Muntenia News | Homepage

SONDAJ Ce cred romanii despre situatia din Ucraina

👤Scris de Maria Radu 🕔13.Mar 2014 Citit de 402 ori Sursa: STIRI

Potrivit unei cercetari INSCOP Research, aproape 30% din cei chestionati cred ca situatia din tara vecina e un pericol pentru securitatea Romaniei

Raspunsurile la intrebarile din acest studiu realizat de INSCOP Research la comanda ziarului ,,Adevarul” au fost culese intre 27 februarie si 4 martie, iar analiza lor trebuie sa fie facuta si in acest context. Protestele de la Kiev s-au incheiat prin caderea regimului Viktor Ianukovici, iar tensiunile s-au localizat acum in Crimeea, fapt care a amplificat fateta militara si internationala a crizei.

Variabila conflict/tensiune in tara vecina ramane valabila, deci ipoteza perceptiei de catre romani a unui anumit grad de risc in raport cu situatia respectiva ,,sta in picioare”.

29,2% din respondenti considera ca evenimentele fierbinti din Ucraina pot afecta ,,mult si foarte mult” securitatea nationala a Romaniei, releva studiul efectuat pe un esantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populatia de 18 si de peste 18 ani a Romaniei. Eroarea maxima admisa a datelor este de ? 3%, la un grad de incredere de 95%.

De mentionat ca 18,5% din cei chestionati considera ca situatia din statul vecin nu ne afecteaza ,,nici mult, nici putin”, in vreme ce 37,9% din romani raspund ,,putin si foarte putin”.

,,Cultura geopolitica redusa a romanilor”

6,9% din populatia Romaniei se considera foarte bine informata cu privire la ,,situatia din Ucraina” si 27,4% – bine informata. Putin informati se declara 37,7% din concetatenii nostri, in timp ce foarte putin informati sunt 15,3%.

,,Numarul de alegeri nu stiu/nu raspund se localizeaza la 4,8%, deci un procent destul de mic, ceea ce atesta o notorietate mare a subiectului, dar, coroborat cu datele de mai sus, o cunoastere efectiva slaba a lui. Efect, probabil, al unei anumite lipse de interes pentru probleme geopolitice si internationale si pentru spatiul rasaritean in genere. Dezavantajul este ca se constata o cultura geopolitica relativ redusa a romanilor”, apreciaza Darie Cristea, coordonator programe INSCOP.

Ianukovici si Rusia, vinovati pentru revolta

In ceea ce priveste protestele care au dus la prabusirea regimului Ianukovici, 27,7% din respondenti cred ca au fost declansate de refuzul fostului presedinte ucrainean de a semna acordul de asociere a tarii sale cu Uniunea Europeana. 25,9% din romani considera ca revolta a fost cauzata de implicarea Rusiei in relatia Ucraina-UE, iar 15,3% pun protestele pe seama problemelor interne ale Ucrainei.

Coordonatorul Darie Cristea constata ca, ,,practic, in pragul transformarii crizei politice interne intr-una ruso-ucraineana, peste 50% din romani asociau incercarea Ucrainei de a se indrepta spre Uniunea Europeana cu probleme pe linia relatiei cu Rusia, oferta occidentala de a coopta Ucraina in asociere fiind perceputa mai degraba ca legitima”.

Trei romani din cinci vad Ucraina in UE

Articole Similare

Manifestaţii în marile oraşe din ţară pentru susţinerea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

Manifestaţii în marile oraşe din ţară pentru susţinerea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

Proteste au avut loc din nou duminică seara, în mai multe oraşe din ţară, după

Se pregătesc concedieri la stat. Anunţul făcut de ministrul de Finanţe

Se pregătesc concedieri la stat. Anunţul făcut de ministrul de Finanţe

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, pregătește măsuri care îi sperie pe bugetari. Citește mai departe...

PROGNOZA METEO din bătrâni pentru martie: Numerologul Mihai Voropchievici anunţă vreme la extreme

PROGNOZA METEO din bătrâni pentru martie: Numerologul Mihai Voropchievici anunţă vreme la extreme

Numerologul Mihai Vorochievici a spus în emisiunea ”Adevăruri Ascunse” care este prognoza meteo din bătrâni

Tu ştii cum este legal să te oprească un poliţist în trafic? Cum se face oprirea pe autostradă

Tu ştii cum este legal să te oprească un poliţist în trafic? Cum se face oprirea pe autostradă

Oprirea la semnalul polițiștilor de la circulația rutieră a stârnit de multe ori ample discuții

Angajatorii trebuie să achite până luni pentru prima dată noile taxe salariale

Angajatorii trebuie să achite până luni pentru prima dată noile taxe salariale

Declararea și achitarea taxelor salariale aferente lunii ianuarie 2018 se pot face până luni, inclusiv,