Muntenia News | Homepage

Un spital controversat

👤Scris de Ioana Popescu 🕔28.Mar 2014 Citit de 179 ori Sursa: STIRI

Sunt trei ani de cand spitalul din Victoria a fost inchis prin decizia ministrului sanatatii de atunci, Eugen Nicolaescu. Acum, spitalul e motiv de disputa. Pe de-o parte se afla o firma privata din Sibiu care a vrut sa redeschida unitatea de aici si care asteapta avizele de la ministerul sanatatii ca sa poata oferi servicii gratuite. Pe de alta parte e primaria din Victoria care incearca sa rezilieze contractul cu aceasta companie, pentru a putea prelua parterul spitalului unde vrea sa deschida o policlinica . Nimeni nu vrea sa cedeze, iar cei care au de suferit sunt locuitorii orasului Victoria.

Adina Pasere este una dintre victimele sistemului medical. Anul trecut, sotul sau, in varsta de 49 de ani a murit asteptand o ora si jumatate ambulanta. Barbatul a facut infarct intr-o noapte, a fost solicitata o salvare de la Victoria, dar care a venit fara medic. Nici cadrul medical specializat din Fagaras nu era disponibil in acel moment, asa ca a fost chemata o alta ambulanta de la Sibiu. Barbatul a murit, iar acum, sotia sa, nu poate decat sa spere ca intr-un viitor apropiat restul localnicilor, sa aiba parte de servicii medicale la ei in oras.

„Ceea ce am cerut eu, am cerut sa mi se returneze banii de CAS pentru ca, peste tot se spune ca avem dreptul la sanatate”, povesteste Adina Pasere – localnic.

Adinei Pasare i s-au alaturat si alti oameni din orasul Victoria. Cu totii au strans semnnaturi si au trimis memorii pana si premierului Romaniei, Victor Ponta.

„Am strans peste 2.000 de semnaturi, deci la toate memoriile pe care noi le-am trimis anul trecut am atasat si tabelele cu semnaturi. Noi suntem dispusi sa mai facem mitinguri, suntem dispusi sa facem referendum sa schimbam alesii locali daca nu ne mai reprezinta interesele noastre”, a spus Doinita Ghindea – localnic.

Spitalul din Victoria a fost inchis in 2011, odata cu alte zeci de spitale din tara. Pentru a nu ramane fara unitate medicala in oras, la cateva luni dupa, primaria Victoria a incheiat un parterneriat public-privat cu o firma din Sibiu. Acea firma se angaja sa ofere servicii medicale localnicilor, servicii decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. Doar ca firma nu a primit acordul ca serviciile sa le fie decontate de catre CAS, asa ca acum, consultatiile din spital se fac doar contra-cost

„Am reconditionat parterul, l-am transformat in ambulator de specialitate, si etajul unu, unde am obtinut autorizatie sanitara de functionare pe sectia de interne. Am mers sa luam gradul spitalului si la gradul spitalului am fost respinsi pt ca nu avem radiologie. Fara gradul spitalului nu avem ce cauta la Casa de Asigurari”, a declarat Ioan Rotaru – reprezentantul companiei private.

Municipalitatea spune ca firma nu si-a respectat angajamentul luat si vrea acum sa renunte la contractul incheiat in urma cu trei ani si sa gaseasca o alta solutie.

„In Consiliul Local s-a hotarat sa infiintam un centru multifunctional de sanatate, o unitate publica de stat, unde sa deschidem radiologia, un laborator si cateva cabinete ambulatorii care pot sa intre in contract cu casa si care pot sa ofere gratuitate cetatenilor din Victoria”, a precizat Cristina Bratu – viceprimar Victoria.

In renovarea spitalului, pimaria a investit pana acum aproximativ 600.000 lei. Investitii au fost si din partea companiei private, doar ca foarte putini oameni au beneficiat pana acum de ele. Ba mai mult, spitalul este dotat cu aparaturi moderne care daca nu sunt folosite, se degradeaza si risca sa nu mai poata fi folosite.

Articole Similare

Ipoteză surprinzătoare. Mircea Negulescu, fostul procuror al DNA Ploieşti, ascuns la munte de generalul Coldea VIDEO

Procurorul Mircea Negulescu, care a creat cel mai mare scandal legat de DNA o duce

Ministerul Sănătăţii: Scăderea preţului la medicamente nu este ameninţată sau pusă sub semnul îndoielii

Ministerul Sănătăţii: Scăderea preţului la medicamente nu este ameninţată sau pusă sub semnul îndoielii

Scăderea prețului la medicamente nu este amenințată sau pusă sub semnul îndoielii "sub nicio formă",

Un proiectil perforant a fost găsit de un pacient în curtea unui spital

Un proiectil perforant a fost găsit, vineri după-amiază, de către un pacient în curtea Spitalului

Adrian Severin i-a dezvăluit ministrului Toader abuzurile din spatele gratiilor

Fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat in noiembrie 2016 la 4 ani inchisoare cu executare, face

Veşti bune pentru studenţi: vor primi burse şi în vacanţe

Studenții vor primi burse și în vacanțe. Bursele, indiferent de tipul acestora, se vor acorda

Cele mai citite