Muntenia News | Homepage

Prefect apolitic doar pe hartie

👤Scris de Maria Radu 🕔17.Mar 2014 Citit de 177 ori Sursa: ZIARULMARA

Statutul prefectilor si subprefectilor naste in continuare controverse in randul politicienilor. Desi prefectii si subprefectii s-au transformat, de aproape 10 ani, in functionari publici si s-au declarat apolitici, faptul ca acestia sunt numiti de primul ministru, o persoana aleasa politic, si demisi la fiecare schimbare de Guvern, contravine statutului de inalt functionari publici. In acest sens, vicepremierul Liviu Dragnea doreste initierea unei largi dezbateri publice, „serioasa si fara patimi”, privind statutul acestora.

Statutul prefectilor si subprefectilor va fi subiectul unei importante dezbateri publice. Potrivit vicepremierului Dragnea, in urma dezbaterii se va decide daca in tara noastra se va mentine actualul model „frantuzesc” sau se va reveni la cel in care prefectii nu erau inalti functionari publici, iar numirile se faceau politic.

„Este modelul frantuzesc cu care putem fi de acord sau nu putem sa nu fi de acord. Este o prevedere legala si trebuie sa o respectam.

Daca vom reusi in acest an sa deschidem o dezbatere serioasa fara patima si fara parti-pris-uri despre statutul functionarilor publici, despre functia publica in general, despre relatia dintre autoritatile publice, in special cele locale, cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici, atunci sigur se va pune problema statutului subprefectilor si prefectilor. Trebuie sa vedem daca continuam sa mergem pe modelul frantuzesc care este modelul actual implementat din 2005, pana atunci prefectii erau considerati demnitari, nu erau inalti functionari publici sau revenim la situatia dinainte”, a declarat Liviu Dragnea.

Decizia de initiere a unei dezbateri pe aceasta tema i-a venit dupa ce a constatat ca prefectii, desi sunt inalti functionari publici, sunt schimbati odata cu schimbarea Guvernului.

„Sunt destul de multi oameni implicati in administratie care pun din ce in ce mai des problema prefectului daca sa fie politic sau sa fie inalt functionar public pentru ca, de fiecare data cand se schimba Guvernul , se schimba si prefectii si este din ce in ce mai greu sa sustii ca prefectul este inalt functionar public”, a adaugat Dragnea.

Pana la data de 1 ianuarie 2006, prefectii erau oameni politici cu carnet de membru de partid. Odata cu intensificarea procesului de integrare in Uniunea Europeana se impunea depolitizarea acestei institutii dupa modelul francez. De la 1 ianuarie 2006, prefectii si-au pierdut statutul de demnitari si au devenit inalti functionari publici. De asemenea, prefectii au fost obligati sa demisioneze din partidele politice din care faceau parte.

Prefectii si subprefectii sunt numiti in functie de Guvern, dintre membrii corpului inaltilor functionari publici.

Articole Similare

Condamnatului i se cântă, din nou, prohodul

Condamnatului i se cântă, din nou, prohodul

DistribuieMonica Vasilescu Cel mai roșu dintre baronii țării nu a scăpat de procurori și judecători. După

Școlile din Teleorman rămân închise și marți, din cauza gerului

Școlile din Teleorman rămân închise și marți, din cauza gerului

DistribuieCarmen Dumitrescu Vremea friguroasă din ultimele zile justifică, din punctul de vedere al autorităților teleormănene, menținerea

Luni nu se învață în Teleorman!

Luni nu se învață în Teleorman!

DistribuieCarmen Dumitrescu  După ce condițiile meteorologice nefavorabile  au determinat sistarea orelor în școlile din București și

Dragnea a aflat de la o ghicitoare din Turnu Măgurele că va deveni președintele României

Dragnea a aflat de la o ghicitoare din Turnu Măgurele că va deveni președintele României

DistribuieCarmen Dumitrescu Mulți își explică cu dificultate aroganța lui Liviu Dragnea, în contextul în care lui

Șerban Marinescu a ales să-i scrie lui Dragnea, nu lui Moș Crăciun

Șerban Marinescu a ales să-i scrie lui Dragnea, nu lui Moș Crăciun

DistribuieCarmen Dumitrescu Candidatul USR Teleorman la Camera Deputaților, Șerban Marinescu, a dus o campanie cel puțin