Muntenia News | Homepage

Prefect apolitic doar pe hartie

👤Scris de Maria Radu 🕔17.Mar 2014 Citit de 185 ori Sursa: ZIARULMARA

Statutul prefectilor si subprefectilor naste in continuare controverse in randul politicienilor. Desi prefectii si subprefectii s-au transformat, de aproape 10 ani, in functionari publici si s-au declarat apolitici, faptul ca acestia sunt numiti de primul ministru, o persoana aleasa politic, si demisi la fiecare schimbare de Guvern, contravine statutului de inalt functionari publici. In acest sens, vicepremierul Liviu Dragnea doreste initierea unei largi dezbateri publice, „serioasa si fara patimi”, privind statutul acestora.

Statutul prefectilor si subprefectilor va fi subiectul unei importante dezbateri publice. Potrivit vicepremierului Dragnea, in urma dezbaterii se va decide daca in tara noastra se va mentine actualul model „frantuzesc” sau se va reveni la cel in care prefectii nu erau inalti functionari publici, iar numirile se faceau politic.

„Este modelul frantuzesc cu care putem fi de acord sau nu putem sa nu fi de acord. Este o prevedere legala si trebuie sa o respectam.

Daca vom reusi in acest an sa deschidem o dezbatere serioasa fara patima si fara parti-pris-uri despre statutul functionarilor publici, despre functia publica in general, despre relatia dintre autoritatile publice, in special cele locale, cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici, atunci sigur se va pune problema statutului subprefectilor si prefectilor. Trebuie sa vedem daca continuam sa mergem pe modelul frantuzesc care este modelul actual implementat din 2005, pana atunci prefectii erau considerati demnitari, nu erau inalti functionari publici sau revenim la situatia dinainte”, a declarat Liviu Dragnea.

Decizia de initiere a unei dezbateri pe aceasta tema i-a venit dupa ce a constatat ca prefectii, desi sunt inalti functionari publici, sunt schimbati odata cu schimbarea Guvernului.

„Sunt destul de multi oameni implicati in administratie care pun din ce in ce mai des problema prefectului daca sa fie politic sau sa fie inalt functionar public pentru ca, de fiecare data cand se schimba Guvernul , se schimba si prefectii si este din ce in ce mai greu sa sustii ca prefectul este inalt functionar public”, a adaugat Dragnea.

Pana la data de 1 ianuarie 2006, prefectii erau oameni politici cu carnet de membru de partid. Odata cu intensificarea procesului de integrare in Uniunea Europeana se impunea depolitizarea acestei institutii dupa modelul francez. De la 1 ianuarie 2006, prefectii si-au pierdut statutul de demnitari si au devenit inalti functionari publici. De asemenea, prefectii au fost obligati sa demisioneze din partidele politice din care faceau parte.

Prefectii si subprefectii sunt numiti in functie de Guvern, dintre membrii corpului inaltilor functionari publici.

Articole Similare

Post cu dedicație la Primăria Alexandria. Directorul Transloc, Mihaela Radu, își trimite fiica pe postul de consilier în achiziții?

Post cu dedicație la Primăria Alexandria. Directorul Transloc, Mihaela Radu, își trimite fiica pe postul de consilier în achiziții?

DistribuieCarmen Dumitrescu La Primăria Alexandria se întâmplă în fiecare zi lucruri interesante. Din păcate, nu le

PNL Teleorman și-a luat președintele înapoi

DistribuieMonica Vasilescu Multe cârcoteli s-au consumat pe seama alegerii conducerii PNL Teleorman și nenumărate nemulțumiri au

Comisia Europeană și Factual încearcă să reabiliteze adevărul în „epoca post-adevăr”. Cum ne protejăm de știrile false, de dezinformare…

DistribuieCarmen Dumitrescu Într-o vreme în care internetul face regulile jocului, e foarte greu pentru consumatorul de

Seară de dialoguri la Alexandria. Cotidianul & Fundația Alexandrion, despre presă și performanță în sport și business

DistribuieZiarul Cotidianul și Fundația Alexandrion continuă seria evenimentelor în țară, o serie de dialoguri care

Curtea Supremă a amânat, din nou, cauza lui Dragnea

DistribuieMonica Vasilescu Ieri, Liviu Dragnea s-a prezentat, din nou, la Înalta Curte de Casație și Justiție