Muntenia News | Homepage

Pe 25 mai, ucrainenii au de ales intre paine si democratie

👤Scris de David Dumitrescu 🕔21.Mar 2014 Citit de 175 ori Sursa: ZIARULMARA

Ametiti de jocurile politic si geostrategice, majoritatea analistilor neglijeaza doua aspecte care ar putea sa dea peste cap toate planurile si toate calculele.

Dupa ce rusii au rezolvat problema Crimeii prin referendum, fara sa traga vreun foc de arma, Occidentul a sarit ca ars, desi prin sprijinirea pe fata a asa-zisei revolte de la Kiev n-a facut altceva decat sa netezeasca drumul lui Putin spre peninsula si spre gazele din Marea Neagra. Sanctiunile pe care UE si SUA le-au aplicat deocamdata Rusiei nu starnesc decat hohote de ras in Duma de la Moscova, deputatii cerand toti sa fie declarati indezirabili de catre UE si SUA.

De ce Putin atat de linistit si Parlamentul rusesc atat de vesel? Dintr-un motiv foarte simplu: Occidentul si realitatea social-politica ucraineana lucreaza pentru ei.

Manifestarile de la Kiev, provocate de refuzul lui Ianukovici de a mai semna parteneriatul cu UE, in perspectiva aderarii, au fost confiscate de partidele politice din opozitie si de ultranationalisti, iar ocuparea sub amenintare a armelor a institutiilor n-a facut decat sa dea apa la moara celor care sustin ca noua conducere de la Kiev s-a instalat la putere printr-o lovitura de stat.

Cu toate acestea, atat UE, cat si SUA au recunoscut imediat noua putere de la Kiev si s-au grabit sa-i dea binecuvantarea pentru organizarea de alegeri anticipate si prezidentiale pe 25 mai, adica peste numai doua luni.

O idee mai proasta nici nu se putea, pentru ca, in mod cert, rezultatele scrutinului nu vor fi in nici un caz cele asteptate de Occident.

Pentru ca la ruptura clasica pe orizontala a Ucrainei, cu un vest catolic si sarac si un est majoritar pro rus, ultra ortodox si substantial mai sarac, se adauga marea crevasa pe verticala, generata de guvernarea neoliberala Tomosenko-Iuscenko si de cea plutocrata a lui Ianukovici. In ultimii 8 ani in Ucraina s-a produs un profund regres progresiv la nivel macroeconomic, saracia devenind structurala iar infrastructura aproape inexistenta, resursele au fost confiscate de o elita care n-are alta ideologie decat profitul, iar ca finalitate o saracie aproape generalizata a populatiei.

Ucraina e la un pas de faliment, si cum Rusia a blocat ajutorul financiar, promis lui Ianukovici, Occidentul ar fi cel care ar trebui sa faca urgent o perfuzie cu capital Ucrainei. Dar SUA le recomanda guvernantilor de la Kiev sa se adreseze FMI, iar UE n-are curaj sa le mai arunce o povara in spate contribuabililor cu putin timp inainte de alegerile pentru Parlamentul European.

Aceasta situatie este extrem de favorabila lui Putin si Rusiei, pentru ca pe 25 mai ucrainenii vor avea de ales intre paine si democratie, intre oferta pur ideologica a Vestului si miliardele de dolari ale Rusiei.

Iar daca pana atunci pensiile si salariile nu vor fi platite, asa cum se va intampla in Crimeea, nu e greu de ghicit in favoarea cui lucreaza realitatile social-economice si politice din Ucraina.

Articole Similare

Podul de peste Vedea nu cade, dar nici bine nu stă…

Podul de peste Vedea nu cade, dar nici bine nu stă…

DistribuieCarmen Dumitrescu Multă vreme, îngrijorarea publică legată de situația podului de peste Vedea, intrat în reabilitare

Nițulescu va candida pentru șefia PNL Teleorman: „N-am abandonat lupta, doar m-am retras o vreme și abia acum cred că mi-a venit mintea la…

Nițulescu va candida pentru șefia PNL Teleorman: „N-am abandonat lupta, doar m-am retras o vreme și abia acum cred că mi-a venit mintea la…

DistribuieCarmen Dumitrescu Vom avea o confruntare cel puțin interesantă în sânul PNL Teleorman la finele lunii

Cupa Presei la Tir și-a desemnat învingătorii

Cupa Presei la Tir și-a desemnat învingătorii

Distribuie Carmen Dumitrescu În fiecare an, Inspectoratul Județean de Poliție al județului Teleorman organizează, cu prilejul

PNL Teleorman e în crize. De imagine și… candidați

PNL Teleorman e în crize. De imagine și… candidați

DistribuieCarmen Dumitrescu Se-ntâmplă ceva în PNL Teleorman! Oamenii partidului, din ce în ce mai frustrați de

Titirișcă intră în alegerile PNL… de nervi

Titirișcă intră în alegerile PNL… de nervi

DistribuieCarmen Dumitrescu Apele sunt tulburi în PNL Teleorman. Și nu mai este nimeni în măsură să