Muntenia News | Homepage

SRI a livrat CNSAS ultimele 3.000 de volume din arhiva ICE Dunarea

👤Scris de Bianca Serban 🕔27.Mar 2014 Citit de 286 ori Sursa: STIRI

Ultimele secrete ale companiei de comert exterior din Romania comunista, ICE Dunarea, sunt pe cale sa fie dezvaluite. Serviciul de Informatii Externe a predat CNSAS ultimele volume, clasificate pana acum, din arhiva Intreprinderii de Comert Exterior. Sunt documente care cuprind toate tranzactiile incheiate de tara noastra cu alte state. In plus, de aici reiese cat s-a castigat sau cat s-a pierdut si, mai ales, cine altcineva a mai obtinut profit din afacerile Romaniei. Se asteapta asadar raspunsuri la intrebari vechi de 25 de ani, dupa ce ancheta decisa de primul Guvern postdecembrist si-a clasificat concluziile.

Intreprinderea de Comert Exterior Dunarea a fost creata din dorinta statului comunist de a-si mari rezerva valutara. Incepand cu anii 60, Romania isi deruleaza schimburile comerciale externe prin intermediul primelor structuri specializate in asa-zisele ,,operatiuni valutare”. Acestea au functionat neintrerupt pana la Revolutie, sub diverse denumiri.

Intr-o cladire din centrul Capitalei functiona, la sfarsitul anilor 70, Unitatea de Actiuni Valutare Speciale. Activitatea acestei institutii a fost preluata de Intreprinderea de Comert Exterior Dunarea, infiintata in 1982 prin decret prezidential.

Intreprinderea Dunarea a fost gandita si construita ca o firma a Securitatii, cu indicativul de Unitate Militara 0107. Mare parte dintre angajati erau ofiteri ai Centrului de Informatii Externe. Cu activitate secreta atunci, ICE Dunarea a ramas ascunsa de opinia publica inca 25 de ani dupa caderea regimului ce a creat-o.

,,Acest fond care a fost clasat la siguranta nationala cred ca si-a gasit momentul predarii sale in integralitate. Nu stiu in ce masura factorul politic a fost decisiv, dar momentul istoric cred ca a venit”, a declarat Laura Stancu, cercetator CNSAS.

Actele din arhiva arata ca ICE Dunarea avea rol de intermediar, dar si de arbitru intre intreprinderile din Romania sau producatorii de marfuri si companiile care se ocupau de relatia externa cu importatorii sau exportatorii din strainatate.

Toate importurile si exporturile Romaniei treceau, in acte, prin birourile de la Dunarea, institutie care lucra, la randul sau, cu mai multe companii straine. Compania temutei Securitati isi retinea comisioane de 1,2 pana la 1,4 la suta din totalul tranzactiilor, iar alte comisioane intrau in buzunarele intermediarilor.

Printre acestia, offshore-ul cipriot Crescent, reprezentat in Romania de Dan Voiculescu.

,,Nu m-ar mira si nu ar trebui sa mire pe nimeni nici daca peste un an de zile nu vom gasi nicaieri semnatura lui Dan Voiculescu sau daca peste o luna vom face un comunicat de presa prin care vom spune, iata, noi dovezi prin care Dan Voiculescu nu este Felix, este ofiterul Cutare! Prelucrarea arhivei nu inseamna desconspirare doar pentru Voiculescu, ci pentru toti ofiterii care au lucrat la Dunarea”, a adaugat Laura Stancu, cercetator CNSAS.

Momentul decembrie 1989 a gasit in derulare o serie de comenzi onorate de statul roman, dar a caror contravaloare nu a fost niciodata incasata la bugetul de stat. Zbuciumatul an 1990 a insemnat si o ancheta parlamentara, ale carei concluzii au fost insa ferecate odata cu arhiva ICE Dunarea.

Schimb de replici intre Traian Basescu si Victor Ponta

Premierul s-a opus anul trecut desecretizarii acestei arhive, iar presedintele l-a taxat public pentru asta. Prim-ministrul a replicat ca s-a opus doar pentru ca acea chestiune nu figura pe ordinea de zi a acelei sedinte a CSAT.

In noiembrie anul trecut, seful statului dezvaluia ca, in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din luna precedenta, solicitase membrilor acordul pentru desecretizarea arhivei ICE Dunarea operativ.

,,Solicitarea a fost respinsa ca urmare a pozitiei prim-ministrului, care nu a fost de acord, desi arhivele fostei Securitati vizeaza perioada de pana la Revolutie, nu dupa Revolutie. Serviciile secrete au semnat-o, premierul nu a vrut sa o semneze si, implicit, ceilalti ministri”, spunea Traian Basescu, in 8 noiembrie 2013.

In replica, premierul a declarat ca a refuzat sa semneze pentru ca subiectul nu figura pe ordinea de zi a CSAT.

,,Este o chestie de securitate. Si domnul presedinte are atatea lucruri cu securitatea si eu nu vreau sa am de a face cu ele”, spunea Victor Ponta in aceeasi zi.

Presedintele Romaniei a precizat ca, in urma refuzului CSAT, a decis sa solicite Serviciului de Informatii Externe sa predea arhiva ICE Dunarea operativ catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

,,Am fost informat astazi de SIE ca sunt gata sa inceapa predarea. Sper ca saptamana viitoare aceasta procedura sa fie declansata, pentru a inchide definitiv si ultima ramasita de arhive ale fostei Securitati”, mai spunea atunci seful statului.

Presedintele a precizat ca nu trebuie confundata ICE Dunarea cu firma Crescent, condusa de Dan Voiculescu inainte de 1989.

,,Dunarea nu este Crescent. Arhivele Crescent nu sunt in Romania”, preciza presedintele.

Tot in noiembrie anul trecut, Traian Basescu acuza, intr-o emisiune televizata, ca Dan Voiculescu ar face presiuni uriase asupra lui Victor Ponta, pentru a pune piedica desecretizarii acelor documente.

Cititi si:

Articole Similare

Incendiu la Snagov. O vilă a fost mistuită de flăcări, un bărbat a murit VIDEO

O casă din Snagov a fost distrusă în totalitate de flăcările violente, în noaptea de

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul 3, în Piteşti. Micuţul a împins un geam şi a picat în gol

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul 3, în Piteşti. Micuţul a împins un geam şi a picat în gol

Un băieţel în vârstă de doi ani a ajuns, sâmbătă, la Spitalul de Pediatrie din

Ministerul Sănătăţii: Vaccinurile din Programul Naţional sunt disponibile în toată ţara

Stocurile de vaccin cuprinse în Programul Național de Vaccinare, inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent și Tetravalent,

Evaluare naţională. Topul liceelor după media de intrare. Cum trebuie să se orienteze elevii şi părinţii în alegerea liceului

Liceele de top din întreaga ţară se pregătesc pentru admiterea candidaţilor, dascălii lăudându-se cu rezultatele

Un nou cutremur în Vrancea, la doar 10 ore după cel mai mare seism din această lună

Un al doilea seism s-a produs sâmbătă în zona Vrancea, de o magnitudine mai mică

Cele mai citite

Cele mai noi stiri