Muntenia News | Homepage

Se apropie europarlamentarele – La noi, miza e acciza

👤Scris de Ioana Popescu 🕔04.Apr 2014 Citit de 160 ori Sursa: ZIARULMARA

Alegerile pentru Parlamentul European au pe malurile Dimbovitei o cu totul alta semnificatie decat pe malurile Rinului, Senei sau Tamisei. Scrutinul din 25 mai nu e privit ca un prilej de a trimite in PE oameni de dofta, capabili sa apere interesele Romaniei si sa se impuna pentru a candida cu succes si a accede in structurile de conducere, ci ca un barometru intern care masoara ,,scorul probabil” la prezidentiale. Iar ca urmare a acestui mod original de a transforma evenimente capitale pentru viitorul Romaniei in prilejuri de transare a bataliilor politice interne ne vom trezi din nou reprezentati la Bruxelles de aceeasi sinecuristi ideologici sau de politruci care au adus mari servicii partidelor in razboaiele interne. Iar parlamentarii care reprezinta tarile civilizate se vor freca din nou la ochi vazand cum ai nostri se cearta ca chiorii pe teme interne, se injura ca la usa cortului si isi denigreaza tara.

Iar daca pana acum aceste pete de culoare, care erau grupurile parlamentare romanesti din PE, erau ca agheasma, in sensul ca nici nu influentau, nici nu impiedicau deciziile legislativului european, in noua legislatura importanta reprezentarii in PE si CE devine cruciala pentru fiecare tara care se respecta.

Esecul reuniunii de la Vilnius, cu urmari catastrofale pentru stabilitatea politica si economica a Europei si a lumii a reprezentat un capat de drum, marcand momentul in care proiectul european si-a atins limitele de competenta si actiune si ca extinderea in continuare a UE este incompatibila cu mijloacele de care dispune aceasta in conditiile actuale.

,,Visul european” e pe cale sa se destrame pentru ca dupa caderea comunismului Occidentul s-a grabit sa impuna democratia in sudul si estul Europei fara sa tina cont de mostenirea economico-sociala si culturala a acestor zone, de lipsa indelungata a exercitiului democratic care a creat automatisme gregare si, mai ales, de absenta unor politicieni cu viziune iar in unele tari, ca Romania, de exemplu, si dizidentii au fost prea putini pentru a-si face auzita vocea.

De aceea democratia reala si statul de drept au ramas, pe alocuri, si dupa 25 de ani de la caderea comunismului, forme fara fond, iar in tari ca Romania si Bulgaria clasa politica a creat si adus la cote inimaginabile cleptocratia, bugetul de stat devenind principala sursa a imbogatirii unei mari parti a clasei politice si a ,,cotizantilor” la ,,pusculita” partidelor.

Asa ca in loc ca decalajele dintre vechii si noii membri ai UE sa se reduca, ele s-au adancit si au creat un fenomen pentru care nimeni n-a fost pregatit; parazitarea dialogului dintre UE si guvernele nationale. Iar criza economica a adancit acest fenomen si a condus la cresterea valului de euroscepticism, care a cuprins si tarile occidentale.

Conceptul de stat-natiune revine in actualitate, creste intoleranta fata de straini, se pun bariere in fata imigratiei, iar partidele nationaliste, antisistem si chiar extremiste castiga teren.

O asemenea Uniune Europeana, in care statul social, pilonul de baza al constructiei politice, e pus sub semnul intrebarii, iar unitatea in diversitate este anulata prin masuri guvernamentale nu poate sfarsi decat printr-o implozie, daca nu se actioneaza urgent si coerent in directia gasirii unor solutii care sa raspunda noilor provocari. Care ar putea insemna si schimbarea tratatelor.

De aceea componenta noului Parlament European este esentiala pentru viitorul UE, iar alegerile devin de o importanta capitala pentru fiecare tara.

Pentru ca tara care nu-si va trimite la Bruxelles oameni capabili sa se bata cu argumente pentru interesele natiei e condamnata la marginalizare, avand un loc asigurat la masa saracilor.

La noi listele au fost batute in cuie si daca ne uitam pe ele nu ne facem mari sperante in ceea ce priveste reprezentarea. Iar cea mai buna dovada ca politicienilor nu le pasa decat de ziua lor de maine e faptul ca nici o tema europeana n-a fost lansata pe piata, europarlamentarele nefiind altceva decat o batalie din razboiul intern.

Asa ca miza e acciza, unii considerand contestarea ei drept cea mai eficienta cale de a castiga voturi, in timp ce sustinatorii introducerii noii taxe incearca sa ne faca sa visam cu ochii deschisi o Romanie brazdata de autostrazi.

Din pacate, nici unii, nici altii nu se gandesc la noi, iar la tara, nici atat.

Articole Similare

Sunt ales, dar mă (t)ratez – Ce lecții le va da Marin Țole consilierilor județeni?

Sunt ales, dar mă (t)ratez – Ce lecții le va da Marin Țole consilierilor județeni?

Carmen Dumitrescu Unora le place jazz-ul. Altora banii. Şi prea multora… politica. Intrarea în politică, onorabilă

Mandatul subprefectului Alexandru Ceciu a încetat

Mandatul subprefectului Alexandru Ceciu a încetat

Carmen Dumitrescu Se întâmplă schimbări la conducerea județului. Și ele încep, în mod surprinzător, cu poziția

Copiii de la Centrul Social “Sfântul Spiridon” din Negreni au nevoie de sprijinul nostru pentru a primi zilnic o masă caldă

Copiii de la Centrul Social “Sfântul Spiridon” din Negreni au nevoie de sprijinul nostru pentru a primi zilnic o masă caldă

Carmen Dumitrescu În satul Negreni din comuna Tătărăștii de Jos, oamenii trăiesc în sărăcie și neputință.

Timotei Stuparu vrea mandat

Timotei Stuparu vrea mandat

Monica Vasilescu Bârfe: Cunoscătorii politicii din Teleorman se așteaptă să vadă pe listele PSD orice fel

Epopeea presei post-decembriste

Epopeea presei post-decembriste

Cristian Sima Zece tineri jurnaliști, Visau șpagă nouă; Unu-a luat-o și n-a zis… Și-au rămas doar nouă. Nouă bravi deontologi Au