Muntenia News | Homepage

Un deputat din Prahova propune un circuit turistic neobisnuit, cu damf de… petrol

👤Scris de Elena Popa 🕔25.Sep 2017 Citit de 78 ori Sursa: MAX-MEDIA

poluare_Prahova_amenzi

poluare_Prahova_amenziPreședintele USR Prahova, deputatul Dan Rădulescu, a avut o reacție umoristică apropo de poluarea nedescoperită a municipiului Ploiești. El a propus un circuit turistic prin „orașul aurului negru”, pentru cei care vor să simtă în nări celebrul miros de petrol.

Dan Radulescu USR PrahovaDan Rădulescu a susținut în Parlament o declarație politică prin care își invită colegii de serviciu într-o excursie la Ploiești…

”Stimați colegi,
Stimate colege,

Vă propun astăzi un tur ghidat al orașului Ploiești, supranumit „capitala aurului negru”, vechi și dezvoltat centru al industriei petroliere. Primul popas – zona Brazi, renumită pentru primirea olfactivă generoasă, cu cocktailuri din dioxid de sulf, hidrogen sulfurat și benzen.
A doua oprire – nord-estul orașului, unde esențele de toluen sunt la super-ofertă – stațiile de monitorizare a aerului indică valori de cinci ori mai mari decât limitele maxim admise. La câțiva kilometri mai spre est, ca niște gazde generoase care nu se dezmint, cei de la compania Petrotel-Lukoil oferă călătorului un suvenir cu formula H2S+SO2. Pentru o „limpezire” interioară, vă invit să mă urmați și în zona nord, unde, din norii de fum ai platformei Unilever, veți ieși mai … curați și relaxați. Și…pentru că toate aceste desfătări olfactive trebuiau să poarte un nume (vorba poetului!) li se poate spune pe scurt – imunitate scăzută, tumori maligne, deficiențe respiratorii și leucemie. Pentru toate aceste „daruri” înmiresmate, cele patru fabrici care înconjoară municipiul Ploiești – Petrotel-Lukoil, Petrobrazi-OMV Petrom, Rompetrol Vega şi Dero Unilever primesc sancțiuni succesive, pe care le achită nonșalant și revin la vechile practici, dat fiind că amenzile sunt infime, în raport cu cifrele de afaceri.
Desigur, de aici, din sala de plen a Camerei Deputaților, domnilor parlamentari, nu se simte mirosul, dar n-ar strica un cadru legislativ care să pună capăt otrăvirii unui oraș.
Locuitorii municipiului Ploiești se află într-un climax al suportabilității, confirmat de explozia mediatică și de datele alarmante ale autorităților și experților, privind depășirile limitelor admise ale indicatorilor de benzen, toluen și H2S, reglementate de Legea nr. 104/ 2011, privind calitatea aerului înconjurător. Există deja făcută publică o petiţie, prin care aproximativ 3000 de semnatari condamnă disconfortul olfactiv și influența nefastă a poluării asupra stării lor de sănătate. Pentru a înţelege îngrijorarea locuitorilor din această comunitate, trebuie menționat că, doar în 2016, s-au înregistrat 169 de sesizări, iar, în prima jumătate a anului 2017, s-au efectuat deja peste 60 de reclamații.
Reprezentantul Institutului de Sănătate Publică București a recunoscut oficial că, la nivelul Direcției de Sănătate Prahova, dar și la nivelul Institutului, au fost strânse date alarmante despre impactul poluării din zona municipiului Ploiești asupra populației. În plus, potrivit datelor statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, numărul deceselor cauzate de tumori maligne şi de tumori respiratorii a crescut în ultimii ani în Prahova şi în Ploieşti.
Invitate la turul ghidat pe care vi l-am prezentat anterior, autoritățile competente să ia atitudine ne salută de pe tărâmul însorit al lui „mai vedem și analizăm”. „Perla litoralului” se află chiar la Direcția de Sănătate Publică Prahova, care afirmă că se situează în imposibilitatea de a corela nivelul de poluare cu starea de sănătate a prahovenilor, întrucât studiile epidemiologice sunt costisitoare.
Stimați colegi și colege,
Stimați cetățeni,
Dreptul la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic este consfințit constituțional, prin articolul 35, persoanele fizice și juridice având datoria de a proteja și de a contribui la îmbunătățirea mediului în care trăiesc.
Dat fiind faptul că nu există reglementări clare pentru suspendarea activității poluatorilor în caz de recidivă, voi înainta o propunere legislativă care să introducă, în Legea nr. 104/ 2011, privind calitatea aerului înconjurător, prevederi care să dispună suspendarea activității agenților poluatori, în cazul depășirilor succesive ale valorilor limită impuse, până la certificarea soluționării problemei.
Totodată, mizez pe susținerea ploieștenilor care, prin implicarea directă în viața cetății, aleg să renunțe la statutul de simpli locuitori, pentru a deveni cetățeni responsabili. Înconjurați de un „demos” responsabil, aleșii – deținătorii lui „kratos” vor fi nevoiți să ia atitudine!”

Articole Similare

Nicio surpriza la alegerile pentru sefia ALDE Ploiesti

Nicio surpriza la alegerile pentru sefia ALDE Ploiesti

ALDE Ploiești a votat, astăzi, structura de conducere. Viceprimarul municipiului, George Pană, va continua să

Iulian Dumitrescu, liderul grupului PNL din Senat, mesaj ironic pentru Dragnea si Tudose

Iulian Dumitrescu, liderul grupului PNL din Senat, mesaj ironic pentru Dragnea si Tudose

Iulian Dumitrescu, liderului grupului PNL din Senat, a postat un mesaj ironic pentru liderul PSD

Presedintele PNL Prahova a pus degetul pe rana: „Exista organizatii judetene in care liderul se teme ca va fi sabotat”

Presedintele PNL Prahova a pus degetul pe rana: „Exista organizatii judetene in care liderul se teme ca va fi sabotat”

Senatorul Iulian Dumitrescu și-a uimit colegii la Consiliul Național al PNL, care a avut loc

Un deputat de Prahova a pus lupa pe un anunt al fabricii Unilever din Ploiesti si vrea implicare din partea societatii civile

Un deputat de Prahova a pus lupa pe un anunt al fabricii Unilever din Ploiesti si vrea implicare din partea societatii civile

Președintele USR Prahova, deputatul Dan Rădulescu, a cerut pe o rețea de socializare ca ploieștenii

Presedintele PNL Prahova a obtinut increderea colegilor de partid din Senat

Presedintele PNL Prahova a obtinut increderea colegilor de partid din Senat

Președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, este pe val. Cu acordul și sprijinul colegilor de partid,