Muntenia News | Homepage

ROMANIA FURATA. Bancorex, un faliment prin grija statului

👤Scris de David Dumitrescu 🕔12.Mar 2014 Citit de 694 ori Sursa: STIRI

Falimentul Bancorex inseamna 2,4 miliarde de dolari pierduti de Romania, adica vreo 7-8 la suta din PIB-ul de la acea vreme. Astazi, dupa 15 ani de la faliment, statul inca se chinuie sa recupereze un miliard de la cei care si-au construit imperii financiare cu banii luati de la Bancorex, in anii '90. Bani pe care nu i-au mai inapoiat niciodata.

Bancorex nu mai exista, dar Dallasul de Slobozia e inca in picioare. Pentru constructia exoticului loc si pentru o fabrica de ulei, firma Ewing Hermes a afaceristului Ilie Alexandru, din Slobozia, lua de la Bancorex, in 1995, un credit de 12 milioane de dolari. Nu l-a mai inapoiat niciodata.

Privite ca adevarate excentricitati in Romania anului 1990, replica in miniatura a turnului Eiffel, hotelurile Dallas si Texas sau herghelia de la Slobozia reprezinta, economic, simbolul esecului celei mai mari banci din Romania comunista, Bancorex.

Infiintata in 1968, sub numele de Banca Romana pentru Comert Exterior, prin ea se derulau operatiunile comerciale externe iar, in decursul existentei sale, a rulat peste 245 de miliarde de dolari.

,,Ba chiar, si dupa 1989, dar mai ales inainte de '89, gestiona rezerva valutara a Romaniei”, spune Razvan Orasanu, fost director al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Revolutia a prins Bancorex cu rezerve de un miliard de dolari. Dupa 90, bogatia in valuta a tarii a inceput sa se evapore. O parte din bani s-au dus pe importuri marunte, pentru a satisface nevoia de consum a unei populatii abia iesite din foamea comunista.

,,Bonibon, Topitop, tot felul de electronice cumparate din Coreea. S-a importat inclusiv un vapor de vin din Argentina care din pacate a fost si acru pana la urma”, isi aminteste Razvan Temesan, fost director al Bancorex.

Pe langa importurile pentru poftele poporului, tot la inceputul anilor '90, statul, prin intermediul Bancorex, se hotaraste sa sustina initiativa privata si sa ajute cu credite populatia si firmele la inceput de drum. Nu oricine avea insa acces la banii de la Bancorex, chiar daca reteta de creditare era simpla.

,,Unii au luat bani de la Bancorex, nu i-au dat inapoi si dupa aceea au prosperat. Asta este toata povestea”, afirma Razvan Orasanu.

De la televizor la fabrica

Nu aveai nevoie de bonitate sau garantii solide, ca sa obtii un credit.

,,Depunand garantie un televizor, luai credit o masina, dupa aceea puneai garantie masina si luai credit o casa, dupa aceea puneai in garantie casa si luai credit o fabrica. Dupa aceea fabrica respectiva disparea sau se inchidea”, povesteste Dan Pascariu, fost director al Bancorex.

Trebuia ca cineva cu functie in stat sa intervina pentru tine.

,,Telefonul suna: Mai, a venit la noi in circumscriptia mea electorala firma cutare care face cutare. Si vezi daca se califica sa primeasca un credit. Nu era interventia: Mai, da-i un credit lu ala sau da-i un credit lu celalalt. Viorel Hrebenciuc a trimis mai multi intreprinzatori care doreau sa obtina credite si care in marea lor majoritate au fost refuzati”, sustine Razvan Temesan.

,,In ceea ce-l priveste pe domnul Vacaroiu, tin minte ca mi-a trimis o adresa semnata de dansul prin care imi solicita imperativ sa acordam o garantie companiei Tractorul. Fara nici o analiza, fara nimic, pur si simplu: dati-i acea garantie!”, spune Dan Pascariu.

Fostul premier Nicolae Vacaroiu sustine acum ca nu a avut nicio legatura cu Bancorex.

1997, anul in care a inceput prabusirea

Prabusirea Bancorex a inceput in 1997. O data cu instaurarea Guvernului Ciorbea, Curtea de Conturi a descoperit nereguli grave: acordarea de credite cu garantii fictive unor firme sau mari companii

de stat, astazi falimentare. De exemplu, firma SANCA, a lui Alexandru Raducanu, a primit aproape 60 de milioane de dolari si a garantat cu niste grajduri darapanate.

,,In realitate, garantiile valorau nimic. Pentru ca erau niste grajduri fara geamuri, fara acoperis si niste terenuri luate in arenda”, afirma Razvan Temesan.

Pe lista datornicilor au fost si firmele fratilor Viorel si George Constantin Paunescu. Cu ajutorul celor 200 de milioane de dolari luati prin mai multe firme de la Bancorex, ei si-ar fi consturit imperiul financiar pe care il detin acum si care este evaluat la cateva sute de milioane de euro. Fratii Paunescu ar fi primit banii in urma unor interventii politice.

Intrebat daca a primit telefoane pentru a acorda credin familiei Paunescu, Dan Pascariu raspunde: ,,Mai multe. Lucrurile astea nu se fac asa, direct, da-i un credit lui X. Lucrurile sunt mai subtile. Ti se sugereaza, vine cineva la tine si-ti povesteste si-ti transmite mesaje”.

Doar 20 de milioane de euro recuperate

Majoritatea creditelor acordate familiei Paunescu au fost facute pe vremea cand presedintele Bancorex era Razvan Temesan. Statul a mai recuperat din datoria fratilor Paunescu doar 20 de milioane de dolari, de zece ori mai putin, dupa ce ar fi vandut datoria unui off shore din Luxemburg care ar fi apartinut tot familiei.

Prin aceasta tranzactie, Viorel si George Constantin au disparut definitiv de pe lista datornicilor Bancorex.

,,Creditele pe care le-a luat de la banca au fost investitii”, spune Razvan Temesan.

Marele datornic Ioan Niculae

Al treilea mare datornic al bancii este Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro. Desi este considerat cel mai bogat roman, cu afaceri de peste un miliard de euro, Ioan Niculae inca datoreaza Bancorexului 31 de milioane de dolari bani imprumutati pentru combinatul Azochim Savinesti, acum falimentar.

Nici Fratii Paunescu si nici Ioan Nicolae nu au vrut sa comenteze tranzactiile cu Bancorex!

Bancorex ar fi pierdut nu doar de pe urma afacerilor cu firme nascute peste noapte, dar si pentru ca a dat bani cu dobanda foarte mica.

Ca sa intri pe lista buna trebuia sa ai functie importanta in stat. Miron Mitrea este unul dintre cei 4.800 de demnitari, politisti, sindicalisti, procurori sau dintre cei care ar fi primit bani preferential.

,,Parca am luat un credit, a trecut mult de atunci, nu prea mai tin minte, am luat pentru casa, dar l-am dat inapoi”, spune deputatul Miron Mitrea.

Despre lista scurta a fericitilor care au primit banii impediat dupa revolutia de la Bancorex, s-a spus ca a fost facuta pe ochi frumosi.

,,Da, acum ca ziceti de ochi frumosi, imi amintesc ca mi-a dat creditul o doamna cu ochi frumosi”, adauga acesta.

Pe lista se mai afla si chestorul Petre Toba, fostul general de politie Toma Zaharia, Marian Tutilescu, noul consilier al presedintelui Basescu, si multi altii, cu functii importante astazi.

,,Eterna si Fascinanta Romanie” a inghitit 5,7 milioane de euro

O alta gaura neagra in istoria Bancorex a fost si implicarea in tiparirea albumului ,,Eterna si Fascinanta Romanie”.

In 1995, Departamentul de Informatii Publice al Guvernului Vacaroiu, reprezentat de Viorel Hrebenciuc, a incheiat cu Adrian Costea, un afacerist cu dubla cetatenie, romana si franceza, un contract pentru editarea unui album de fotografii care trebuia sa spele imaginea unei tari identificata cu bolnavii de SIDA si copiii abuzati in orfelinate.

Albumul a inghitit 5,7 milioane de euro, publicitate platita de Bancorex. Banii au fost considerati o gaura neagra, fiindca volumul n-a aparut niciodata in numarul stabilit de exemplare stabilite.

,,Daca are la baza un scandal, un jaf national, o frauda, e normal ca nu putea sa fie decat un lucru de doi lei. Numai ca n-a fost nici frauda si nu este nici o carte de doi lei. Este o carte facuta cu nesfarsita tandrete. Este o Romanie reala in cartea asta. Fara sa fie batjocorita”, spune scriitorul Miron Manega.

In 1999 procurorii francezi au deschis o ancheta pe numele lui Adrian Costea, pentru spalare de bani in favoarea unor politicieni romani. Au fost audiati Adrian Nastase, Teodor Melescanu, Viorel Hrebenciuc, Razvan Temesan, Iosif Boda si altii. Ancheta s-a finalizat fara urmari.

,,Exista un interes foarte mare ca nimeni, niciodata sa nu ajunga la finalul acestei povesti”, este de parere Razvan Orasanu.

Banca Mondiala intervine

In 1999, statul roman, la solicitarea Bancii Mondiale, decide lichidarea Bancorex. Banca era neperformanta si trebuia impartita. Activele performante si sediul sunt preluate de BCR, iar creditele neperformante, de AVAB. Rolul autoritatii de stat era sa recupereze prejudicicul.

,,Toate acele credite neperformante au fost preluate la datoria publica si le platim cu totii. 01, 32, 50 S-au dus in mai putine autostrazi, in mai putine scoli, intr-un serviciu public mai prost, inclusiv in cel sanitar”, spune Dan Pascariu.

Fost sef al bancorex, Dan Pascariu spune ca falimentul Bancorex a mancat 2,4 miliarde de dolari, adica 7-8 la suta din Produsul Intern Brut al Romaniei de la acea vreme. Un calcul simplu arata ca, pe fiecare roman, gaura Bancorex l-a costat cate 100 de dolari.

Falimentul nu a pus punct jafului. Razvan Temesan, presedinte in cea mai neagra perioada a Bancorex, spune ca, de fapt, furtul adevarat a inceput cu adevarat o data cu inchiderea definitiva a bancii. De altfel, sustine ca acesta ar fi fost si scopul pe care l-ar fi urmarit cei care, intentionat, ar fi provocat falimentul Bancorex: AVAB a preluat imobile din zone exclusiviste din Bucuresti si le-a dat pe nimic.

,,Banca a avut multe terenuri din zona Kiseleff, Statuia Aviatorilor, preluate cu 50 – 100 dolari in garantie imobiliara la banca si vandute unor persoane fizice de AVAB la preturi apropiate de 50 – 100, cand in realitate ele valorau de 10 ori mai mult sau de 20 de ori mai mult”, explica Razvan Temesan.

R. Temesan spune ca, dupa preluarea de catre stat, toate cladirile si terenurile trebuiau reevaluate si vandute la pretul pietei de la acea data.

,,De fapt acesta a si fost obiectivul celor care au distrus banca. A fost sa puna mana pe patrimoniul bancii, nereevaluat, astfel incat dupa aia sa-l praduiasca reevaluat”, explica el.

Intrebata daca au fost reevaluate activele Bancorex, Carmina Mircea, sef serviciu creante al AAAS, nu asre un raspuns: ,,Nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare. Nu cred ca trebuia s-o puneti. Va rog s-o taiati la montaj!”

Pentru jaful de la Bancorex, Parchetele din Romania au intocmit zeci de dosare finale, cele mai multe pe numele unor directori locali ai Bancorex. Printre numele sonore puse sub invinuire s-au numarat fostul pesedinte Razvan Temesan si fosta directoare a sucursalei Lipscani, Ana Capeti, filiala care a atribuit cele mai multe credite neperformante. Amandoi au fost acuzati de abuz in serviciu.

Razvan Temesan sustine acum ca, de fapt, ,,clasa politica din Romania, la fel cum a jefuit toata economia”.

Ofiter acoperit al SIE

Razvan Temesan a condus Bancorexul in perioada 1994-1997. Pentru Digi24, recunoaste, pentru prima data, rolul sau la Bancorex. Angajat sub acoperire ca ofiter al Serviciului de Informatii Externe, Temesan trebuia sa se asigure ca statul post-revolutionar recupera toate datoriile pe care alte state le-ar mai fi avut fata de Romania.

,,Am avut proasta inspiratie sa accept sa fiu recrutat in 1993 in legatura cu banii lui Ceausescu si probabil ca de aici si mi se trage, stii. Am deranjat pe diverse persoane interesate sa treaca timpul si sa puna mana pe banii astia”, spune R. Temesan.

Razvan Temesan a fost acuzat ca a acordat cele mai multe credite neperformante.

,,Pai daca se gasea vreun credit care sa aiba semnatura mea, va inchipuiti ca mai eram acuma aicea? Nu pot sa pretind ca am citit 15.000 de dosare si am verificat 15.000 de garantii. Cand am plecat eu din banca, credite neperformante erau 7%. Acuma sunt 20%”, adauga Razvan Temesan.

Razvan Temesan a fost cercetat in 27 de dosare penale, arestat preventiv cateva luni si apoi achitat in toate. A dat statul roman in judecata la CEDO pentru ca ar fi fost destituit ilegal din functia de Preoedinte Bancorex si a caotigat. Acum se judeca cu autoritatile si cere daune morale si materiale pentru perioada petrecuta dupa gratii, pentru ca atunci s-ar fi imbolnavit de diabet.

Alti responsabili pentru esecul Bancorex au fost fostii directori Ana Capetti, Mirela Fako si Grigore Maimut, cu totii implicati in dosarul ce privea acordarea creditului de 60 de milioane de dolari catre firma lui Alexandru Raducanu, SANCA.

Au fost condamnati la puscarie de instantele inferioare pentru abuz in serviciu, dar, pana la ramanerea definitiva a sentintei, faptele s-au prescris. Ana Capetti si-a sustinut in permanenta nevinovatia.

,,Avea si trasaturile de tap ispasitor, adica era o persoana cu un nume sonor, nu? In lumea artistica se alege si numele, ca nu poate orice nume sa razbata la public”, spune Sergiu Andon avocatul Anei Capetti.

Ramas in istorie ca cel mai mare furt din istoria post-decembrista, falimentul Bancorex este inca intens contestat de cei care au condus vremelnic destinele bancii.

Ionel Blanculescu, fost sef al departamentului antifruda al bancorex, fost sef al AVAB din ziua in care autritatea a preluat datoriile bancii, actual consilier onorific al premierului Victor Ponta pe probleme de economie, sustine ca asa-numitele tunuri Bancorex sunt simple legende

,,Banca nu a fost devalizata, aceasta este o poveste care circula in piata de foarte multi ani”, declara Ionel Blanculescu.

Ionel Blanculescu pune prabusirea bancii pe seama hazardului numit devalorizarea leului.

,,Au fost victime directe. Victime directe ale devalorizarii primitive. Datornicii Bancorex. Pentru ca 95%, deci aproape intreg portofoliul Bancorex a fost acordat in valuta. Si cand s-a dat aceasta lovitura naprasnica de azi pe maine, pur si simplu toti cei care urmau sa dea banii inapoi au fost somati sa dea de 3 ori banii inapoi” spune I. Blanculescu.

Economistul Razvan Orasanu s-a lovit si el de Bancorex pe vremea cand a condus Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului. S-a chinuit luni bune sa dea de urma datornicilor si sa aduca la buget banii dati credit.

,,Este o hotie romaneasca, in mare parte. Adica nu a venit Sfantul Duh, nici Sfantul Petru, nu masoneria, lojele, deci nu e chestie de felul asta”, spune Razvan Orasanu.

Indiferent de cum e catalogata parbusirea Bancorex, un lucru este cert: astazi, pe lista debitorilor mai exista 650 de firme de la care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului se chinuie sa recupereze banii, fara succes. Contractele incheiate prost reprezinta principala problema.

,,Unii dintre ei sustin ca nu au facut niciodata acele credite, altii sustin ca n-au facut niciodata acele garantii”, spune Carmina Mirea.

Dupa 15 ani de la inchiderea oficiala a Bancii de Comert Exterior, jaful Bancorex ramane inca o necunoscuta fara vinovati. Cei care au luat credite si nu le-au mai returnat au ajuns pe locuri fruntase in ierarhia celor mai bogati oameni ai tarii, cei care au dat creditele ocupa si acum functii cheie in sistemul bancar sau au propriile afaceri.

Politic nu si-a asumat nimeni deciziile tumultoasei Bancorex – nici guvernele care au aruncat banca in 1990 in economia de piata , nici cele s-au ocupat apoi fara succes de recuperarea datoriilor dupa faliment.

La jumatate de secol de la infiintarea bancii care ar fi trebuit sa puna Romania comunista in relatii economice firesti cu partenerii economici straini, Romania europeana se chinuie si acum sa stearga paguba de un miliard de euro ramasa pe imaginea sa si asa sifonata.

Cititi si:

Articole Similare

Incendiu la mănăstire, bătrână carbonizată

Incendiu la mănăstire, bătrână carbonizată

Incendiu și la o mănăstire din Tulcea. O femeie de 73 de ani a fost

160 de percheziţii în ultimele două săptămâni. Poliţiştii au găsit droguri, bani şi ţigări

160 de percheziţii în ultimele două săptămâni. Poliţiştii au găsit droguri, bani şi ţigări

Poliţia Română şi DIICOT au făcut, în ultimele dou săptămâni, au efectuat 161 de percheziţii

Femeie gasită pe jumătate carbonizată după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări

Femeie gasită pe jumătate carbonizată după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări

O femeie în vârstă de 62 de ani a murit, duminică dimineaţă, după ce casa

Incendiu puternic în Olt. Bărbat găsit mort de pompieri

Incendiu puternic în Olt. Bărbat găsit mort de pompieri

Un bărbat de 54 de ani din localitatea Optaşi-Măgura a murit, duminică, după ce casa

Mihai Şora: Dragi şobo, ne vedem la Girafă, în această seară şi în toate serile în care va fi nevoie

Mihai Şora: Dragi şobo, ne vedem la Girafă, în această seară şi în toate serile în care va fi nevoie

Filosoful Mihai Şora îndeamnă, duminică, oamenii să participe la proteste, anunţând o ”vară încărcată şi