Muntenia News | Homepage

Protest al sindicalistilor din energie la Guvern pentru legea certificatelor verzi

👤Scris de Bianca Serban 🕔13.Mar 2014 Citit de 365 ori Sursa: STIRI

Protestele sindicalistilor din industrie au continuat miercuri cu pichetarea Palatului Victoria, dupa ce miercuri au protestat in fata sediului Curtii Constitutionale, cerand solutionarea urgenta a ordonantei de urgenta privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxarii energiei electrice si liberalizarea rapida a pretului la gaze naturale. Premierul Victor Ponta i-a chemat la discutii pe reprezentantii ALRO Slatina.

In jur de 800 de sindicalisti din industrie protesteaza in fata Guvernului, in Piata Victoriei, cerand solutionarea urgenta a OUG privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxarii energiei electrice si liberalizarea rapida a pretului la gaze naturale, potrivit Mediafax.

Sindicalistii afiliati Cartel Alfa protesteaza langa sediul Guvernului, fara a perturba circulatia auto. Zona in care se desfasoara pichetul este securizata de Jandarmerie.

Protestatarii afiseaza bannere cu mesaje precum „Milioane de romani aduc prosperitate mafiei din energie” si „Guvernanti, nu saraciti poporul!”.

Totodata, ei striga „Solidaritate”, fluiera si flutura steaguri cu numele federatiilor sindicale pe care le reprezinta.

Protestatarii sunt asteptati la discutii cu ministrul pentru Dialog Social la Palatul Victoria, de la ora 14.00, dupa ce primul-ministru al Guvernului Romaniei, Victor Ponta, s-a intalnit cu reprezentanti ai companiei ALRO Slatina. Discutiile au fost centrate pe problema certificatelor verzi, in contextul dezbaterilor din spatiul public referitoare la Legea de aprobare a OUG 57/2013.

,,Victor Ponta a dat asigurari reprezentantilor ALRO ca Guvernului Romaniei sprijina intrarea in vigoare a legii pana miercuri, 19 martie 2014. Primul-ministru cere presedintelui Romaniei promulgarea de urgenta a legii de aprobare a OUG 57/2013, pentru a rezolva problema semnalata de reprezentantii ALRO si a evita generarea unor cresteri de preturi in domeniul industriei romanesti si al pretului pentru consumatori”, se arata intr-un comunicat al Executivului.

Proteste si la CCR

Peste 150 de sindicalisti ai federatiilor din industrie s-au adunat si miercuri in Capitala si au pichetat sediul Curtii Constitutionale.

Sindicalistii Cartel Alfa si cei ai federatiilor membre din industrie au anuntat marti protestele, spunand ca vor sa solicite premierului sa convoace de urgenta o sedinta comuna cu toti factorii implicati, pentru a stabili modificarile legislative referitoare la regimul energiei regenerabile si liberalizarea pretului la gaze si energie.

Potrivit sindicalistilor, lipsa de actiune a Guvernului duce la pierderi deosebit de mari prin inchiderea sau restrangerea activitatilor sectoarelor de productie industriala, care vor avea ca efect pierderea a mii de locuri de munca.

„Daca cele doua actiuni anuntate pentru zilele de miercuri si joi nu-si vor atinge scopul, calendarul protestelor va continua si in urmatoarele saptamani”, a spus Gheorghe Sora, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Solidaritatea Metal.

CCR, sesizata de Basescu pe ordonanta certificatelor verzi

In 26 februarie, presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.

Basescu a aratat in sesizarea de neconstitutionalitate trimisa Curtii Constitutionale ca, in opinia Comisiei Europene, procedura de notificare si pre-notificare, impusa de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, nu a fost respectata, fapt ce poate atrage declansarea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei.

Presedintele a precizat ca OUG 57/2013, aprobata prin legea transmisa spre promulgare, modifica schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.

„Guvernul Romaniei a emis aceasta Ordonanta de Urgenta in data de 4 iunie 2013, ea fiind publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare in vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, in data de 24 iunie 2013 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene, prin care precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat”, a aratat presedintele in sesizare.

Departamentul pentru Energie arata, dupa sesizarea CC, ca a respectat toate procedurile in relatia cu Comisia Europeana la modificarea legislatiei privind productia de energie regenerabila, precizand ca presedintele Traian Basescu nu a luat in calcul „date esentiale ale procesului de comunicare cu CE”.

Alro si ArcelorMittal dau semne ca opresc productia

Alro, cel mai mare consumator de energie electrica din tara, a anuntat saptamana trecuta ca elaboreaza un plan pentru inchiderea unor capacitati de productie, din cauza cresterii costurilor cu energia, ca urmare a impactului energiilor regenerabile. Sindicalistii spun ca Alro se pregateste sa concedieze 500 de salariati din cei 700 ai combinatului Alum Tulcea.

Concomitent, ArcelorMittal are acelasi gen de probleme, dar la care se adauga si liberalizarea accelerata a pretului gazelor, care nu este altceva decat scumpirea productiei interne pana la preturile de import, impuse de catre intermediarii Gazprom. Fostul combinat Sidex de la Galati este al doilea consumator de energie electrica din tara. Anul trecut, premierul Victor Ponta s-a intanit de doua ori cu magnatul Lakshmi Mittal, care controleaza grupul siderurgic ArcelorMittal. El i-a transmis premierului ca grupul se va retrage din Europa in situatia in care problema preturilor la energie nu va fi rezolvata.

Cea mai generoasa schema din Europa

Romania are cea mai generoasa schema de sustinere a investitiilor in domeniul energiilor regenerabile din intreaga Uniune Europeana. Schema cumuleaza 10 miliarde de euro. Tara noastra si-a indeplinit inca de la finele anului trecut tinta obligatorie de energie verde asumata la Bruxelles, potrivit oficialilor ANRE.

Nivelul sprijinului oferit investitorilor in energia verde din Romania este cel mai ridicat din Europa, cu un procent de 224% pentru eolian, comparativ cu o medie europeana de 100%. Pentru energia solara, nivelul este unul fantastic – de 657%.

Cu minerii in strada

Mai mult, minerii de la Complexul Energetic Oltenia au protestat pe strazile din Targu Jiu in primavara anului trecut si au amenintat ca vor veni sa picheteze si sediul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) din cauza ca energia eoliana este preluata cu prioritate in sistem, iar cea produsa pe baza de carbune nu are cautare. Angajatii Complexului Energetic Oltenia au fost trimisi de mai multe ori fortat acasa din aceasta cauza.

Legea prevedea amanarea de la 1 iulie 2013 a cate doua certificate verzi in cazul producatorilor de energie solara si cate unul in sectoarele microhidro si eolian.

Un certificat verde se acorda la producerea unei anumite cantitati de energie verde. La fiecare MWh de energie fotovoltaica se acordau sase certificate verzi, la eolian erau doua, iar la microhidro au fost trei.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta fusese aprobat in luna iunie de Guvern, iar legea de adoptare a ordonantei in decembrie.

Mai puteti citi:

Cum subventioneaza fiecare roman din buzunarul propriu economiile Bulgariei, Ungariei si Serbiei

Efect pervers al certificatelor verzi: pretul energiei a scazut datorita stimulentelor pentru energie regenerabila, ceea ce impulsioneaza exportul de electricitate mai ieftina in Ungaria, Bulgaria si Serbia. Insa facturile raman la fel de mari pentru populatie si industrie.

Romanii au pompat anul trecut subventii de 416 milioane de euro in producatorii de energie regenerabila, cu 34% mai mult decat in 2012

Consumatorii de energie au platit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a sustine energia regenerabila prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult fata de nivelul atins in 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar daca pretul pe certificat a scazut cu 25%, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), citate de Mediafax.

,,O scrisoare pierduta” printre certificatele verzi

Dupa scandalul de anul trecut privind amanarea unui numar de certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila si amenintarile cu relocarea din partea sectorului industrial, anul 2014 a inceput ca-n piesa ,,O scrisoare pierduta”: cu un nou haos legislativ in domeniu.

Departamentul pentru Energie: CE a fost prenotificata in privinta amanarii certificatelor verzi. Cererea de reexaminare contine informatii eronate

Guvernul a prenotificat Comisia Europeana in privinta intentiei de a amana o parte a certificatelor verzi si a anuntat ca ,,la prima vedere”, modificarile nu par sa ridice probleme de incalcare a Tratatului de aderare, Administratia Prezidentiala furnizand ,,date eronate” in cererea de reexaminare a legii, arata, intr-un comunicat, Departamentul pentru Energie.

Legea privind amanarea certificatelor verzi a fost retrimisa de presedintele Basescu in Parlament. Romania, pe cale sa ramana cu energia scumpa

Presedintele Traian Basescu a retrimis in Parlament spre reexaminare legea prin care o parte a certificatelor verzi este amanata, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Articole Similare

Accident pe DN 1, în Snagov. Trafic restricţionat pe sensul către Capitală

Accident pe DN 1, în Snagov. Trafic restricţionat pe sensul către Capitală

Traficul rutier a fost restricţionat, sâmbătă dimineaţă, pe DN 1, în Snagov, după ce o

Semne că ai intrat în travaliu. Când trebuie să mergi la spital

Semne că ai intrat în travaliu. Când trebuie să mergi la spital

Daca esti la finalul ultimului trimestru de sarcina, probabil ca abia astepti sa nasti. Citește

Romgaz a anunţat continuarea exploatării a 11 perimetre petroliere

Romgaz a anunţat continuarea exploatării a 11 perimetre petroliere

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, a

Controale de amploare pe străzi. 10.000 de poliţişti, în trafic

Controale de amploare pe străzi. 10.000 de poliţişti, în trafic

Poliţiştii au intervenit, în ultimele 24 de ore, la peste 3.000 de evenimente, aplicând peste

Admitere în şcolile de poliţie. Bătaie mare pe 1.600 de locuri, cei mai mulţi candidaţi sunt băieţi

Admitere în şcolile de poliţie. Bătaie mare pe 1.600 de locuri, cei mai mulţi candidaţi sunt băieţi

Peste 10.000 de persoane care îşi doresc să fie poliţişti s-au înscris la concursul de