Muntenia News | Homepage

Protectie impotriva inundatiilor. Bani dusi pe apa Sambetei in noua ani de nepasare

👤Scris de Georgiana Matei 🕔16.Mar 2014 Citit de 267 ori Sursa: STIRI

An de an, sute de localitati si mii de hectare de teren sunt maturate de viituri. Zeci de diguri au cedat, iar lucrarile de refacere sau de consolidare inainteaza greu sau nu se fac deloc. Explicatia data de autoritati este mereu aceeasi – lipsa banilor. Bani care insa de multe ori au fost gestionati prost, dupa cum arata rapoartele intocmite de Curtea de Conturi.

Oamenii din comuna Gataia din Timis nu pot uita prapadul care a ramas in urma inundatilor din 2005. Viitura a rupt in doua digul si a maturat tot in cale.

,,Nu si-a revenit pamantul, a fost tot in apa, nu am mai avut nimic. In anul acela nu am mai pus nimic ca nu s-a mai facut”, povesteste o localnica.

Au trecut aproape 10 ani, dar digul nu a mai fost reparat in totalitate.

,,In cazul in care debitul creste, va dati seama ca Gataia este in pericol intr-un permanent pericol”, recunoaste Raul Cozarov, primarul din Gataia. ,,Din 2005 si pana azi nu s-au mai facut lucrari (…), digurile au ramas la acelasi stadiu”, explica el. ,,Sunt familii care au case langa dig si an de an aceleasi familii sunt lovite si sunt in pericol in cazul unei inundatii”, mai spune primarul.

Reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Banat inca asteapta banii necesari pentru lucrari.

,,Mai avem de executat lucrari pentru care am cerut fonduri la Administratia Nationala Apele Romane, speram sa le si primim. Nu am primit inca bugetul”, spune Ervin Luci, director la Administratia Bazinala de Apa Banat.

Alt judet, alte probleme – Dolj. Pe 7 martie, raul Teslui a iesit din matca si a inundat 60 de gospodarii din comuna Dragotesti. Nu a fost prima oara, iar locanicii stiu ca nu va fi nici ultima. Lucrarile la amenajarea raului s-au oprit acum doi ani, iar de atunci digul construit s-a rupt in trei locuri.

,,Va inchipuiti cata durere am avut si avem…intr-o jumatate de ora…prapadul lumii”, isi aminteste cu vocea gatuita de emotie un barbat.

Primarul localitatii spune ca lucrarile ar fi fost terminate, dar s-a facut o greseala de proiectare.

,,Daca s-ar fi stiut ca daca o sa vina niste ape mai mari, sa-l fi supradimensionat fata de stas-uri, fata de statistica cursurilor de apa in anii anteriori”, spune Dumitru Dinca, primarul din Dragotesti.

Conducerea Administratiei Bazinale de Apa Jiu sustine insa contrariul.

,,La momentul la care vorbim, ea inca nu e finalizata, nu e receptionata, deci nu a intrat in administrarea Apelor Romane, este nevoie de inca o suma de bani pentru a fi finalizate lucrarile”, declara Marin Talau, director ABA Jiu.

In Moldova, la Suceava, o viitura venita raul Ruda a inundat aproape o treime din comuna Dornesti, in 2010. Guvernul a aprobat atunci un proiect de indiguire a raului Ruda, dar a finantat doar o parte din lucrare.

,,A venit cu un autogreder in partea ailalta si a curatat albia paraului (…) au venit si au taiat vegetatia care este aici, vedeti cum o ramas si acu la fata locului”, arata un satean.

Localnicii spun ca numai o portiune de dig a fost construita si aceea la aproape doi kilometri departare de locul in care s-a rupt malul.

,,Aici s-a facut digul, exact pe apa tot a Rudei care vine de la Vicsani, dar aicea nu a fost inundat nimic, n-au fost probleme, s-a facut invers digul, nu s-a luat unde o fost urgenta intaia”, explica localnicul.

,,24 de miliarde, ganditi-va, 24 de miliarde! O prostit o comuna intreaga!”, exclama un alt localnic, plin de naduf.

,,Am sesizat toate forurile superioare si ministerul ca sa primesc fonduri, n-am primit pana in ziua de astazi nimic absolut. Apele Romane au sistat lucrarea tot din cauza de fonduri”, spune Gheorghe Luta, primarul comunei Dornesti.

2010 a fost un an greu si pentru oamenii din zona localitatilor Valea Seaca, Sanzieni si de langa Targu Secuiesc, din Covasna, cand paraul Casin si raul Negru au iesit din matca. Paguba a fost estimata la 71 de milioane de lei.

,,In cursul la o luna de zile a fost de doua ori inundatie. Si era apa pana aici, un metru”, isi aduce aminte un localnic.

Primaria Sanzieni a facut la acea vreme studiile de fezabilitate pentru indiguirea paraului Casin, insa banii a venit abia anul trecut. Si nu toti. Din 15 milioane de lei cat este investitia, s-au alocat mai putin de jumatate.

,,Au fost niste locuri in care la un metru curgea apa. Si acum, cum se vede, are o latime de 12 metri”, arata Balogh Tibor, primarul comunei Sanzieni.

Toti ministrii care s-au perindat pe la Ministerul Apelor au vorbit despre intocmirea unor harti de risc de inundatii – utile pentru autoritati, oameni, dar si pentru companiile de asigurari. Ultimul termen pentru publicarea lor, anuntat de fostul ministru liberal Lucia Varga, este luna aceasta.

,,Sunt 700 de puncte critice identificate in urma verificarilor, puncte care pot fi vulerabilitati in caz de ape mari si care pot afecta casele oamenilor si bunurile lor”, a declarat la Digi24 Lucia Varga. ,,Hartile de risc sunt instrumente de planificare pentru comunitatile locale, dar si pentru cetateni. Ei vor sti exact daca se afla intr-o zona de risc sau nu. Companiile de asigurari vor putea sa faca si ele planuri”, a explicat fostul ministru.

Lucia Varga sustine ca, in prezent, se lucreaza la constructia a 300 de diguri de protectie. Anul trecut au fost finalizate doar 35 de lucrari de indiguire.

Cititi si:

Articole Similare

Manifestaţii în marile oraşe din ţară pentru susţinerea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

Manifestaţii în marile oraşe din ţară pentru susţinerea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

Proteste au avut loc din nou duminică seara, în mai multe oraşe din ţară, după

Se pregătesc concedieri la stat. Anunţul făcut de ministrul de Finanţe

Se pregătesc concedieri la stat. Anunţul făcut de ministrul de Finanţe

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, pregătește măsuri care îi sperie pe bugetari. Citește mai departe...

PROGNOZA METEO din bătrâni pentru martie: Numerologul Mihai Voropchievici anunţă vreme la extreme

PROGNOZA METEO din bătrâni pentru martie: Numerologul Mihai Voropchievici anunţă vreme la extreme

Numerologul Mihai Vorochievici a spus în emisiunea ”Adevăruri Ascunse” care este prognoza meteo din bătrâni

Tu ştii cum este legal să te oprească un poliţist în trafic? Cum se face oprirea pe autostradă

Tu ştii cum este legal să te oprească un poliţist în trafic? Cum se face oprirea pe autostradă

Oprirea la semnalul polițiștilor de la circulația rutieră a stârnit de multe ori ample discuții

Angajatorii trebuie să achite până luni pentru prima dată noile taxe salariale

Angajatorii trebuie să achite până luni pentru prima dată noile taxe salariale

Declararea și achitarea taxelor salariale aferente lunii ianuarie 2018 se pot face până luni, inclusiv,