Muntenia News | Homepage

Justitia, pentru unii muma, pentru Gigi Becali ciuma

👤Scris de Elena Popa 🕔21.Mar 2014 Citit de 173 ori Sursa: ZIARULMARA

Marti dimineata, Gigi Becali a fost adus de la Penitenciarul Poarta Alba la Curtea de Apel Constanta pentru judecarea contestatiei acestuia la decizia Tribunalului Constanta, de respingere a cererii sale de intrerupere a pedepsei din motive medicale.

Desi argumentele in sustinerea admiterii contestatiei au fost solide, existand un raport de expertiza medico-legal care stabileste ca Becali are o afectiune grava, care necesita o interventie chirurgicala care nu poate fi efectuata in sistemul penitenciar, procurorul DNA a cerut magistratilor sa respinga contestatia si sa mentina decizia Tribunalului Constanta. Decizie care stabilea ca Gigi Becali nu se poate opera decat intr-un spital din reteaua medicala a Ministerului Sanatatii si musai sub paza.

In zadar avocata finantatorului Stelei a invocat faptul ca mai multe instante din tara au decis intreruperea detentiei pentru detinuti cu pedepse mult mai mari, pentru fapte mult mai grave, in vederea efectuarii unor interventii chirurgicale sau tratamente medicale, nici procurorul, nici magistratii nu s-au lasat impresionati. Au ramas impasibili si cand au fost invocate cazurile in care Romania a fost condamnata la CEDO pentru ca nu s-a permis unor condamnati sa fie eliberati pentru tratament medical.

Avocata a apelat si la logica spunand ca nu intelege de ce ,,cata vreme chiar pe legea de executare a pedepselor dansul are dreptul sa iasa din penitenciar pentru activitati nesupravegheate, cu atat mai mult n-ar fi rezonabila o solutie de respingere a unei cereri pentru tratamentul care se impune”.

Adica efectuarea operatiei in Romania, dar intr-o clinica privata si fara paza.

Ajuns la capatul puterilor, Gigi Becali i-a intrebat pe judecatori: ,,De ce atata incrancenare, de ce sa paralizez eu? Nu am fost condamnat la moarte, nu am fost condamnat la paralizie.”

Raspunsul acestora, extrem de dur, a venit a doua zi, magistratii Curtii de Apel Constanta respingand cererea de intrerupere a pedepsei, considerand ca el poate fi operat intr-un spital de stat, sub paza.

Multi romani se intreaba, ca si Gigi Becali, de ce atata incrancenare impotriva unui om care, cu toate pacatele lui, in momentele grele pentru unii romani a construit case, a deszapezit sate, a platit tratamente in strainatate. Asta in timp ce altii cresteau PIB-ul Dubaiului sau al Principatului Monaco.

Altii, ca Necolaiciuc sau Nicolae Popa au jecmanit statul sau pe deponentii de la FNI de sute de milioane de euro, dar primul dintre ei a fost achitat zilele trecute, iar celui de-al doilea i s-a redus pedeapsa de la 15 ani de inchisoare la 6 ani si 8 luni, din care a executat deja 4 ani si doua luni si manie, poimaine va fi eliberat.

Ce sa mai vorbim de presedinti de tribunal care produc accidente grave, dar totul se rezolva prin complicitati vinovate, dar nepedepsite, ori de procurori care comit abuzuri dar sunt aparati tocmai de institutiile care ar trebui sa-i traga la raspundere.

Gigi Becali este pentru Justitia noastra pe care, conform articolului 276 din Noul Cod Penal, n-ar trebui s-o atingi nici cu o floare inamicul public numarul 1, care trebuie pedepsit chiar si incalcand legislatia romaneasca si pe cea europeana.

Cine se razbuna sau se teme de el? Probabil a cineva care are suficienta putere ca sa influenteze sistemul judiciar.

Iata ce elucubratie juridica poate crea patima oarba (pentru ca excludem ignoranta la nivelul unei Curti de Apel): ,,Conditia posibilitatii de efectuare a acestei operatii sub paza permanenta a fost evaluata pozitiv de medicii legisti in cadrul expertizei medico-legale”.

Orice om de bun simt isi pune in mod firesc intrebarea: ce legatura are medicina cu paza? Poate doar cea pe care o are prefectura cu anatomia.

Medicul legist care a facut recomandarea habar n-avea de legea care-i guverneaza activitatea si care-i interzicea sa ceara avizarea raportului medico-legal, atributie care revenea instantei de judecata in cauza respectiva.

Care instanta greseste grav luand in consideratie o adresa de inaintare a Raportului si anumite mentiuni facute de un alt medic, fie el si seful Serviciului Judetean de Medicina Legala, decat cei desemnati de insasi instanta respectiva.

Constitutia spune ca nimeni nu e mai presus de lege, nici macar magistratii pusi s-o aplice. Si totusi in cazul lui Gigi Becali se incalca prevederile Legii 46/2003 privind drepturile pacientului.

Astfel articolul 2 al legii stipuleaza ca ,,pacientii au dreptul la ingrijiri medicale de cea mai inalta calitate de care societatea dispune. Asa ca Gigi Becali are tot dreptul sa ceara sa fie operat intr-o clinica privata din Romania pentru ca chiar daca este temporar in detentie el este un pacient ca oricare altul.

Magistratii mai sugereaza ca atata timp cat este incarcerat Gigi Becali nu poate nici macar sa viseze la acelasi tratament ca o persoana aflata in libertate. O abordare care aduce aminte de nazism, care impartea omenirea in rase superioare si rase inferioare. Oare isi pierde un individ calitatile de om cand ajunge in inchisoare? Evident ca nu. Si atunci si detinutilor li se aplica prevederile articolului 3 al legii privind drepturile pacientului care stipuleaza ca ,,pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara nici o discriminare”.

Si atunci cum pot spune magistratii ca ,,petentul nu se afla in situatia de a alege, fara restrictii, o clinica (…) avand obligatia de a se supune exigentelor normelor carcerale stabilite prin lege.”

Ce sa intelegem din toate acestea? Ca in Romania inchisorile nu ai sunt locuri unde cei care au gresit se reeduca, pentru a reveni in societate, ci lagare de exterminare?

Atunci sa nu ne mai miram ca statul roman pierde un proces dupa altul la CEDO, in materie de drepturi ale omului. Dar penalizarile nu le platesc magistratii care gresesc, ci noi toti, cei care platim taxe si impozite.

Articole Similare

Post cu dedicație la Primăria Alexandria. Directorul Transloc, Mihaela Radu, își trimite fiica pe postul de consilier în achiziții?

Post cu dedicație la Primăria Alexandria. Directorul Transloc, Mihaela Radu, își trimite fiica pe postul de consilier în achiziții?

DistribuieCarmen Dumitrescu La Primăria Alexandria se întâmplă în fiecare zi lucruri interesante. Din păcate, nu le

PNL Teleorman și-a luat președintele înapoi

DistribuieMonica Vasilescu Multe cârcoteli s-au consumat pe seama alegerii conducerii PNL Teleorman și nenumărate nemulțumiri au

Comisia Europeană și Factual încearcă să reabiliteze adevărul în „epoca post-adevăr”. Cum ne protejăm de știrile false, de dezinformare…

DistribuieCarmen Dumitrescu Într-o vreme în care internetul face regulile jocului, e foarte greu pentru consumatorul de

Seară de dialoguri la Alexandria. Cotidianul & Fundația Alexandrion, despre presă și performanță în sport și business

DistribuieZiarul Cotidianul și Fundația Alexandrion continuă seria evenimentelor în țară, o serie de dialoguri care

Curtea Supremă a amânat, din nou, cauza lui Dragnea

DistribuieMonica Vasilescu Ieri, Liviu Dragnea s-a prezentat, din nou, la Înalta Curte de Casație și Justiție