Muntenia News | Homepage

Un roman este implicat intr-un caz de trafic de organe in Spania

👤Scris de Andrei Gheorghe 🕔15.Mar 2014 Citit de 225 ori Sursa: STIRI

Un roman din Spania este implicat in anchetarea primului caz oficial de trafic de organe. Acesta ar fi vrut sa doneze o parte din ficatul sau unui cetatean libanez in schimbul sumei de 40 de mii de euro. Transplantul ar fi trebuit sa aiba loc intr-un spital din Barcelona, insa deoarece s-au constatat nereguli, procesul de prelevare a fost oprit la timp. Cinci persoane, inclusiv cetateanul libanez, sunt acum judecate in libertate si risca pana la 12 ani de inchisoare pentru trafic de organe, potrivit Realitatea.

Cazul s-a intamplat in vara anului 2013, insa autoritatile spaniole l-au facut public abia acum. Omul de afaceri Hatem Akouche, primar al unui oras din Liban, care are o afectiune hepatica grava, a fost sfatuit de medicii din tara sa mearga in Spania si sa faca un transplant de ficat, deoarece acasa nu-i puteau salva viata.

Insa legislatia spaniola privind transplantul de organe este foarte stricta. „In Spania nu este autorizat transplantul cu organe de la pacienti decedati pentru cetateni straini, procedura fiind rezervata numai spaniolilor. Putea beneficia doar de la un pacient viu.”, a explicat Rafael Matensanz, directorul Agentiei Nationale de Transplant.

Primarul libanez a oferit 40 de mii de euro oricarei persoane compatibile si dispusa sa doneze o bucata de ficat si ca urmare au fost selectati prin intermediari, noua imigranti, dintre care numai un cetatean roman era perfect compatibil. Totusi, spitalul din Barcelona, unde urma sa fie facuta interventia, a respins cazul.

„Nu s-a constatat ca ar fi fost o relatie suficient de apropiata intre donator si pacient, care sa justifice aceasta donare [n.r. de organe], iar spitalul l-a externat.”, a adaugat directorul Agentiei Nationale de Transplant.

In luna ianuarie, cetateanul libanez a fost arestat pe aeroportul din Valencia, cand se intorcea in Spania pentru a face un control medical de rutina, dupa ce anterior medicii i-au transplantat o grefa hepatica de la fiul sau.

In acelasi dosar mai sunt anchetati trei cetateni libanezi si unul palestinian.

Codul Penal spaniol condamna traficul cu organe

Spania este un lider mondial in combaterea turismului pentru transplanturi si a traficului cu organe. Din 2010, Spania este unica tara din lume care ii pedepseste, prin condamnari de la 3 la 12 ani de inchisoare, pe toti cei care obtin organe daca sunt constienti de originea lor ilicita, dar si pe cei care promoveaza sau fac orice fel de reclama pentru procurarea acestui tip de organe.

Rafael Matesanz, directorul Agentiei Nationale de Transplant, a promovat in mod activ aceasta reforma a Codului Penal spaniol, o realizare fara precedent pentru prevenirea turismului pentru transplanturi.

Daca Spania, alaturi de Israel, au introdus legislatie severa impotriva furtului de organe, la capatul opus se afla China – tara cu cea mai mare piata neagra de organe.

China – politica de stat

In China exista o industrie pusa la punct de autoritatile comuniste de la Beijing, prin care se recolteaza organe pe viu cu forta de la prizonierii de constiinta detinuti in lagare si inchisori. Incepand din anul 2000 si in prezent, aderentii Falun Gong, uiguri si diverse grupuri persecutate de autoritatile de la Beijing sunt o sursa preponderenta de organe traficate ilegal in China. Zeci de mii de practicanti s-ar putea sa fi fost ucisi in spitalele militare, care conlucreaza cu lagarele de reeducare pentru a obtine organe si a efectua transplanturi in secret.

Aceasta industrie, din care reies profituri financiare fabuloase, este cunoscuta in lume mai ales dupa publicarea raportului unei anchete efectuate de catre canadienii David Kilgour si David Matas in 2006, conform caruia, intre anii 2000 si 2006 au existat peste 44.000 de transplanturi de organe de origine necunoscuta.

In colectia de eseuri Organele Statului este abordata, de asemenea, problema provenientei organelor folosite in industria de transplant a Chinei, dintr-o perspectiva strict medicala, aducand dovezi solide, uneori luate chiar din rapoartele publicate de autoritatile chineze.

Articole Similare

Manifestaţii în marile oraşe din ţară pentru susţinerea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

Manifestaţii în marile oraşe din ţară pentru susţinerea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

Proteste au avut loc din nou duminică seara, în mai multe oraşe din ţară, după

Se pregătesc concedieri la stat. Anunţul făcut de ministrul de Finanţe

Se pregătesc concedieri la stat. Anunţul făcut de ministrul de Finanţe

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, pregătește măsuri care îi sperie pe bugetari. Citește mai departe...

PROGNOZA METEO din bătrâni pentru martie: Numerologul Mihai Voropchievici anunţă vreme la extreme

PROGNOZA METEO din bătrâni pentru martie: Numerologul Mihai Voropchievici anunţă vreme la extreme

Numerologul Mihai Vorochievici a spus în emisiunea ”Adevăruri Ascunse” care este prognoza meteo din bătrâni

Tu ştii cum este legal să te oprească un poliţist în trafic? Cum se face oprirea pe autostradă

Tu ştii cum este legal să te oprească un poliţist în trafic? Cum se face oprirea pe autostradă

Oprirea la semnalul polițiștilor de la circulația rutieră a stârnit de multe ori ample discuții

Angajatorii trebuie să achite până luni pentru prima dată noile taxe salariale

Angajatorii trebuie să achite până luni pentru prima dată noile taxe salariale

Declararea și achitarea taxelor salariale aferente lunii ianuarie 2018 se pot face până luni, inclusiv,