberalismul salbatic nu face altceva decat sa resusciteze miscarile extremiste pe batranul continent si sa ofere munitie ideologica ,,Putinismului matur”, doctrina politica dominanta azi in Rusia, inventata si teoretizata de Dughin.

Iar Putin, secondat de un diplomat de exceptie, Serhjei Lavrov, se joaca de-a soarecele cu pisica cu Occidentul.

Recent, consilierul prezidential de la Casa Alba pe probleme de securitate nationala spunea ca vizita lui Barack Obama in Europa va arata ca Rusia e din ce in ce mai izolata in plan international, Putin declara senin ca Rusia nu va raspunde, deocamdata, sanctiunilor americane.

Iar Serghei Lavrov spunea in fata Consiliului Federatiei (un fel de senat rusesc), ca prin aplicarea unor sanctiuni Rusiei, SUA se ghideaza nu dupa bunul simt, ci dupa dorinta de a pedepsi. Dar daca vrea sa-si confirme dominatia ,,ar fi mai bine sa o confirme prin acorduri si stabilirea dreptatii in problemele internationale”.

Articole Similare

Post cu dedicație la Primăria Alexandria. Directorul Transloc, Mihaela Radu, își trimite fiica pe postul de consilier în achiziții?

Post cu dedicație la Primăria Alexandria. Directorul Transloc, Mihaela Radu, își trimite fiica pe postul de consilier în achiziții?

DistribuieCarmen Dumitrescu La Primăria Alexandria se întâmplă în fiecare zi lucruri interesante. Din păcate, nu le

PNL Teleorman și-a luat președintele înapoi

DistribuieMonica Vasilescu Multe cârcoteli s-au consumat pe seama alegerii conducerii PNL Teleorman și nenumărate nemulțumiri au

Comisia Europeană și Factual încearcă să reabiliteze adevărul în „epoca post-adevăr”. Cum ne protejăm de știrile false, de dezinformare…

DistribuieCarmen Dumitrescu Într-o vreme în care internetul face regulile jocului, e foarte greu pentru consumatorul de

Seară de dialoguri la Alexandria. Cotidianul & Fundația Alexandrion, despre presă și performanță în sport și business

DistribuieZiarul Cotidianul și Fundația Alexandrion continuă seria evenimentelor în țară, o serie de dialoguri care

Curtea Supremă a amânat, din nou, cauza lui Dragnea

DistribuieMonica Vasilescu Ieri, Liviu Dragnea s-a prezentat, din nou, la Înalta Curte de Casație și Justiție

Cele mai citite

Cele mai noi stiri