Muntenia News | Homepage

Un deputat din Prahova propune un circuit turistic neobisnuit, cu damf de… petrol

👤Scris de Elena Popa 🕔25.Sep 2017 Citit de 440 ori Sursa: MAX-MEDIA

poluare_Prahova_amenzi

poluare_Prahova_amenziPreședintele USR Prahova, deputatul Dan Rădulescu, a avut o reacție umoristică apropo de poluarea nedescoperită a municipiului Ploiești. El a propus un circuit turistic prin „orașul aurului negru”, pentru cei care vor să simtă în nări celebrul miros de petrol.

Dan Radulescu USR PrahovaDan Rădulescu a susținut în Parlament o declarație politică prin care își invită colegii de serviciu într-o excursie la Ploiești…

”Stimați colegi,
Stimate colege,

Vă propun astăzi un tur ghidat al orașului Ploiești, supranumit „capitala aurului negru”, vechi și dezvoltat centru al industriei petroliere. Primul popas – zona Brazi, renumită pentru primirea olfactivă generoasă, cu cocktailuri din dioxid de sulf, hidrogen sulfurat și benzen.
A doua oprire – nord-estul orașului, unde esențele de toluen sunt la super-ofertă – stațiile de monitorizare a aerului indică valori de cinci ori mai mari decât limitele maxim admise. La câțiva kilometri mai spre est, ca niște gazde generoase care nu se dezmint, cei de la compania Petrotel-Lukoil oferă călătorului un suvenir cu formula H2S+SO2. Pentru o „limpezire” interioară, vă invit să mă urmați și în zona nord, unde, din norii de fum ai platformei Unilever, veți ieși mai … curați și relaxați. Și…pentru că toate aceste desfătări olfactive trebuiau să poarte un nume (vorba poetului!) li se poate spune pe scurt – imunitate scăzută, tumori maligne, deficiențe respiratorii și leucemie. Pentru toate aceste „daruri” înmiresmate, cele patru fabrici care înconjoară municipiul Ploiești – Petrotel-Lukoil, Petrobrazi-OMV Petrom, Rompetrol Vega şi Dero Unilever primesc sancțiuni succesive, pe care le achită nonșalant și revin la vechile practici, dat fiind că amenzile sunt infime, în raport cu cifrele de afaceri.
Desigur, de aici, din sala de plen a Camerei Deputaților, domnilor parlamentari, nu se simte mirosul, dar n-ar strica un cadru legislativ care să pună capăt otrăvirii unui oraș.
Locuitorii municipiului Ploiești se află într-un climax al suportabilității, confirmat de explozia mediatică și de datele alarmante ale autorităților și experților, privind depășirile limitelor admise ale indicatorilor de benzen, toluen și H2S, reglementate de Legea nr. 104/ 2011, privind calitatea aerului înconjurător. Există deja făcută publică o petiţie, prin care aproximativ 3000 de semnatari condamnă disconfortul olfactiv și influența nefastă a poluării asupra stării lor de sănătate. Pentru a înţelege îngrijorarea locuitorilor din această comunitate, trebuie menționat că, doar în 2016, s-au înregistrat 169 de sesizări, iar, în prima jumătate a anului 2017, s-au efectuat deja peste 60 de reclamații.
Reprezentantul Institutului de Sănătate Publică București a recunoscut oficial că, la nivelul Direcției de Sănătate Prahova, dar și la nivelul Institutului, au fost strânse date alarmante despre impactul poluării din zona municipiului Ploiești asupra populației. În plus, potrivit datelor statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, numărul deceselor cauzate de tumori maligne şi de tumori respiratorii a crescut în ultimii ani în Prahova şi în Ploieşti.
Invitate la turul ghidat pe care vi l-am prezentat anterior, autoritățile competente să ia atitudine ne salută de pe tărâmul însorit al lui „mai vedem și analizăm”. „Perla litoralului” se află chiar la Direcția de Sănătate Publică Prahova, care afirmă că se situează în imposibilitatea de a corela nivelul de poluare cu starea de sănătate a prahovenilor, întrucât studiile epidemiologice sunt costisitoare.
Stimați colegi și colege,
Stimați cetățeni,
Dreptul la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic este consfințit constituțional, prin articolul 35, persoanele fizice și juridice având datoria de a proteja și de a contribui la îmbunătățirea mediului în care trăiesc.
Dat fiind faptul că nu există reglementări clare pentru suspendarea activității poluatorilor în caz de recidivă, voi înainta o propunere legislativă care să introducă, în Legea nr. 104/ 2011, privind calitatea aerului înconjurător, prevederi care să dispună suspendarea activității agenților poluatori, în cazul depășirilor succesive ale valorilor limită impuse, până la certificarea soluționării problemei.
Totodată, mizez pe susținerea ploieștenilor care, prin implicarea directă în viața cetății, aleg să renunțe la statutul de simpli locuitori, pentru a deveni cetățeni responsabili. Înconjurați de un „demos” responsabil, aleșii – deținătorii lui „kratos” vor fi nevoiți să ia atitudine!”

Articole Similare

Senator Iulian Dumitrescu, liderul de grup din Senat: PNL va depune o motiune impotriva Rovanei Plumb

Senator Iulian Dumitrescu, liderul de grup din Senat: PNL va depune o motiune impotriva Rovanei Plumb

Prim-vicepreședintele PNL, Iulian Dumitrescu, a anunțat că liberalii vor depune o moțiune împotriva ministrului Fondurilor

Un lider al PNL, din Prahova, este contestat de Viorel Catarama. Afla motivul

Un lider al PNL, din Prahova, este contestat de Viorel Catarama. Afla motivul

Consiliul Național al PNL, de la finele săptămânii trecute, se pare că a declanșat mai

Deputatul Roberta Anastase si-a prezentat raportul de activitate pe luna februarie 2018

Deputatul Roberta Anastase si-a prezentat raportul de activitate pe luna februarie 2018

COMUNICAT Poluarea resimţită la nivelul Municipiului Ploieşti şi a zonelor limitrofe și situaţia drepturilor salariale ale

ALDE Prahova si-a votat noua conducere si isi propune sa obtina 20% la alegerile locale din 2020 (FOTO si VIDEO)

ALDE Prahova si-a votat noua conducere si isi propune sa obtina 20% la alegerile locale din 2020 (FOTO si VIDEO)

Peste 700 de delegați au participat, sâmbătă 10 martie, la Conferința Județeană a ALDE Prahova,

Calin Popescu Tariceanu a declarat, la Ploiesti, ca nu se pune problema stoparii luptei cu statul paralel

Calin Popescu Tariceanu a declarat, la Ploiesti, ca nu se pune problema stoparii luptei cu statul paralel

Președintele ALDE și, în același timp, președintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la