Muntenia News | Homepage

In Teleorman apele s-au retras – Comisii coordonate de Prefectura vor evalua pagubele

👤Scris de Alexandru Stan 🕔13.Mar 2014 Citit de 197 ori Sursa: ZIARULMARA

Dupa ultimul buletin informativ de la I.S.U. „A.D.Ghica” al judetului Teleorman, apele raurilor Cainelui, Calmatui, Teleormanul, Tecuci, Burdea, Zambreasca, Glavacioc, Sericu si Vedea s-au retras, dupa ce in zilele de 8 – 10 martie, prin revarsare, acestea au produs insemnate pagube materiale la nivelul judetului nostru. Statisticile intocmite in acest sens ducandu-ne cu gandul la distrugerile produse de inundatiile din 2005-2006.

In acest an, nivelul maxim al pagubelor a fost dat de cele sase persoane care au fost evacuate, de tot atatea case inundate si 17 gospodarii afectate. Alte 352 de gospodarii au fost inundate, iar 73 de anexe avariate. De furia apelor n-au scapat nici podurile si nici podetele. Trei poduri si 35 podete au fost avariate. Iar un kilometru de retea de alimentare cu apa a fost afectat. Si asta nu e tot. Aproximativ 5,45 kilometrii de drum judetean si 13,4 kilometrii de drum comunal au fost inundate. Dar mai grav este ca apele au afectat 1.300 hectare de teren arabil, 668 de hectare de pasuni, 286 hectare paduri si 593 de fantani.

Toate aceste pagube nu ar fi avut loc daca dupa inundatiile din 2005 si 2006, s-ar fi luat masurile necesare inlaturarii acestor inundatii, pentru care s-au alocat si fonduri.

Si chiar daca apele s-au retras, 11 localitati si apr oape 2000 de hectare de paduri, terenuri arabile si pasuni au fost afectate. Iar efectele acestor inundatii se mor simti destul de mult intr-un judet sarac asa cum este Teleormanul.

Sursa citata ne mai informeaza ca, pentru stabilirea pagubelor fizice si valorice determinate de inundatii, precum si a masurilor necesare pentru refacerea obiectivelor afectate, prin ordin al prefectului, in perioada imediat urmatoare vor fi intocmite comisii mixte de specialisti din cadrul Institutiei Prefectului, Consiliului Judetean Teleorman, Directiei Agricole, Directiei Silvice, Sistemului de Gospodarire a Apelor, Inspectoratului Judetean in Constructii si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ,,A.D. Ghica” al judetului Teleorman. In functie de constatarile in teren, privind pagubele produse de inundatii, se vor face propuneri pentru sprijinirea populatiei in scopul refacerii sau repararii gospodariilor proprietate personala, avariate sau distruse.

Iar Serviciul de Gospodarire a Apelor va materializa in teren nivelurile maxime inregistrate, pentru reconstituirea undelor de viitura si reactualizarea valorilor caracteristice de aparare, va verifica comportarea lucrarilor hidrotehnice si se vor stabili masurile ce se impun pentru realizarea unor noi lucrari de aparare in zonele afectate.

La finalizarea constatarilor in teren, in cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Teleorman se va intocmi un raport sinteza referitor la pagubele fizice si valorice determinate de inundatii.

Articole Similare

Prea creduli. Metoda "accidentul" inca face victime printre teleormaneni

Metoda ,,Accidentul" revine in judetul Teleorman. In ultima perioada au fost inregistrate mai multe tentative

Patru decese raportate de SAJ Teleorman in weekend

Peste 440 de solicitari au primit ambulantele teleormanene in perioada 26-29 februarie 2016, cele mai

Exponatul lunii martie, Hermineta de jad alpin de la Ciolanestii din Deal

Pe parcursul acestei luni, cei care doresc sa admire Hermineta de jad alpin de la

Ziua Protectiei Civile, sarbatorita la ISU Teleorman

Pe platoul din cadrul Detasamentului de Pompieri Alexandria a avut loc ieri, 26 februarie 2016,

Concurs pentru ocuparea postului de director al CAS Teleorman

Peste o saptamana, pe 2 martie 2016, la sediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate