Muntenia News | Homepage

Remus Borza, audiat la DNA

👤Scris de Ioana Popescu 🕔31.Oct 2013 Citit de 232 ori Sursa: STIRI

Borza nu a precizat in ce dosar a fost chemat pentru a fi audiat, aratand ca va da mai multe declaratii la iesirea de la DNA.

Numele lui Remus Borza apare in dosarul de mita privind vanzarea de energie, in care au fost arestati Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si fost consilier al ministrului Constantin Nita, potrivit Mediafax.

Avocatii lui Ioan Mihaila au aratat, marti, la judecarea recursului impotriva arestarii preventive a clientului lor, ca denuntatorul din dosar, Remus Vulpescu, a incheiat la un moment dat un contract de 2,2 milioane de euro cu firma avocatului Remus Borza, „dar nimeni nu observa”.

Ioan Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Eugen Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Potrivit DNA, in octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, i-a promis unui membru in acelasi Consiliu, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.

Procurorii au aratat, in referatul prin care au propus arestarea preventiva a celor doi, ca Eugen Bradean l-a abordat pe holurile institutiei pe Remus Vulpescu, caruia i-a spus ca poate primi intre 500.000 si un milion de euro de la niste „parteneri”, pentru a sprijini acordarea de contracte de vanzare a energiei electrice unei firme.

Procurorii au precizat ca Bradean a mentionat ca este vorba de societatea Energon Power & Gas din Cluj si ca ar mai exista alte trei-petru persoane ce urmeaza sa primeasca bani, fara a dezvalui identitatea acestora si suma pentru fiecare.

In timpul discutiei, Bradean, „pentru a intari seriozitatea ofertei facute”, a acceptat remiterea catre Vulpescu a unui avans de 20 la suta, respectiv aproximativ 200.000 de euro, fiind dispus sa negocieze cu cei care ofereau aceasta suma un avans mai consistent de 35 la suta.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au aratat, in referatul in care au propus arestarea celor doi, ca Remus Vulpescu a fost din 20 iunie 2012 pana in 29 mai 2013 administrator special al Hidroelectrica, in perioada in care compania s-a aflat in insolventa, iar avocatul Remus Borza, prin intermediul firmei sale Euro Insol, a avut fost administrator judiciar.

Dupa inchiderea procedurii de insolventa dispusa de Tribunalul Bucuresti, Remus Vulpescu a fost numit, prin hotararea Adunarii Generale a Actionarilor Hidroelectrica, in functia de executor al Consiliului de Supraveghere al companiei.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizata intre Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Supraveghere si Directorat. Astfel, toate contractele de vanzare a energiei electrice peste cantitatea totala contractata de 500 Giga Watti Ora (Ghw) trebuie aprobate in Consiliul de Supraveghere, din care facea parte Mihaila Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizarii Directoratului din care facea parte si Bradean Eugen, au mai aratat procurorii DNA.

Directoratul Hidroelectrica a respins propunerea unui membru privind participarea companiei cu o oferta pe bursa OPCOM pentru vanzarea de energie in valoare de aproape 263 milioane de euro, la cererea firmei Energon Power&Gas, considerand ca incheierea contractului ar produce pierderi semnificative.

„In data de 22 octombrie 2013, directoratul Hidroelectrica, la solicitarea unuia dintre cei cinci membri, a luat in discutie propunerea cu privire la avizarea participarii Hidroelectrica cu o oferta de vanzare, la cererea de cumparare initiata pe bursa de energie OPCOM-PCCB de catre Energon Power&Gas (ENG ON 003) pentru cantitatea de energie de 7.012.800 MWh, cu livrare in perioada 2014-2017, la pretul de 165 RON/MWh (inclusiv TG)”, arata Hidrolectrica, intr-un comunicat de presa.

Directoratul a respins propunerea cu trei voturi „impotriva”, o abtinere si un vot „pentru”, fiind astfel consemnata o majoritate care a considerat ca un asemenea contract nu poate fi incheiat, pentru ca ar genera pierderi semnificative pentru companie.

Comunicatul Hidroelctrica nu a mentionat votul dat de fiecare membru al directoratului. Din directoratul Hidroelectrica fac parte Mihail Stanculescu, Aurel Cocos, Eugen Bradean, Mihai Teleanu si Ovidiu Agliceru.

„Acest gen de contracte au generat in trecut pierderi importante pentru Hidroelectrica, fiind una dintre cauzele care au condus in anul 2012 la aparitia starii de insolventa. Avand in vedere faptul ca Hidroelectrica are o conducere in sistem dualist, Directorat si Consiliu de Supraveghere, propunerea unui singur membru al Directoratului nu reprezinta punctul de vedere al companiei. Astfel de initiative individuale sunt dezavuate si sunt considerate inacceptabile, in raport cu prevederile Planului de reorganizare aprobat la iesirea din insolventa si cu obiectivele stabilite de catre actuala conducere a companiei”, se mai arata in comunicat.

Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica este format din Remus Borza, Ioan Mihaila, Remus Vulpescu, Mihai Grosan, Oana Truta, Elena Popescu si Gabriela Sandu.

Ioan Mihaila, consilierul ministrului Nita si membru in Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica, a fost eliberat din functii, iar Departamentul pentru Energie propune demiterea lui Eugen Bradean din directoratul Hidroelectrica.

Articole Similare

Show aviatic în Capitală. Sute de piloţi fac demonstraţii spectaculoase pe cerul Bucureştiului VIDEO

Show aviatic în Capitală. Sute de piloţi fac demonstraţii spectaculoase pe cerul Bucureştiului VIDEO

A început cea mai mare sărbătoare avaiatică din România. Sute de aeronave civile şi militare,

Exerciţii NATO de amploare în România. Desfăşurare impresionantă de forţe, peste 2.600 de militari

Exerciţii NATO de amploare în România. Desfăşurare impresionantă de forţe, peste 2.600 de militari

Peste 2.700 de militari din cinci ţări membre NATO - Bulgaria, Canada, Polonia, România, SUA

Accident grav: Maşină căzută într-o râpă de 20 m pe DN1

Accident grav: Maşină căzută într-o râpă de 20 m pe DN1

Cele două persoane din autoturism, un bărbat și o femeie, ambele cu vârsta de aproximativ

Văcuţele, sesiune de plajă pe litoral. Imagini de excepţie de la Sfântu Gheorghe VIDEO

Văcuţele, sesiune de plajă pe litoral. Imagini de excepţie de la Sfântu Gheorghe VIDEO

O plajă din România a fost invadată de văcuţe. Simpaticele cornute "au făcut plajă" la

Tragedie pe litoral. Un tânăr de 18 ani a murit înecat în Lacul Siutghiol

Tragedie pe litoral. Un tânăr de 18 ani a murit înecat în Lacul Siutghiol

Un băiat de 18 ani s-a înecat sâmbătă în Lacul Siutghiol, în zona restaurantului On

Cele mai noi stiri

Simpozionul „Scutul antirachetă : strategie militară şi diplomaţie” – Centrul Cultural Piteşti „Scutul antirachetă : strategie militară şi diplomaţie” a fost tema simpozionului organizat joi la Centrul Cultural Piteşti. Organizatorii au fost ... Publicat duminică, 31 iulie 2016 6:22 EXCLUSIV. Tuning total de 10.000 de euro! Lista transformărilor prin care va trece Vica Blochina Până acum, lituanianca Vica Blochina s-a limitat la intervenția făcută la nivelul sânilor. Maternitatea și lupta cu gravitația, care au ... Publicat duminică, 31 iulie 2016 6:22 EXCLUSIV. Decizie surprinzătoare a Biancăi Drăgușanu cu trei luni înainte de naștere! Îi aduce lui Slav o altă femeie în casă Însărcinată în șase luni, Bianca Drăgușanu încearcă să pună la punct totul pentru perioada materității și, acum, că a terminat ... Publicat duminică, 31 iulie 2016 6:22 Pasiunile ascunse ale celebrităților. Acestea sunt lucrurile care «le mănâncă» timpul și banii | EXCLUSIV Ami s-a îndrăgostit de vioară în copilărie De cum a descoperit vioara, Ami n-a mai lăsat-o din mână. Nici faptul că ... Publicat duminică, 31 iulie 2016 6:22 Soțul Mariei Dragomiroiu, prima declarație despre relația cu interpreta de muzică populară. „Asta îi spun și după 30 de ani” Maria Dragomiroiu a avut partea de cea mai frumoasă surpriză din partea soțului ei. Cei doi au fost invitați în ... Publicat duminică, 31 iulie 2016 6:22