Muntenia News | Homepage

Ziua maghiarilor de pretitutindeni. Vicepremierul Ungariei este asteptat la Targu Secuiesc

👤Scris de Stefan Pop 🕔15.Mar 2014 Citit de 278 ori Sursa: STIRI

Mii de maghiari sunt asteptati astazi la mitingul care va avea loc, in Mures, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, sarbatorita anual in data de 15 martie. Evenimentele sunt programate sa inceapa inca de dimineata.

In Covasna, Ziua maghiarilor de pretitudindeni va fi marcata aproape ca in fiecare an in toate localitatile din judet. Cele mai importante evenimente vor avea loc la Targu Secuiesc, unde localnicii vor defila in carute, purtand costume populare. La evenimente vor participa vicepremierul Ungariei si presedintele Consiliului Judetean Covasna.

Manifstari importante vor avea loc si la Sfantu Gheorghe, unde este asteptat secretarul de stat in Ministerul de Externe al Ungariei.

La Targu Mures vor avea manifestari inedite, precum o intalnire a corurilor si o prezentare a husarilor, iar de la ora 12 va avea loc o depunere de coroane si se vor sustine discursuri. La Cluj-Napoca, manifestarile incep de la ora 10:00.

La Oradea este asteptat presedintele UDMR, Kelemen Hunor. El va participa in cursul dupa-amiezii la o ceremonie de depuneri de coroane.

In paralel cu aceste evenimente, membrii miscarii Noua Dreapta au anuntat ca vor marsalui pe strazile din Cluj-Napoca si Arad, care il vor comemora pe Avram Iancu.

Contextul acestei zile a fost unul intens politizat. Traian Basescu, premierul si sefii serviciilor de informatii au discutat la Cotroceni despre preintampinarea unor eventuale manifestari extremiste. Seful statului le-a transmis politicienilor maghiari ca oricine poate fi expulzat daca nu respecta legile si Constitutia Romaniei.

Asta in contextul violentelor din 10 martie de la Targu Mures. Atunci, extremisti din Garda Maghiara s-au imbrancit cu jandarmii la un miting al secuilor, la care au participat circa 3.000 de persoane. Printre ei si cativa reprezentanti ai organizatiei ,,64 de Comitate” si Garda Maghiara – formatiune interzisa in Ungaria. Mitingul a fost autorizat, dar nu si marsul, despre care organizatorii au sustinut ca a pornit ca o plimbare.

Lucrurile au evoluat rapid, iar ieri Ministerul Afacerilor Interne a anuntat ca membri a patru organizatii maghiare extremiste nu au voie sa intre in Romania. Asta deoarece acestia ar pregati activitati extremiste. Cele patru organizatii vizate sunt Partidul Jobbik, Noua Garda, Miscarea de Tineret din cele 64 de Comitate si Oastea Haiducilor.

Decizia a fost luata in conditiile in care astazi sunt anuntate manifestari in toata tara cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Astfel de evenimente vor avea loc la Targu Mures, Oradea, Sfantu Gheorghe, Covasna, dar si la Brasov si Timisoara.

Cititi si:

Articole Similare

Incendiu la mănăstire, bătrână carbonizată

Incendiu la mănăstire, bătrână carbonizată

Incendiu și la o mănăstire din Tulcea. O femeie de 73 de ani a fost

160 de percheziţii în ultimele două săptămâni. Poliţiştii au găsit droguri, bani şi ţigări

160 de percheziţii în ultimele două săptămâni. Poliţiştii au găsit droguri, bani şi ţigări

Poliţia Română şi DIICOT au făcut, în ultimele dou săptămâni, au efectuat 161 de percheziţii

Femeie gasită pe jumătate carbonizată după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări

Femeie gasită pe jumătate carbonizată după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări

O femeie în vârstă de 62 de ani a murit, duminică dimineaţă, după ce casa

Incendiu puternic în Olt. Bărbat găsit mort de pompieri

Incendiu puternic în Olt. Bărbat găsit mort de pompieri

Un bărbat de 54 de ani din localitatea Optaşi-Măgura a murit, duminică, după ce casa

Mihai Şora: Dragi şobo, ne vedem la Girafă, în această seară şi în toate serile în care va fi nevoie

Mihai Şora: Dragi şobo, ne vedem la Girafă, în această seară şi în toate serile în care va fi nevoie

Filosoful Mihai Şora îndeamnă, duminică, oamenii să participe la proteste, anunţând o ”vară încărcată şi