Muntenia News | Homepage

Proiect de lege: Bacalaureatul International

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔25.Noi 2013 Citit de 304 ori Sursa: STIRI

Initiatorul proiectului, deputatul Catalina Stefanescu, a explicat pentru adevarul.ro, la o conferinta din cadrul targului de universitati ,,Educatia in Marea Britanie”, ca proiectul este abia la inceput si se afla momentan in faza de dezbatere, urmand ca dupa aceea sa fie introdus in comisiile parlamentare.

Liceenii care obtin o diploma de Bacalaureat International se pot inscrie la orice universitate din tarile care fac parte din acest program, inceput in 1968. Examenul era initial dedicat copiilor de diplomati care nu stateau suficient timp intr-o tara pentru a se acomoda cu sistemul educational de acolo.

In total, in lume sunt peste 3.200 de unitati de invatamant din 145 de tari care ofera posibilitatea finalizarii studiilor cu o diploma de Bac International,

Romania se numara printre tarile cu astfel de scoli, insa acestea sunt unitati private precum Scoala Americana din Bucuresti si Scoala Mark Twain, tot din Capitala.

In Europa, cele mai multe astfel de scoli sunt in Spania, Germania, Suedia, Elvetia si Norvegia.

Cum se desfasoara Bacalaureatul International

Elevii care sustin acest examen isi aleg sase materii pe care le aprofundeaza in ultimii doi ani de liceu. Examenul in sine se desfasoara pe o perioada de o luna, cu sase teste scrise, dar si cu lucrari de cercetare si creatii artistice originale. Desfasurarea examenului este strict supravegheata de reprezentanti din strainatate.

La dezbaterea care a avut loc duminica, directori de licee care incearca sa introduca programul Bacalaureatului International la ei in scoala au spus ca cea mai mare problema cu care s-au confruntat a fost lipsa de calificare si de vointa a profesorilor.

,,Este foarte greu sa constitui o echipa de profesori care sa predea altfel decat sunt obisnuiti si intr-o alta limba, pe deasupra. Limba engleza reprezinta o dificultate pentru cei mai multi dintre ei, iar profesorii s-au retras pe parcurs din cauza acestui impediment, fiind demotivati. Le este greu sa se acomodeze cerintelor programului Bacalaureatului International si mult mai usor sa ramana in zona lor de comfort”, a atras atentia directoarea Colegiului National ,,Mircea cel Batran” din Ramnicu Valcea, profesoara Ana-Maria Arisanu.

Ce prevede proiectul de lege, principalele puncte

In proiectul de lege scrie ca la toate programele de bacalaureat international organizate de unitatile de invatamant din Romania se poate inscrie si pregati orice cetatean roman.

Unitatea de invatamant autorizata sa organizeze programe de bacalaureat international trebuie sa asigure pentru elevii inscrisi la aceste programe cadrele didactice si resursele necesare pentru indeplinirea cerintelor stabilite in vederea absolvirii.

Liceele care organizeaza programe de bacalaureat international trebuie sa dispuna de autonomie organizatorica si functionala, in conditiile legii si in conformitate cu metodologia stabilita de Organizatia Bacalaureatului International.

Inscrierea elevilor la aceste programe este admisa cu acordul parintilor sau tutorilor legali ai acestora, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Unitatile de invatamant pot percepe elevilor inscrisi la programele de bacalaureat international plata unei taxe pentru acoperirea integrala sau partiala a costurilor directe aferente organizarii programelor de bacalaureat international si examinarii elevilor in cadrul acestor programe.

In cazul unitatilor de invatamant din sistemul public, valoarea taxei perceputa elevilor inscrisi la programele de bacalaureat international nu poate depasi diferenta dintre costurile aferente organizarii si desfasurarii acestor programe si subventiile acordate de stat.

Pentru organizarea si desfasurarea bacalaureatului international in liceele de stat, consiliul local din localitatea in care se afla unitatea de invatamant poate acorda subventii, in limita bugetului disponibil:

a) 100% din taxa anuala scolara platita de unitatea de invatamant Organizatiei Bacalaureatului International pentru autorizatia de organizare a unuia sau mai multor programe de bacalaureat international.

b) 25% din taxa de examinare pentru prima inscriere a fiecarui elev la examenul final din Programul de diploma, organizat in conformitate cu metodologia Organizatiei Bacalaureatului International.

Recunoasterea programelor de bacalaureat international

Tot in proiectul de lege scrie ca diplomele si certificatele eliberate de Organizatia Bacalaureatului International in baza evaluarilor din cadrul programelor de bacalaureat international trebuie recunoscute de Ministerul Educatiei si de toate unitatile si institutiile de invatamant din Romania.

Diploma obtinuta in urma parcurgerii cursurilor si evaluarii din Programul de diploma din cadrul bacalaureatului international confera aceleasi drepturi ca diploma obtinuta in urma promovarii examenului national de bacalaureat.

Orele predate in cadrul programelor de bacalaureat international constituie parte integranta din norma didactica a personalului de predare, si trebuie remunerate conform legislatiei in vigoare.

Bacalaureatul International (IB). Bun pentru Romania!

Articole Similare

Scandal după moartea lui Gyuri Pascu: "Artistului NU i s-a făcut EKG la prima intervenţie a ambulanţei"

Scandal după moartea lui Gyuri Pascu: "Artistului NU i s-a făcut EKG la prima intervenţie a ambulanţei"

Scandal după moartea lui Ioan Gyuri Pascu. La două zile după decesul artistului, jurnalistul Cătălin

Vineri este ultima zi pentru plata fără penalităţi a taxelor locale

Vineri este ultima zi pentru plata fără penalităţi a taxelor locale

Potrivit Codului Fiscal, data de 30 septembrie este termenul final de plată pentru taxele locale

Contracte de deszăpezire de 137 milioane lei pentru 4 loturi administrate de DRDP Bucureşti, atribuite de CNADNR

Contracte de deszăpezire de 137 milioane lei pentru 4 loturi administrate de DRDP Bucureşti, atribuite de CNADNR

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a atribuit prin licitație deschisă

O fetiţă de opt ani din Brăila, agresată sexual în scara blocului

O fetiţă de opt ani din Brăila, agresată sexual în scara blocului

O fetiţă de numai opt ani din Brăila a fost agresată sexual de un bărbat,

ANAF: Bilanţul privind controlul marilor averi nu este spectaculos. S-au lucrat 30 de dosare în trei ani

ANAF: Bilanţul privind controlul marilor averi nu este spectaculos. S-au lucrat 30 de dosare în trei ani

Bilanțul controalelor privind marile averi nu este spectaculos, deoarece munca de documentare este masivă, și

Cele mai noi stiri

Primăria Giurgiu dorește preluarea activității portuare ! Care sunt argumentele primarului Nicolae Barbu… Suntem în discuții destul de avansate să preluăm de la Ministerul Transporturilor activitatea portuară din municipiul Giurgiu, a declarat primarul ... Publicat joi, 29 septembrie 2016 2:02 Surpriză de proporții! Vasile Blaga a demisionat din fruntea PNL şi nu mai candidează la parlamentare. Vezi care este motivul…!    – Nu trageți domnilor procurori, sunt eu, Buldogul…mă predau!   Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a fost inculpat pentru trafic de ... Publicat joi, 29 septembrie 2016 2:02 Bacteria E.Coli găsită în carnea de mici a unui restaurant din Giurgiu Controalele făcute de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) la mai mulţi agenţi economici din ţară au dus la descoperirea bacteriei ... Publicat joi, 29 septembrie 2016 2:02 Pentru că a învățat să numere, Roberta Anastase candidează pentru un nou mandat de deputat ! Vezi pe lista cui… Vă mai amintiți de Roberta Anastase , celebrul politician  care  a fraudat legea  pensiilor  ,    sfidând toate legile matematicii?  Ei bine politicianul s-a reiventat politic ... Publicat joi, 29 septembrie 2016 2:02 TÂRGOVIȘTE: Nea Sandu, septuagenarul care se încăpățânează să țină verde un cartier Nea Sandu are 77 de ani și de când a ieșit la pensie se străduiește, în ciuda dificultăților, să țină Post-ul ... Publicat joi, 29 septembrie 2016 2:02