Muntenia News | Homepage

Protectie impotriva inundatiilor. Bani dusi pe apa Sambetei in noua ani de nepasare

👤Scris de Georgiana Matei 🕔16.Mar 2014 Citit de 276 ori Sursa: STIRI

An de an, sute de localitati si mii de hectare de teren sunt maturate de viituri. Zeci de diguri au cedat, iar lucrarile de refacere sau de consolidare inainteaza greu sau nu se fac deloc. Explicatia data de autoritati este mereu aceeasi – lipsa banilor. Bani care insa de multe ori au fost gestionati prost, dupa cum arata rapoartele intocmite de Curtea de Conturi.

Oamenii din comuna Gataia din Timis nu pot uita prapadul care a ramas in urma inundatilor din 2005. Viitura a rupt in doua digul si a maturat tot in cale.

,,Nu si-a revenit pamantul, a fost tot in apa, nu am mai avut nimic. In anul acela nu am mai pus nimic ca nu s-a mai facut”, povesteste o localnica.

Au trecut aproape 10 ani, dar digul nu a mai fost reparat in totalitate.

,,In cazul in care debitul creste, va dati seama ca Gataia este in pericol intr-un permanent pericol”, recunoaste Raul Cozarov, primarul din Gataia. ,,Din 2005 si pana azi nu s-au mai facut lucrari (…), digurile au ramas la acelasi stadiu”, explica el. ,,Sunt familii care au case langa dig si an de an aceleasi familii sunt lovite si sunt in pericol in cazul unei inundatii”, mai spune primarul.

Reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Banat inca asteapta banii necesari pentru lucrari.

,,Mai avem de executat lucrari pentru care am cerut fonduri la Administratia Nationala Apele Romane, speram sa le si primim. Nu am primit inca bugetul”, spune Ervin Luci, director la Administratia Bazinala de Apa Banat.

Alt judet, alte probleme – Dolj. Pe 7 martie, raul Teslui a iesit din matca si a inundat 60 de gospodarii din comuna Dragotesti. Nu a fost prima oara, iar locanicii stiu ca nu va fi nici ultima. Lucrarile la amenajarea raului s-au oprit acum doi ani, iar de atunci digul construit s-a rupt in trei locuri.

,,Va inchipuiti cata durere am avut si avem…intr-o jumatate de ora…prapadul lumii”, isi aminteste cu vocea gatuita de emotie un barbat.

Primarul localitatii spune ca lucrarile ar fi fost terminate, dar s-a facut o greseala de proiectare.

,,Daca s-ar fi stiut ca daca o sa vina niste ape mai mari, sa-l fi supradimensionat fata de stas-uri, fata de statistica cursurilor de apa in anii anteriori”, spune Dumitru Dinca, primarul din Dragotesti.

Conducerea Administratiei Bazinale de Apa Jiu sustine insa contrariul.

,,La momentul la care vorbim, ea inca nu e finalizata, nu e receptionata, deci nu a intrat in administrarea Apelor Romane, este nevoie de inca o suma de bani pentru a fi finalizate lucrarile”, declara Marin Talau, director ABA Jiu.

In Moldova, la Suceava, o viitura venita raul Ruda a inundat aproape o treime din comuna Dornesti, in 2010. Guvernul a aprobat atunci un proiect de indiguire a raului Ruda, dar a finantat doar o parte din lucrare.

,,A venit cu un autogreder in partea ailalta si a curatat albia paraului (…) au venit si au taiat vegetatia care este aici, vedeti cum o ramas si acu la fata locului”, arata un satean.

Localnicii spun ca numai o portiune de dig a fost construita si aceea la aproape doi kilometri departare de locul in care s-a rupt malul.

,,Aici s-a facut digul, exact pe apa tot a Rudei care vine de la Vicsani, dar aicea nu a fost inundat nimic, n-au fost probleme, s-a facut invers digul, nu s-a luat unde o fost urgenta intaia”, explica localnicul.

,,24 de miliarde, ganditi-va, 24 de miliarde! O prostit o comuna intreaga!”, exclama un alt localnic, plin de naduf.

,,Am sesizat toate forurile superioare si ministerul ca sa primesc fonduri, n-am primit pana in ziua de astazi nimic absolut. Apele Romane au sistat lucrarea tot din cauza de fonduri”, spune Gheorghe Luta, primarul comunei Dornesti.

2010 a fost un an greu si pentru oamenii din zona localitatilor Valea Seaca, Sanzieni si de langa Targu Secuiesc, din Covasna, cand paraul Casin si raul Negru au iesit din matca. Paguba a fost estimata la 71 de milioane de lei.

,,In cursul la o luna de zile a fost de doua ori inundatie. Si era apa pana aici, un metru”, isi aduce aminte un localnic.

Primaria Sanzieni a facut la acea vreme studiile de fezabilitate pentru indiguirea paraului Casin, insa banii a venit abia anul trecut. Si nu toti. Din 15 milioane de lei cat este investitia, s-au alocat mai putin de jumatate.

,,Au fost niste locuri in care la un metru curgea apa. Si acum, cum se vede, are o latime de 12 metri”, arata Balogh Tibor, primarul comunei Sanzieni.

Toti ministrii care s-au perindat pe la Ministerul Apelor au vorbit despre intocmirea unor harti de risc de inundatii – utile pentru autoritati, oameni, dar si pentru companiile de asigurari. Ultimul termen pentru publicarea lor, anuntat de fostul ministru liberal Lucia Varga, este luna aceasta.

,,Sunt 700 de puncte critice identificate in urma verificarilor, puncte care pot fi vulerabilitati in caz de ape mari si care pot afecta casele oamenilor si bunurile lor”, a declarat la Digi24 Lucia Varga. ,,Hartile de risc sunt instrumente de planificare pentru comunitatile locale, dar si pentru cetateni. Ei vor sti exact daca se afla intr-o zona de risc sau nu. Companiile de asigurari vor putea sa faca si ele planuri”, a explicat fostul ministru.

Lucia Varga sustine ca, in prezent, se lucreaza la constructia a 300 de diguri de protectie. Anul trecut au fost finalizate doar 35 de lucrari de indiguire.

Cititi si:

Articole Similare

SCENE ŞOCANTE. Poliţist filmat în timp ce bate un bărbat VIDEO

SCENE ŞOCANTE. Poliţist filmat în timp ce bate un bărbat VIDEO

Imagini șocante filmate de martori la Cluj Napoca. Un poliţist a fost filmat în timp

Directorul general de la Audi, Rupert Stadler, a fost arestat în Germania din cauza scandalului DIESELGATE

Directorul general de la Audi, Rupert Stadler, a fost arestat în Germania din cauza scandalului DIESELGATE

Directorul general al poducătorului auto Audi Rupert Stadler a fost arestat luni, a confirmat un

Copii bolnavi de varicelă, printre pasageri în avion. Mama lor a fost convinsă abia după o oră să coboare din aeronavă

Copii bolnavi de varicelă, printre pasageri în avion. Mama lor a fost convinsă abia după o oră să coboare din aeronavă

Au fost momente tensionante într-o cursă aeriană Timişoara-Bucureşti. O mamă şi doi copii bolnavi de

Percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Teleorman la o grupare de evaziune fiscală. Prejudiciu estimat la 550.000 de euro

Percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Teleorman la o grupare de evaziune fiscală. Prejudiciu estimat la 550.000 de euro

Poliţiştii au efectuat, luni, patru percheziţii la o grupare infracţională care ar fi prejudiciat bugetul

Accident grav în Câmpulung Moldovenesc: Un autocar, un camion şi o maşină s-au ciocnit în trafic

Accident grav în Câmpulung Moldovenesc: Un autocar, un camion şi o maşină s-au ciocnit în trafic

Un autocar, un camion şi o maşină s-au ciocnit în trafic. In urma impactului violent,