Muntenia News | Homepage

O anumita interpretare a Legii 176/2010 ii da sanse lui Mircea Diaconu

👤Scris de Elena Popa 🕔21.Mar 2014 Citit de 410 ori Sursa: ZIARULMARA

Un comentariu de pe site-ul postului de televiziune B1 al unui comunicat al ANI cu privire la decaderea din dreptul de a mai ocupa o functie publica de catre senatorul liberal Mircea Diaconu, pe o perioada de 3 ani, ridica semne de intrebare. Si asta pentru citarea incompleta a alineatului 2 al articolului 25 din Legea 176/2010. Din text lipseste o prevedere esentiala, care poate genera multe discutii privind interpretarea ei si care intr-o varianta logica schimba datele problemei, fostul senator liberal avand dreptul sa participe la alegerile pentru Parlamentul European si sa ocupe aceasta functie daca va fi ales.

Textul integral al alineatului 2 din articolul 24 al Legii 176/2010 stipuleaza: ,,Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, CU EXCEPTIA CELOR ELECTORALE, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului.”

Asta inseamna ca interdictia de 3 ani se aplica numai functiilor si demnitatilor publice obtinute prin numire sau prin concurs, nu si celor obtinute prin votul cetatenilor.

De exemplu, daca un director din prefectura, din prefectura sau consiliu judetean are interdictie de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica timp de 3 ani, el poate deveni consilier judetean sau local, primar sau presedinte de consiliu judetean, daca in perioada interdictiei participa la alegerile locale. Daca in aceeasi perioada se desfasoara alegeri parlamentare nimic nu-l impiedica sa devina deputat sau senator.

In cazul in care conflictul sau incompatibilitatea intervine in timpul exercitarii unei functii eligibile (consilier local sau judetean, primar, presedinte), mandatul inceteaza din momentul ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a incompatibilitatii sau conflictului de interese. Iar persoana respectiva nu mai poate detine timp de 3 ani functia din care a fost revocata prin efectul legii.

Dar cum legea nu mai spune nimic in legatura cu alte interdictii privind functiile eligibile ce pot fi ocupate de cei care intra sub incidenta Legii 176/2010, in mod logic ei pot ocupa alte functii electorale, daca in perioada de interdictie de 3 ani se desfasoara scrutine electorale. Adica primarul care si-a pierdut mandatul poate deveni consilier local sau judetean, presedinte de consiliu judetean sau parlamentar.

Prin urmare, Mircea Diaconu, care n-are interdictii electorale, conform legii, poate alege si poate fi ales in alta functie decat cea de senator, pe care a detinut-o anterior deciziei ANI de a-l declara incompatibil si in conflict de interese.

Probabil ca pe o asemenea interpretare a legii s-a bazat Mircea Diaconu cand a decis sa candideze pentru Parlamentul European. Sau, pur si simplu, doreste sa lanseze o dezbatere publica a acestei legi care a nascut atatea contradictii si care, in mod cert si necesar, trebuie revizuita.

Articole Similare

Orașul vocilor oneste care nu schimbă nimic…

Orașul vocilor oneste care nu schimbă nimic…

DistribuieCarmen Dumitrescu Se spune că o voce onestă răsună mai tare decât zumzetul mulțimilor și, că,

Pentru că ministrul Carmen Dan e specialistă pe Facebook, iar prefectul Florinel e specialist în pază, candidații PSD din două comune…

Pentru că ministrul Carmen Dan e specialistă pe Facebook, iar prefectul Florinel e specialist în pază, candidații PSD din două comune…

DistribuieCarmen Dumitrescu În comunele Cervenia, Salcia și Poeni din județul Teleorman au loc alegeri parțiale. Un

Drumurile Teleormanului vor fi întreținute și iarna asta de… TeeelDrum!

Drumurile Teleormanului vor fi întreținute și iarna asta de… TeeelDrum!

DistribuieMonica Vasilescu Am semnalizat de foarte multe ori codul roșu de impostură care se abate asupra

Alegeri parțiale cu scântei în opoziție. Candidatul PNL de la Salcia a plecat la PMP

Alegeri parțiale cu scântei în opoziție. Candidatul PNL de la Salcia a plecat la PMP

DistribuieMonica Vasilescu În Teleorman, scrutinele electorale au constituit mai mereu un motiv de dispută între partidele

„Ghioceii” lui Dragnea înfloresc la Curtea de Conturi. Florin Tunaru, purtătorul de șpagă al Baronului, devine vicepreședinte al…

„Ghioceii” lui Dragnea înfloresc la Curtea de Conturi. Florin Tunaru, purtătorul de șpagă al Baronului, devine vicepreședinte al…

DistribuieCarmen Dumitrescu Pe noi nu ne mai miră nimic la Liviu Dragnea. Nici tupeul, nici nesimțirea,