Muntenia News | Homepage

Tarifele la curent electric ar putea sari de doi lei pentru un kilowatt

👤Scris de Georgiana Matei 🕔26.Mar 2014 Citit de 217 ori Sursa: STIRI

Un raport anual de revizuire tarifara prezentat la ANRE de compania Gas Natural Fenosa arata ca tarifele la energie ar urma sa creasca cu circa 32%. Autoritatile de la Chisinau sustin ca cifrele vehiculate sunt speculative si dau asigurari ca vor mentine preturile actuale pentru consumatori

La finele saptamanii trecute, Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica (ANRE) a anuntat ca Gas Natural Fenosa a solicitat majorarea tarifelor pentru furnizarea si distributia energiei electrice. Cu cat insa nu a precizat.

In acelasi timp, compania Gas Natural Fenosa sustine ca, de fapt, a trimis la ANRE raportul anual de revizuire tarifara, conform normativelor in vigoare in domeniul energetic, document ce se prezinta la inceput de an. ,,Aceste normative prevad calcularea devierilor tarifare atat pozitive, cat si negative, ce urmeaza a fi reflectate in caz de necesitate in tariful pentru urmatorul an”, se spune intr-o nota emisa de companie.

Tarif de doi lei pentru un kWh

Totodata, Gas Natural Fenosa precizeaza ca raportul ,,urmeaza a fi revizuit de companie si ANRE dupa semnarea noului contract de procurare a energiei electrice pentru 2014″. Totusi, in conditiile in care calculele prezentate de distribuitorul de energie arata ca tariful ar urma sa creasca cu circa 32% si sa treaca de doi lei pentru un kilowatt pentru consumatorii casnici, autoritatile au intrat in alerta, mai ales ca suntem in pragul campaniei electorale.

Ministerul Economiei chiar a dezmintit informatiile privind iminenta majorare a tarifelor la energia electrica si considera cifrele vehiculate in mass-media ca fiind speculative.

,,Ministerul face tot posibilul, prin intermediul negocierilor cu partea ucraineana, prin intermediul operatorilor de distributie cum ar fi RED Nord, RED Nord-Vest si Gas Natural Fenosa, pentru a gasi resurse si rezerve, dar si optimizari pe intern pentru a nu duce la majorarea tarifelor pentru consumatorul final”, a declarat Tudor Copaci, viceministrul Economiei.

Guvernul negociaza pretul de import

Oficialul a declarat ca pana la finele saptamanii vor fi semnate contractele de achizitie a energiei electrice. Tudor Copaci a precizat ca Republica Moldova a solicitat de la DTEK Vostokenergo, furnizorul din Ucraina, un pret de 6 centi pentru un kilowatt, cu 13% mai mic decat cel in vigoare, de 6,9 centi. Autoritatile nu au specificat cum vor obtine o astfel de reducere.

Premierul Iurie Leanca, citat de Moldpres, a declarat ca in cadrul recentei vizite la Kiev a unei delegatii guvernamentale ,,s-a ajuns la consens in privinta posibilitatii de a procura energie electrica de la Ucraina la un pret mult mai mic decat de la CTE Cuciurgan”.

Din declaratiile oficialilor rezulta insa ca Gas Natural Fenosa a fost inlaturata de la negocieri, care sunt duse doar la nivel de guverne. Totodata, nu e clar cum se negociaza cu Centrala de la Cuciurgan, al doilea furnizor de energie.

Autoritatile vor sa tina tarifele in frau

Totusi, chiar si negocierea unei eventuale reduceri a pretului de achizitie nu elimina riscul majorarii tarifelor. Or, pretul a fost negociat in dolari si inclus in tarif in mai 2012, la un curs de 11,86 lei. De atunci insa leul s-a depreciat cu circa 14%. In plus, acum doi ani la calcularea tarifelor a fost luat un pret de achizitie de 6,1 centi, dar deja de un an acesta este de 6,9 centi, adica cu 13% mai mare. In consecinta, devierea tarifara este mult mai semnificativa, ceea ce inseamna ca oricum va trebui de majorat tarifele. In plus sunt si alti factori ce trebuie luati in calcul. Doar rata inflatiei cumulate in ultimii doi ani este de circa 10%.

O alta solutie examinata de autoritati este reducerea ratei de rentabilitate incluse in metodologia de calculare a tarifelor. Aici insa e o problema majora. Or, actuala metodologie, care a intrat in vigoare in martie 2013, este valabila cinci ani si prevede o rentabilitate de 15%.

,,Anul trecut s-au dus negocieri intense cu Gas Natural Fenosa pentru a revizui rata rentabilitatii. Noi am incercat sa obtinem diminuarea pana la 12%, cota ce este egala cu media in regiune. Din pacate, n-am reusit sa depasim disensiunile si sa ajungem la consens”, a explicat Victor Parlicov, directorul suspendat al ANRE. De la actuala administratie a ANRE nu am obtinut insa un raspuns referitor la faptul daca Agentia intentioneaza sa modifice aceasta rata si mai ales cu cat.

,,Exista rezerve pentru a nu admite scumpiri”

Nicolae Mogoreanu, presedintele Asociatiei Consumatorilor de Energie, apreciaza drept exagerate pretentiile companiei Union Fenosa. ,,ANRE ar putea reduce atat rata de rentabilitate, cat si cota pierderilor incluse in tariful calculat pentru aceasta companie. Ambele sunt mai mari decat media din regiune. De exemplu, doar reducerea cu un punct procentual a ratei pierderilor incluse in tarif ar insemna o economie de circa 60 de milioane de lei”, sustine Nicolae Mogoreanu.

O eventuala modificare a metodologiei tarifare va trebui coordonata si cu autoritatile UE, care in trecut au sustinut frecvent compania Gas Natural Fenosa in situatiile de conflict cu autoritatile de la Chisinau.

Si producatorii cer majorarea tarifelor

Articole Similare

Incendiu la un depozit din Ilfov. Aproximativ 1.000 de metri pătraţi din imobil, afectaţi

Incendiu la un depozit din Ilfov. Aproximativ 1.000 de metri pătraţi din imobil, afectaţi

Incendiul care a cuprins, vineri seară, un depozit cu stive de hârtie, dosare şi arhivă

Drumul care leagă Braşov de Poiana Braşov, închis sâmbătă şi duminică, pentru o competiţie automobilistică

Drumul care leagă Braşov de Poiana Braşov, închis sâmbătă şi duminică, pentru o competiţie automobilistică

Drumul care leagă Braşov de Poiana Braşov va fi închis, sâmbătă şi duminică, pentru desfăşurarea

Aproape toate locurile de cazare de la munte şi de pe litoral, rezervate pentru vacanţa de Rusalii

Aproape toate locurile de cazare de la munte şi de pe litoral, rezervate pentru vacanţa de Rusalii

Românii care beneficiază de câteva zile libere de Rusalii au ales să meargă în vacanţă

Poliţiştii au găsit, în ultima săptămână, 180 de persoane date în urmărire

Poliţiştii au găsit, în ultima săptămână, 180 de persoane date în urmărire

Poliţiştii au depistat, în ultima săptămână, 180 de persoane care erau dispărute sau pe numele

Pavel Năstase: Sistemul educaţional românesc nu are o infrastructură corespunzătoare

Pavel Năstase: Sistemul educaţional românesc nu are o infrastructură corespunzătoare

Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a declarat, vineri, că probleme de zi cu zi denotă