Muntenia News | Homepage

UE si SUA pregatesc alternativa la gazul rusesc pentru salvarea Ucrainei

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔09.Mar 2014 Citit de 161 ori Sursa: STIRI

Liderii europeni au decis intocmirea unui plan prin care ar putea ajuta Ucraina cu propriile resurse de gaze naturale, dar si alte state din estul continentului, in cazul in care liderul de la Kremlin ar bloca exporturile de gaze, ca raspuns la posibilele sanctiuni ale Occidentului asupra Rusiei, informeaza The Guardian.

Reprezentantii gigantului rus, Gazprom, au declarat vineri ca Ucraina nu a respectat termenul limita pentru plata facturii la gaz, in valoare de 440 milioane dolari, pentru luna februarie. Gazprom a amenintat ca va intrerupe livrarea gazului daca Ucraina nu va plati.

Gazprom asigura aproximativ jumatate din necesarul de gaz al Ucrainei, in timp ce si alte state din estul si sudul Europei, inclusiv Polonia si Grecia, sunt la fel de dependente de resursele Rusiei.

Desi Gazprom a amenintat doar Ucraina cu intreruperea livrarii gazului, restul statelor europene sunt la fel de ingrijorate cu privire la o posibila disputa energetica cu Moscova.

Cel putin jumatate din gazul rusesc pentru Europa trece prin conductele din Ucraina, aceasta fiind o ruta cheie pentru alimentarea continentului. Ingrijorarea are la baza o situatie precenta de la inceputul anului 2009, cand Rusia a intrerupt livrarea de gaz catre Ucraina, afectand intreagul continent.

,,Ucraina fie isi plateste datoriile si facturile actuale sau risca sa se intoarca la situatia din 2009″, a avertizat presedintele Gazprom, Alexei Miller, care a adaugat ca restantele Kievului se ridica la 1,89 miliarde de dolari.

Potrivit cotidianului britanic, situatia preseaza Washingtonul sa exporte gazul propriu – extras prin noile tehnologii de fracturare hidraulica- catre partenerii europeni pentru a contrabalansa influenta Moscovei.

Desi este cel mai mare producator de gaze naturale, SUA nu exporta in prezent resursele proprii, iar primele terminale pentru infrastructura de export nu vor fi finalizate pana in 2015. Cu toate acestea, administratia Obama ia in considerare accelerarea dezvoltarii infrastructurii pentru exportul energetic, pentru a diminua avantajul lui Putin asupra Europei.

Joi, la Bruxelles, liderii europeni au discutat in detaliu posibilitatea de a inversa livrarea de gaze din conductele Europei de Est. Stocurile energetice din Europa, in mod special din Germania si Ungaria, care sunt substantiale, ar putea fi folosite pe termen scurt pentru a livra gaz Ucrainei, practic in sens invers fata de actuala situatie.

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat ca securitatea energetica este una din prioritatile urgente ale Ucrainei, adaugand: ,,Luam in considerare livrarea de gaze naturale catre Ucraina, prin conductele care sunt functionale in prezent”.

Un proiect de modernizare a infrastructurii energetice a Ucrainei este inclus in pachetul de asistenta financiara in valoare de 15 miliarde de euro, promis Kievului de catre UE. Un memorandum al Comisiei Europene specifica ca va face tot posibilul pentru a inversa livrarea de gaze, catre Ucraina, in cel mai scurt timp posibil.

Articole Similare

Manifestaţii în marile oraşe din ţară pentru susţinerea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

Manifestaţii în marile oraşe din ţară pentru susţinerea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

Proteste au avut loc din nou duminică seara, în mai multe oraşe din ţară, după

Se pregătesc concedieri la stat. Anunţul făcut de ministrul de Finanţe

Se pregătesc concedieri la stat. Anunţul făcut de ministrul de Finanţe

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, pregătește măsuri care îi sperie pe bugetari. Citește mai departe...

PROGNOZA METEO din bătrâni pentru martie: Numerologul Mihai Voropchievici anunţă vreme la extreme

PROGNOZA METEO din bătrâni pentru martie: Numerologul Mihai Voropchievici anunţă vreme la extreme

Numerologul Mihai Vorochievici a spus în emisiunea ”Adevăruri Ascunse” care este prognoza meteo din bătrâni

Tu ştii cum este legal să te oprească un poliţist în trafic? Cum se face oprirea pe autostradă

Tu ştii cum este legal să te oprească un poliţist în trafic? Cum se face oprirea pe autostradă

Oprirea la semnalul polițiștilor de la circulația rutieră a stârnit de multe ori ample discuții

Angajatorii trebuie să achite până luni pentru prima dată noile taxe salariale

Angajatorii trebuie să achite până luni pentru prima dată noile taxe salariale

Declararea și achitarea taxelor salariale aferente lunii ianuarie 2018 se pot face până luni, inclusiv,