Muntenia News | Homepage

Conform ultimului sondaj, bronz pentru Crin in cursa prezidentiala

👤Scris de Stefan Pop 🕔26.Mar 2014 Citit de 159 ori Sursa: ZIARULMARA

Cel mai recent sondaj de opinie, efectuat de CSCI in perioada 20-24 martie si facut public marti seara la Romania TV, pune in evidenta prabusirea dramatica a lui Crin Antonescu in preferintele electoratului pentru functia de presedinte ale tarii.

Oricat de partizan ar fi finantatorul sondajului nici un institut profesionist de cercetare sociologica nu si-ar permite sa deformeze in asa hal realitatea momentului incat sa se descalifice, asa ca chiar daca unele date par susceptibile de a favoriza anumiti candidati, cifrele devoaleaza o tendinta logica si credibila.

Este vorba despre erodarea increderii populatiei in PNL si in liderul sau, Crin Antonescu, dupa destramarea USL, acestia fiind perceputi ca principalii vinovati pentru ruperea aliantei in care romanii isi pusesera mari sperante.

Conform sondajului CSCI, PNL coboara spre procentul cu care ne-a obisnuit de-a lungul anilor, adica 15%, asa ca la acest capitol nu se poate vorbi despre nimic senzational. Cei care au votat cu liberalii in decembrie 2012 nu pentru ca le intelegeau si apreciau doctrina, ci pentru ca promiteau, alaturi de PSD, o altfel de politica nu i-ar mai vota in actualul context. Asa ca pragul de 25% nu va putea fi in nici un caz atins de 25 mai.

De mirare este coborarea lui Crin Antonescu sub scorul partidului, iar singurele explicatii ale acestei prabusiri nu por fi decat desprinderea lui Antonescu de Ponta, in primul rand. Pentru ca dupa ce ani de zile simpatizantii USL s-au obisnuit cu acest tablou al cavalerilor apocalipsei regimului Basescu, pe scuturile carora scria ,,dreptate pana la capat”, brusc s-au trezit ca unul a dat bir cu fugitii, fara explicatii plauzibile, alaturandu-se, chiar daca nu cu arme si bagaje, taberei detestata de majoritatea romanilor.

A doua explicatie a derapajului spre prapastie a lui Antonescu este limbajul si atitudinea sa, care alimenteaza propaganda adversa, care a lansat ideea ca Antonescu ar putea fi un alt Basescu. Iar in acest timp, Victor Ponta pozeaza in martirul politicii romanesti, care nu raspunde provocarilor, nu se enerveaza si intinde si celalalt obraz cand primeste o palma de dragul stabilitatii politice a Romaniei. Iar rezultatele se vad si in ultimul sondaj de care am amintit, Ponta fiind favoritul romanilor in toate cele trei variante propuse publicului.

Astfel, daca fiecare partid ar propune un candidat propriu, Victor Ponta ar obtine 48% din voturi, Catalin Predoiu 16%, Crin Antonescu 12%, Corneliu Vadim Tudor 12%, Dan Diaconescu 7% si Kelemen Hunor 5%.

In cazul in care PDL, Forta Civica si PMP ar propune un candidat comun, iar acesta ar fi Tazvan Ungureanu, tot Victor Ponta ramane favorit si tot cu 48%, urmat de Razvan Ungureanu cu 20%, Crin Antonescu cu 12%, Corneliu Vadim Tudor cu 10%, Dan Diaconescu cu 6 si Kelemen Hunor cu 4%.

Cea de a treia varianta, in care Forta Civica si PMP l-ar avea candidat comun pe Razvan Ungureanu, iar PDL pe Catalin Predoiu, n-ar schimba deloc datele problemei pentru Crin Antonescu, el clasandu-se tot pe locul 3, in urma lui Victor Ponta (47%) si Mihai Razvan Ungureanu (15%).

Probabil ca si alte sondaje ,,fotografiaza” acelasi ,,peisaj” atata vreme cat se vorbeste tot mai des si mai apasat despre refacerea USL (la varf, pentru ca in teritoriu ea inca supravietuieste).

Dar vom trai si vom vedea, vorba romanului.

Articole Similare

Post cu dedicație la Primăria Alexandria. Directorul Transloc, Mihaela Radu, își trimite fiica pe postul de consilier în achiziții?

Post cu dedicație la Primăria Alexandria. Directorul Transloc, Mihaela Radu, își trimite fiica pe postul de consilier în achiziții?

DistribuieCarmen Dumitrescu La Primăria Alexandria se întâmplă în fiecare zi lucruri interesante. Din păcate, nu le

PNL Teleorman și-a luat președintele înapoi

DistribuieMonica Vasilescu Multe cârcoteli s-au consumat pe seama alegerii conducerii PNL Teleorman și nenumărate nemulțumiri au

Comisia Europeană și Factual încearcă să reabiliteze adevărul în „epoca post-adevăr”. Cum ne protejăm de știrile false, de dezinformare…

DistribuieCarmen Dumitrescu Într-o vreme în care internetul face regulile jocului, e foarte greu pentru consumatorul de

Seară de dialoguri la Alexandria. Cotidianul & Fundația Alexandrion, despre presă și performanță în sport și business

DistribuieZiarul Cotidianul și Fundația Alexandrion continuă seria evenimentelor în țară, o serie de dialoguri care

Curtea Supremă a amânat, din nou, cauza lui Dragnea

DistribuieMonica Vasilescu Ieri, Liviu Dragnea s-a prezentat, din nou, la Înalta Curte de Casație și Justiție

Cele mai citite