Muntenia News | Homepage

VIDEO Adevarul despre romanii din Marea Britanie: cum ne-au transformat presa si politicul in poporul invadator

👤Scris de Gica Petrescu 🕔25.Mar 2014 Citit de 218 ori Sursa: STIRI

Timp de o saptamana, trei jurnalisti de la ,,Adevarul” au fost la Londra pentru a intelege cum au devenit imigrantii romani carne de tun pentru mare parte din presa britanica. Sub influenta politicului, tabloidele din Insula i-au transformat pe romani, pentru prima data in istorie, intr-un popor invadator.

Romanii au invadat Marea Britanie inca din 2013, cand ,,valul” s-a revarsat in paginile ziarelor din Regatul Unit. Eliminarea restrictiilor de pe piata muncii din Europa, de la 1 ianuarie 2014, pentru romani si bulgari, a impus si un pret greu de platit: imaginea Romaniei. Duetul imbatabil presa – politic ne-a facut sa preluam rolurile de personaje negative. Nu putem spune cu exactitate cine a dat startul cruciadei impotriva romanilor, dar cert este ca am ajuns sa ne asezam la o masa la care nu fusesem invitati.

In isteria intretinuta de media britanica, romanii au ajuns niste etichete de care locuitorii din Albion trebuie sa se teama. Cersetori, hoti, criminali sunt doar cateva dintre caracterizarile de care am avut parte in discursul mediatic care a impanzit Marea Britanie. Cotidianul tabloid ,,The Daily Mail” a fost principalul motor al cruciadei anti-romani, dar sustinerea a venit din partea mai multor ziare care au jucat dupa cum le-a dictat retorica politica a partidelor eurosceptice.

Am vorbit cu jurnalisti de la cele mai mari organizatii de presa din Marea Britanie. Toti dintre ei au fost si in Romania pentru a scrie despre ,,potopul” care avea sa vina peste britanici, si ne-au explicat cum au ajuns romanii sa hraneasca presa, intr-o tara in care libertatea de exprimare este sfanta.

,,Au inventat stiri”

,,Exista anumite ziare, in special The Daily Mail si The Express, care au fost populiste si in cautare de senzational, asa ca au inventat stiri. Este greu insa sa le critici pe acestea cand guvernul a transmis practic acelasi mesaj”, explica Jon Henley, jurnalist si corespondent pentru unul dintre cele mai cunoscute ziare din Marea Britanie, „The Guardian”.

La finele anului trecut, Jon Henley a fost trimis in Romania pentru a demonta mitul invadatorului roman. Desi jurnalistul gaseste si alte argumente care sa justifice atitutdinea presei fata de imigrantii romani, Jon este constient ca presa a urmat o agenda impusa de Partidul Independentei din Marea Britanie, UKIP.

,,UKIP a dirijat agenda celor de la The Daily Mail, dar a dictat si o mare parte din mizeria prezenta in politica britanica. Este foarte alarmant”, spune el.

DOCUMENTAR Adevarul despre romanii din Marea Britanie

,,Nu exista statistici, dar vom fi invadati”

S-a scris in nenumarate randuri despre romanii care vor navali in Regatul Unit in 2014. Pronosticuri s-au facut, insa nimeni nu a stiut sa spuna cati imigranti vor veni de fapt in tara lui Shakespeare.

In ciuda lipsei de statistici, dezbaterea despre invazia romanilor a continuat la cel ma inalt nivel politic si mediatic. Peter Stanford, jurnalist la The Telegraph, cotidian cu orientare de dreapta implicat in denigrarea romanilor, arata si el cu degetul catre lipsa cifrelor.

,,Ceea ce a fost aproape fascinant in jurul acestei dezbateri care a marcat ultimele 12 luni, pana la finalul anului 2013, a fost faptul ca guvernul a afirmat in tot acest timp ca nu ne poate da statistici. Este foarte greu sa prezici numarul de romani care urmeaza sa vina, de unde sa stii asta, te duci sa intrebi pe toata lumea din Romania daca vrea sa emigreze? Asa ca nimeni nu a putut sa ne dea cifre, dar am continuat sa folosim aceasta dezbatere despre valul care ne va indunda.”

Cred ca putem invinui presa pentru ca a inflamat dezbaterea, dar cu siguranta aceasta exista si inainte.

Totusi, Peter Stanford atrage atentia asupra acelei dezbateri care exista intr-adevar in societatea din Regatul Unit: problema imigratiei. O tema sensibila, o ingrijorare acuta dovedita de sondajele realizate in ultimii ani in randul britanicilor.

,,Cred ca putem invinui presa pentru ca a inflamat dezbaterea, dar cu siguranta aceasta exista si inainte. Traim pe o insula relativ mica, iar cifrele imigrantilor au crescut considerabil in ultimii 10-15 ani. Si asta se intampla din cauza globalizarii, a faptului ca Londra este un centru financiar important in lume, a popularitatii limbii engleze, dar si pentru ca nu avem indeajuns de multi muncitori calificati”, considera jurnalistul.

,,Am fost cam aroganti sa credem ca toti vor sa vina aici”

Motivele pentru care romanii au consumat cerneala din tipografiile britanice nu sunt doar politice. Jurnalistii recunosc ca lipsa subiectelor din perioada de sarbatori a condus practic la fabricarea unor subiecte populiste. Si ce subiect ar putea fi mai bun pentru audienta daca nu cele 29 de milioane de romani si bulgari pregatindu-se sa subjuge un popor care, in istoria sa, a colonizat peste 400 de milioane de locuitori?

Pe 1 ianuarie 2014, Emily Dugan, jurnalist la ,,The Independent”, se urca in primul autocar care pleca din Romania cu destinatia Londra. Dupa 52 de ore de calatorit impreuna cu romanii, a inteles ca nu exista nicio invazie. Romanii n-au venit intr-un val, ci treptat, pe parcursul anilor, chiar si inainte de 2007.

Articole Similare

Contre între Bodog şi Arafat pe tema ambulanţelor. Bodog: Licitaţia nu mai e valabilă. Arafat: Vor muri oameni. Reacţia lui Grindeanu

Contre între Bodog şi Arafat pe tema ambulanţelor. Bodog: Licitaţia nu mai e valabilă. Arafat: Vor muri oameni. Reacţia lui Grindeanu

Ministrul Săntătăţii, Florian Bodog, susţine că licitaţia demarată de IGSU pentru acordul-cadru de achiziţionare a

Panică printre zeci de călători CFR. Un tren a luat foc în mers

Panică printre zeci de călători CFR. Un tren a luat foc în mers

A fost panică printre zeci de călători CFR duminică seară. Trenul accelerat Sighetu Marmaţiei –

Prinţul Charles va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB din Cluj

Prinţul Charles va primi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB din Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai va decerna Alteței Sale Regale Charles, Prinț de Wales, titlul de Doctor Honoris

Elevii de la şcoala 141 au fost mutaţi la o altă şcoală din apropiere

Elevii de la şcoala 141 au fost mutaţi la o altă şcoală din apropiere

Situație incredibilă la școala din Capitală unde s-a prăbuşit tavanul. În luni dimineață, cursurile ar

România a exportat băuturi şi tutun de peste 557 milioane de euro, în primele două luni din 2017

România a exportat băuturi şi tutun de peste 557 milioane de euro, în primele două luni din 2017

România a exportat, în primele două luni din 2017, băuturi și tutun în valoare de