Muntenia News | Homepage

Exercitiul comun „Joint Risk Management – 2014” in plina desfasurare

👤Scris de Bianca Serban 🕔09.Apr 2014 Citit de 295 ori Sursa: ZIARULMARA

Cea de-a doua zi a exercitiului comun „JMN – 2014” s-a derulat ieri, conform programului in prealabil stabilit, prin deplasarea detasamentului de interventie din Romania in Republica Bulgaria.

Asta dupa ce, conform scenariului, in dupa-amiaza zilei de luni, 7 aprilie 2014, s-a produs un cutremur in zona Gorna Oryahovitsa din Bulgaria, cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter, la o adancime de 10 km. Urmarile acestui seism au fost destul de semnificative in mai multe localitati din Republica Bulgaria, printre care si localitatea Svishtov.

In conformitate cu Procedura Comuna privind Monitorizarea si Notificarea Situatiilor de Urgenta produse in zona trasfrontaliera, Directoratul General de Pompieri si Protectie Civila (DGPPC) din Bulgaria a transmis catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, (IGSU) din Romania o notificare, prin care a informat despre producerea evenimentului, specificand totodata, amanunte cu privire la zonele afectate, masurile si actiunile luate, precum si o estimare a pagubelor produse.

In urma solicitarii din partea bulgara, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a luat hotararea trimiterii in sprijin la Svishtov, prin Punctul de Trecere a Frontierei, cu bacul din Zimnicea, a unui detasament de interventie constituit din 27 militari, cu 6 mijloace de interventie: doua autospeciale cu apa si spuma din judetele Teleorman si Olt, o autospeciala de decontaminare personal, din judetul Dolj, o autospeciala de decontaminare tehnica din judetul Calarasi si doua autospeciale pentru munca operativa.

Pana la trecerea cu bacul a detasamentului de interventie roman, Colonelul Claudiu Bratu, in calitate de sef direct al exercitiului si locotenent Laurentiu Enache, comandantul Detasamentului de Interventie din Romania, au tinut sa precizeze cateva aspecte principale ale exercitiului, cat si despre echipajul de interventie:

„In contextul operational, pe teritoriul Republicii Bulgaria a avut loc un seism puternic, care a afectat capacitatea de reactie a autoritatilor locale, in sensul in care a fost pus in aplicare planul de interventie comun, intre I.G.S.U. si Directoratul de Pompieri si Protectie Civila din Bulgaria”, ne-a spus Claudiu Bratu.

In continuarea exercitiului, in cursul zilei de ieri, reprezentantii Sectiei de Pompieri din Svishtov au realizat un briefing de cunoastere a situatiei operative, in urma caruia comandantul detasamentului roman a informat imediat participarea pompierilor militari la actiunile de raspuns, in cooperare cu structurile specializate din Republica Bulgaria, in scopul limitarii efectelor situatiilor de urgenta.

In zilele de 8 si 9 aprilie, structurile de interventie din tara noastra participa la misiuni de stingere a unor incendii, decontaminare personal, decontaminare tehnica si alimentare cu apa, in cinci localitati, amenajate pe Platforma industriala Svistov. Actiunile de interventie planificate conform proiectului, vor continua si in zilele urmatoare.

Inspectoratul General Pentru Situatii de Urgenta este lider in cadrul Proiectului strategic „Joint Risk Monitoring during Emergencies in the Danube Area Borde”, finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2007 – 2013, iar, alaturi de Directoratul General de Pompieri si Protectie Civila Bulgaria, a desfasurat activitati in cadrul Modulului 2 : Interventie – Imbunatatirea pregatirii si interventiei la urgenta, prevenire eficienta, monitorizare si limitare a consecintelor dezastrelor si lupta pentru combaterea poluarii factorilor de mediu in zona eligibila a programului.

Articole Similare

Prea creduli. Metoda "accidentul" inca face victime printre teleormaneni

Metoda ,,Accidentul" revine in judetul Teleorman. In ultima perioada au fost inregistrate mai multe tentative

Patru decese raportate de SAJ Teleorman in weekend

Peste 440 de solicitari au primit ambulantele teleormanene in perioada 26-29 februarie 2016, cele mai

Exponatul lunii martie, Hermineta de jad alpin de la Ciolanestii din Deal

Pe parcursul acestei luni, cei care doresc sa admire Hermineta de jad alpin de la

Ziua Protectiei Civile, sarbatorita la ISU Teleorman

Pe platoul din cadrul Detasamentului de Pompieri Alexandria a avut loc ieri, 26 februarie 2016,

Concurs pentru ocuparea postului de director al CAS Teleorman

Peste o saptamana, pe 2 martie 2016, la sediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate