Muntenia News | Homepage

RIUF 2014 REPORTAJ Tinerii romani, fascinati de visul de a studia in destinatiile exotice si in tarile nordice

👤Scris de Ioana Popescu 🕔15.Mar 2014 Citit de 732 ori Sursa: STIRI

Peste 100 de universitati din 16 tari participa sambata si duminica in Capitala la RIUF, cel mai mare targ din tara, aflat la cea de-a zecea editie. In prima zi, cateva mii de tineri au pasit pragul targului, unii singuri, altii cu parinti, o parte veniti si din provincie. S-au dovedit a fi si foarte pragmatici: sunt interesati mai ales de Stiinta si tehnologie, in tari cu potential si oferte atractive, cum ar fi tarile arabe sau cele nordice.

Ca in fiecare an, universitatile din Marea Britanie au ocupat aproape un etaj din spatiul alocat RIUF-ului la Sala Palatului, ramanand principala atractie pentru tinerii romani interesati de studiul in strainatate, datorita traditiei, a unei comunitati romanesti de studenti deja numeroasa, dar si a avantajului cunoasterii limbii engleze.

,,Vreau sa studiez in Marea Britanie sau in Danemarca, in domeniul IT, dar ma pasioneaza si designul si limbile straine. Toti cei care au plecat in una din aceste tari spun ca nu merita sa te mai intorci. E si alternativa din tara, Arhitectura sau Politehnica, dar as vrea peste hotare”, spune Diana, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National ,,Mihai Viteazul” din Sfantu Gheorghe, profilul Mate-info. A venit tocmai de acolo pana la Bucuresti cu mama ei pentru a vedea oferta universitatilor straine.

Cele doua dezvaluie si motivul pentru care interesul monopolizant pentru Marea Britanie e in scadere: ,,Inclina mai degraba catre Danemarca, unde studiile sunt gratuite. In Marea Britanie sunt taxe foarte mari si, in plus, urmarind presa in ultima vreme am vazut foarte multe mesaje negative, care arata ca romanii nu sunt prea bine vazuti acolo, le-au blocat conturile romanilor si bulgarilor, lucruri care ne-au cam taiat elanul”, explica mama Dianei, adaugand ca este constienta de costurile emigrarii fiicei si dispusa sa o sustina financiar cateva luni, la inceput.

Interes din clasa a X-a

Si Monica, eleva in clasa a X-a la Colegiul National ,,Vasile Alecsandri” din Capitala spune de pe acum ca ar vrea sa mearga in Marea Britanie, nu stie inca specializarea, inclina catre Actorie, insa se teme de aceleasi taxe mari, ce pot ajunge la 9.000 de lire sterline anual, si de imaginea romanilor acolo. ,,Cred ca ma voi intoarce apoi in tara, asa cred acum, dar clar as vrea sa studiez peste hotare, mi-ar deschide orizonturile, as vedea altfel lumea”, spune eleva, uimitor de sigura pe ce vrea in clasa a X-a. ,,Sunt destul de constanta in deciziile mele, de aceea sunt sigura de ceea ce spun”, explica ea.

Am intalnit-o intr-un grup de patru tinere, cu bratele pline de pliante si mape de la diverse universitati, toate colege la Uman in acelasi colegiu din Capitala. Insa optiunile prietenelor sunt usor diferite, si, desi pareau indecise, au raspuns la unison, fara tagada, ca nu se mai intorc in tara daca pleaca la studii. Iulia vrea sa studieze probabil urismul in Olanda, Madalina – Dreptul sau Creative writing in SUA, iar Julia – PR sau turism in Danemarca. Parintii le sustin si nu prea, ramane deocamdata sa se convinga ele unde vor sa mearga la studii.

Programe unicat si taxe reduse in tarile nordice

Cei care studiaza la Real, baieti si fete deopotriva, s-au declarat atrasi de domeniul de viitor al Stiintei si Tehnologiei, bine reprezentat de universitatile din tarile exotice si din cele nordice, unde mai tot timpul erau oameni opriti sa afle informatii despre admitere.

Un licean de clasa a XI-a, de aceasta data din Pitesti, a venit alaturi de parinti sa vada care sunt alternativele la Universitatea Politehnica din Bucuresti, fiind interesat de ofertele pe Inginerie din statele nordice, Danemarca, Olanda, de asemenea mai ofertante financiar (Danemarca nu are taxe de studiu, in Olanda sunt mult mai mici, in jir de 1.900 de euro pe an).

Au stat cam 20 de minute la standul Universitatii de Tehnologie din Eindhoven (Olanda), despre care Rianne Sanders, ofiterul lor de comunicare, spune ca este unica in Europa cel putin pentru programul de ,,automotive”, echivalentul Automaticii de la noi sau Mecatronicii, explica Iulian Dobrovolschi, absolvent al Colegiului Sava din Capitala si student in anul II la ei.

Aflam ca au programe de studiu, de la licenta pana la doctorat, axate in special pe industria auto – inginerie mecanica, electrica si software pentru masinile viitorului – electrice si solare, cu stranse conexiuni si programe de cercetare derulate in mari companii din domeniu, peste 450 ar fi in zona. Sanders spune ca echipa lor de studenti chiar a castigat anul trecut premiul mondial pentru o inventie de succes: masina solara Stella si ii lauda pe studentii romani, mai ales pentru cunostintele lor avansate de matematica.

,,Exista o comunitate numeroasa de profesori si mai ales studenti romani in Eindhoven, considerat un centru al creierelor, orasul cu cea mai mare densitate de patente pe cap de locuitor, pentru ca este o legatura foarte stransa intre tehnologie si cercetarea din universitati, universitatea unde sunt eu a luat de altfel 100 din 100 de puncte la acest capitol”, spune Iulian, care mai are doi verisori care studiaza in Olanda. Acesta recunoaste ca, pentru a te integra pe piata muncii si in viata sociala, este nevoie sa stii ceva olandeza, engleza nu e suficienta, mai ales ca olandezii sunt mai reci si oricum exprima mai greu in engleza ceea ce simt.

Pentru admitere, studentul spune ca se cer un certificat de limba straina, diploma de Bacalaureat si orice alte activitati extrascolare. Taxa anuala e de 1.900 de euro, creste cu 50 de euro anual din cauza inflatiei, dar se pot obtine si burse, iar in anul II, III studentii pot avea joburi part-time in universitate sau chiar in companiile partenere.

Burse de 20.000 de dolari pe an in Arabia Saudita

Tot pentru cei pasionati de IT, dar si mai deschisi si curajosi, exista oferte de studiu de perfectionare in Arabia Saudita. La King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), spre exemplu, cei care vin la Master primesc 20.000 de dolari pe an, ceea ce inseamna ca nu platesc taxe si li se asigura tot, cazare, masa, inclusiv asigurare de viata, si primesc si un soi de bursa lunara, explica Joen Ikram, seful biroului de admiteri de la KAUST.

,,Cei care s-au interesat de oferta noastra erau fascinati de o destinatie neexplorata inca. Le-am explicat ca avem cel mai bun laborator din lume, premiu acordat in 2011 de revista R&D din SUA, nu au taxe de studiu, ba primesc si bursa si studiaza intr-un campus liber, alaturi de tineri din 70 de nationalitati”, explica Ikram. Si sansele de angajare dupa finalizarea studiilor sunt mari, intr-o industrie in dezvoltare, salariul de incepator fiind undeva la 5.000 de dolari pe luna.

Despre romani, Ikram spune ca sunt ,,destepti si deschisi sa exploreze noi destinatii”. Deja au un student roman, care le-a si oferit informatii tinerilor la targ, Michael Margineanu, prezent de altfel vineri la Adevarul Live. ,,Au fost liceeni care au venit sa se intereseze de oferta KAUST, atrasi mai ales de ideea de a studia intr-o tara exotica, dar si de investitiile financiare in acest domeniu al stiintei si tehnologiei”, explica Michael.

LISTA UNIVERSITATILOR STRAINE DE LA RIUF

Institutie

Tara

B

CJ

IS

King Abdullah University of Science and Technology
www.kaust.edu.sa

Arabia Saudita

X

Carinthia University of Applied Sciences
www.cuas.at

Austria

X

X

Webster University, Vienna
Webster University

Austria

X

X

University of Applied Sciences Upper Austria
www.fh-ooe.at

Austria

X

Diplomatische Akademie Wien
www.da-vienna.ac.at

Austria

X

Vrije Universiteit Brussel
www.vub.ac.be/en

Belgia

X

X

X

Zealand Institute of Business and Technology
www.zibat.dk

Danemarca

X

X

X

LILLEBAELT Academy
www.eal.dk

Danemarca

X

X

X

International Business Academy, Denmark
www.uk.iba.dk

Danemarca

X

X

X

Dania Danish Academy for higher Education
www.dbam.dk

Danemarca

X

X

X

HTMi Switzerland
www.htmi.ch

Elvetia

X

X

BHMS Business & Hotel Management School
www.bhms.ch

Elvetia

X

X

Swiss Hotel Management Schools (SHMS, HIM & CAA)
www.shms.com

Elvetia

X

X

VATEL SWITZERLAND – International Business School for Hotel & Tourism Management
www.vatel.ch

Elvetia

X

The Emirates Academy of Hospitality Management
www.emiratesacademy.edu

Emiratele Arabe Unite

X

X

X

Studialis
www.studialisedu.net

Franta

X

X

Le Cordon Bleu Paris
www.lcbparis.com

Franta

X

INSEEC Paris – Bordeaux
www.inseec.com

Franta

X

VATEL Bordeaux International Business School – Hotel & Tourism Management
www.vatel.fr

Franta

X

Universite Catholique de Lille – ESPOL
www.espol-lille.eu

Franta

X

Universite Paris 1 Pantheon-Sorbonne
www.univ-paris1.fr

Franta

X

X

Universite Jean Moulin – Lyon III
www.univ-lyon3.fr

Franta

X

X

WHU – Otto Beisheim School of Management
www.whu.edu/bsc

Germania

X

X

Universitat des Saarlandes
www.uni-saarland.de

Germania

X

TestDaF – Test Deutsch als Fremdsprache
www.testdaf.de; www.deutsch-uni.com; www.testas.de

Germania

X

X

Konstanz Research School Chemical Biology (KoRS-CB)
www.chembiol.uni-konstanz.de

Germania

X

X

X

Reutlingen University ESB Business School
www.reutlingen-university.de

Germania

X

TU9 German Institutes of Technology
www.tu9.de/studies

Germania

X

Hochschule Offenburg
www.hs-offenburg.de/graduate-school

Germania

X

X

Europa-Universitat Viadrina
www.europa-uni.de

Germania

X

X

X

Study in Germany
www.daad.ro

Germania

X

X

X

Jacobs University Bremen
www.iu-bremen.de

Germania

X

X

International Hellenic University
www.ihu.edu.gr

Grecia

X

The American College of Thessaloniki – Greece
www.act.edu

Grecia

X

The American College of Thessaloniki – Greece
www.act.edu

Grecia

X

Politecnico di Milano
www.polinternational.polimi.it

Italia

X

X

London College of International Business Studies
www.LCIBS.org

Marea Britanie

X

X

X

London School of Economics

Marea Britanie

X

London School of Commerce
www.lsclondon.co.uk

Marea Britanie

X

Coventry University
www.coventry.ac.uk

Marea Britanie

X

British Council
www.britishcouncil.ro

Marea Britanie

X

X

X

Anglia Ruskin University
www.anglia.ac.uk/international

Marea Britanie

X

X

X

BPP University of Professional Studies
www.bpp.com/university-college/lp/university-college/10682

Marea Britanie

X

X

X

Plymouth University
www.plymouth.ac.uk

Marea Britanie

X

Cambridge English Language Assessment
www.cambridgeenglish.org/ro/

Marea Britanie

X

X

Canterbury Christ Church University
www.canterbury.ac.uk

Marea Britanie

X

University of Worcester
www.worcester.ac.uk

Marea Britanie

X

X

X

University of Kent
www.kent.ac.uk

Marea Britanie

X

University of Greenwich (London)
www.gre.ac.uk/romania

Marea Britanie

X

X

X

University of Portsmouth
www.port.ac.uk

Marea Britanie

X

University of Salford
www.salford.ac.uk

Marea Britanie

X

X

X

Birmingham City University
www.bcu.ac.uk

Marea Britanie

X

University of Worcester
www.worcester.ac.uk

Marea Britanie

X

X

X

University of Greenwich (London)
www.gre.ac.uk/romania

Marea Britanie

X

X

X

University of Essex
www.essex.ac.uk

Marea Britanie

X

X

X

University Campus Suffolk
www.ucs.ac.uk

Marea Britanie

X

The University of Northampton
www.northampton.ac.uk

Marea Britanie

X

X

X

The University of Manchester
www.manchester.ac.uk

Marea Britanie

X

University Campus Suffolk
www.ucs.ac.uk

Marea Britanie

X

University of Bradford
www.bradford.ac.uk

Marea Britanie

X

University of Bristol
www.bris.ac.uk

Marea Britanie

X

BI Norwegian Business School
bi.edu/romania

Norvegia

X

Wageningen University
www.wageningenuniversity.eu

Olanda

X

Rotterdam Business School
www.RotterdamBusinessSchool.nl

Olanda

X

Stenden University of Applied Sciences
www.stenden.com

Olanda

X

X

X

Tilburg University
www.tilburguniversity.edu

Olanda

X

X

University of Amsterdam
www.uva.nl/international

Olanda

X

Radboud University Nijmegen
www.ru.nl/students

Olanda

X

X

X

NHTV Breda University of Applied Sciences
www.nhtv.nl

Olanda

X

Eindhoven University of Technology (TU/e)
www.tue.nl/ee

Olanda

X

Fontys University of Applied Science
www.fontys.edu

Olanda

X

HU University of Applied Sciences Utrecht
www.international.hu.nl

Olanda

X

INHOLLAND University of Applied Sciences
www.inholland.nl/inhollandcom

Olanda

X

X

X

VHL University of Applied Sciences
www.vhluniversity.com

Olanda

X

X

X

University of Twente
www.utwente.nl/en

Olanda

X

VU University Amsterdam
www.vuamsterdam.com

Olanda

X

UAIC Iasi
www.uaic.ro

Romania

X

Universitatea Europei de Sud Est Lumina
www.lumina.org

Romania

X

University of Sheffield International Faculty, City
www.city-sheffield.ro

Romania

X

West Gate Studios
www.westgatestudios.ro

Romania

X

Universitatea Romano-Americana
www.rau.ro

Romania

X

X

X

REC Romania
romania.rec.org

Romania

X

American Hotel Academy
www.americanhotelacademy.ro

Romania

X

Goethe-Institut Bukarest
www.goethe.de/bukarest

Romania

X

CEFORA Business School
www.cefora.ro

Romania

X

EDMUNDO – A World of Education
www.edmundo.ro

Romania

X

X

X

Pepperdine University
www.pepperdine.edu

Statele Unite ale Americii

X

Comisia Fulbright Romano-Americana
www.fulbright.ro

Statele Unite ale Americii

X

X

X

Cand are loc targul

Cel mai mare targ de universitati straine din tara, RIUF, aflat la cea de-a zecea editie, va avea loc pe 15 si 16 martie la Bucuresti, la Sala Palatului, pe 18 martie la Cluj-Napoca, la Casa de Cultura a Studentilor si pe 20 martie la Iasi, la Congress Hall Palas, iar participarea se face pe baza inscrierii pe www.riuf.ro.

Ca in anii trecuti, vor fi prezente multe din universitatile din Marea Britanie, dar si din Franta, Italia, Spania, Greciau sau Germania, tara unde pot merge la master cu toate costurile acoperite integral. ,,Anul acesta, o noutate este prezenta institutiilor din Arabia Saudita si din Emiratele Arabe Unite, dar si din Austria, Elvetia, Norvegia, Olanda si SUA”, a explicat Anca Gilca, PR & Marketing Manager la EDUCATIVA, cei care organizeaza targul.

Aceasta a adaugat ca institutiile de invatamant din cele peste 16 tari participante la RIUF pun la dispozitia studentilor internationali un fond de burse care depaseste 500.000 de euro.

Specializarile cele mai cautate

,,Fie ca vorbim de programe de business si IT sau de programe mai neobisnuite (precum ethical hacking sau filosofia Familiei Simpson), elevii vor afla informatii de la reprezentantii celor peste 100 de universitati internationale si de la consilierii educationali care ii pot ajuta gratuit in procesul de aplicare”, spune Gilca.

Experienta anulor anteriori a aratat ca cele mai cautate specializari sunt Management, Finante, IT, dar si din domeniul artelor (design, arhitectura), a adaugat aceasta.

Tinerii vor putea consulta la RIUF si oferta universitatilor din tara, pentru a pune in balanta toate aspectele cand iau decizia de a studia peste hotare, precum si stagiile de practica de afara, de volutariat sau seminariile de dezvoltare personala, inclusiv in ceea ce priveste cunostintele de limbi straine.

Vrei sa studiezi in strainatate? Ofertele si noutatile de la targul RIUF de anul acesta, la Adevarul Live

500.000 euro – fond de burse la RIUF pentru tinerii romani care aleg sa studieze in strainatate

Articole Similare

Petre Lăzăroiu, judecătorul CCR care a acuzat presiuni din partea unui consilier prezidenţial: Nu am votat niciodată cu PSD

Petre Lăzăroiu, judecătorul CCR care a acuzat presiuni din partea unui consilier prezidenţial: Nu am votat niciodată cu PSD

Petre Lăzăroiu, judecător CCR, care a acuzat presiuni din partea Cotroceniului prin consilierul prezidenţial Simina

Mai multe străzi şi subsoluri din Bucureşti şi din Ilfov, inundate din cauza ploii

Mai multe străzi şi subsoluri din Bucureşti şi din Ilfov, inundate din cauza ploii

În urma ploii de duminică, mai multe străzi şi subsoluri din Bucureşti şi din Ilfov

Statistici îngrijorătoare. Aproape 100.000 de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Statistici îngrijorătoare. Aproape 100.000 de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Patru persoane, rănite şi transportate la spital în urma unui accident în Copşa Mică FOTO

Patru persoane, rănite şi transportate la spital în urma unui accident în Copşa Mică FOTO

Patru persoane au fost rănite duminică după-amiază după ce două maşini s-au ciocnit în judeţul

Huliganii, urcaţi pe maşina Poliţiei. Scene incredibile la Bârlad, oamenii legii sunt ameninţaţi VIDEO

Huliganii, urcaţi pe maşina Poliţiei. Scene incredibile la Bârlad, oamenii legii sunt ameninţaţi VIDEO

Mai mulţi tineri s-au urcat pe maşina poliţiei, la Bârlad, şi au început să sară