Muntenia News | Homepage

Profesorul Emilian Teodorescu – o viata dedicata handbalului

👤Scris de Maria Radu 🕔21.Mar 2014 Citit de 749 ori Sursa: ZIARULPRAHOVA

Unul dintre profesorii care au marcat istoria handbalului prahovean este Emilian Teodorescu. Nascut in 1948, acesta a fost recompensat de catre Federatia Romana de Handbal, in cadrul Cupei Romaniei desfasurata la Ploiesti, pentru intreaga sa activitate, primind o Diploma de Excelenta, inmanata de catre secretarul general al forului national, profesor Mihail Bocan. Aceasta se alatura, astfel, diplomei similare acordata anterior de catre Inspectoratul Scolar Judetean Prahova.

Emilian Teodorescu a inceput activitatea sportiva ca jucator in 1964, evoluand pe postul de extrema, mai intai la Palatul Culturii si apoi la Clubul Sportiv Scolar si Liceul 6 (C.D. Gherea). Sub indrumarea regretatului profesor Nicolae Danieleanu, acesta a devenit campion national al cluburilor sportive scolare in 1967, dupa care si-a trecut in palmares si un titlu de vicecampion national al liceelor, avandu-l ca profesor pe Florin Stoenescu.

In primul an de facultate, insa, s-a imbolnavit, ceea ce l-a facut sa nu mai poata practica handbalul. Indragostit de acest sport, profesorul ploiestean nu s-a dat batut, continuand activitatea sportiva in calitate de antrenor.

A absolvit Institutul de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti in 1972, incheind studiile, patru ani mai tarziu, si la Universitatea de pe acea vreme pentru functii de conducere, iar in 1993 a primit categoria I de antrenor – cea mai mare distinctie din domeniu.

Activitatea de antrenor a inceput-o foarte devreme, la 24 ani, debutand direct la Vulturul Ploiesti, o echipa de senioare din divizia a doua. De atunci a condus din postura de antrenor echipe de la categoria junioarelor III pana in prima divizie a tarii. Astfel, s-a aflat pe banca tehnica a formatiilor C.D. Gherea, CSS Ploiesti si Gr. Sc. ,,1 Mai” Ploiesti (la junioare), pregatind, totodata, si echipele de senioare Vulturul Ploiesti, Trainica Pucioasa (esalonul secund) si Dorobantul Ploiesti (in prima divizie nationala).

In privinta performantelor obtinute, de-a lungul carierei sale, profesorul Emilian Teodorescu a calificat de opt ori echipe la turneele finale, iar in anii 1988 si 1989 a reusit, cu selectionata judetului Prahova, sa castige medalia de aur la Cupa UTC, cea mai importanta competitie de acest gen din acea perioada, la nivelul junioarelor.

Profesorul ploiestean a format, de asemenea, jucatoare care au fost selectionate in loturile nationale, cum a fost cazul fostelor handbaliste Iulia Teodorescu, fiica sa cea mare (nascuta in 1979), Isabela Paraschiv, Ileana Maiorescu si Filofteia Danilov. De mentionat ca Iulia Teodorescu a facut parte din reprezentativa tricolora de junioare I care a castigat medalia de bronz la Balcaniada in 1989.

Pe langa activitatea sportiva, Emilian Teodorescu s-a implicat si in viata politica, fiind, imediat dupa Revolutie, presedintele filialei Ploiesti a Fondului Salvarii Nationale. La scurt timp dupa aceea a ajuns consilier al ministrului Tineretului si Sportului, functie detinuta timp de sase ani, in fruntea ministerului de atunci perindandu-se Bogdan Niculescu Duvaz, Ioan Moldovan, Alexandru Mironov si Gheorghe Angelescu.

Din 1996 a trecut la conducerea Directiei Judetene pentru Tineret si Sport, fiind directorul institutiei respective timp de doi ani.

In prezent, acesta este secretarul executiv al Asociatiei Judetene de Handbal Prahova.

Petre APOSTOL

Articolul poate fi citit si in editia tiparita

Articole Similare

Prahova: Care este singura competitie in care politistii se vor duela cu angajatii Penitenciarului Ploiesti

Prahova: Care este singura competitie in care politistii se vor duela cu angajatii Penitenciarului Ploiesti

A început Campionatul Firmelor și Instituțiilor Publice (CFIP) din județul Prahova, o competiție destinată echipelor

Hipodromul din Ploiesti nu poate gazdui curse oficiale de trap. Vezi care este motivul

Hipodromul din Ploiesti nu poate gazdui curse oficiale de trap. Vezi care este motivul

Hipodromul din Ploieşti, reabilitat din fonduri europene şi de la bugetul local, poate fi folosit

Jocurile Marii Negre se desfasoara la… Busteni. Intra si vezi ce o sa poti vedea intre 7 – 9 octombrie

Jocurile Marii Negre se desfasoara la… Busteni. Intra si vezi ce o sa poti vedea intre 7 – 9 octombrie

O foarte apreciată şi captivantă manifestare sportivă – Jocurile Mării Negre pentru Veterani – se

Echipa de gimnastica ritmica de la CSM Ploiesti a luat locul II la Campionatul National

Echipa de gimnastica ritmica de la CSM Ploiesti a luat locul II la Campionatul National

Echipa de gimnastică ritmică a Clubului Sportiv Municipal (CSM) Ploiești, alcătuită din Denisa Stoian, Livia

FC Petrolul: Fanii au infiintat Uniunea Suporterilor Petrolisti si incearca sa vorbeasca pe o singura voce

Liderii diferitelor grupări care susțin echipa FC Petrolul au făcut, recent, un gest care le