Muntenia News | Homepage

Producatorii romani de medicamente sustin ca noul guvern trebuie sa introduca de urgenta taxa clawback diferentiata

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔17.Mar 2014 Citit de 189 ori Sursa: STIRI

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) trage un nou semnal de alarma cu privire la taxa de clawback, care ar trebui aplicata diferentiat. Concret, APMGR cere introducerea imediata a calculului diferentiat pentru aceasta taxa, astfel incat medicamentele cu preturi accesibile, utilizate de 70% din pacientii romani, sa nu dispara de pe piata romaneasca.

,,Se vorbeste atat de mult si emotional de atat de necesara actualizare a listei de medicamente compensate, incat s-a uitat de problema mult mai grava a lipsei accesului la medicamentele de baza, cele folosite zi de zi de bolnavi. Iar solutia la aceasta problema exista si poate fi aplicata imediat: daca pentru actualizarea listei guvernul trebuie sa gaseasca finantarea necesara, pentru asigurarea accesului la medicamentele cu pret accesibil nu trebuie decat sa implementeze imediat solutia calculului diferentiat al taxei clawback”, a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.

Potrivit acestuia, asociatia pe care o reprezinta a propus deja autoritatilor o solutie pentru calculul diferentiat, bazata pe introducerea unei proportii de maximum 65% in calculul procentului ,,p” din formula clawback. ,,Probabil ca am putea evita astfel disparitia de pe piata a unor medicamente care, datorita poverii fiscale, ajung sa aiba costuri de productie cu mult mai mari decat valoarea la care pot fi comercializate”, a mai spus Damian.

In opinia lui Dragos Damian, incurajarea consumului de medicamente generice ramane singura solutie realista de asigurare a accesului la tratament al tuturor pacientilor, in conditii de mentinere sub control a costurilor publice.

,,In acest sens, APMGR solicita autoritatilor sa considere, pe termen mediu, excluderea producatorilor de medicamente generice de la plata taxei clawback. In acest sens, masura introducerii calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice trebuie privita ca o masura tranzitorie”, explica Dragos Damian.

Finantarea listei de medicamente exclusiv din clawback, nerealista

Desi asociatia sustine actualizarea periodica a listei de medicamente compensate, producatorii romani de medicamente considera ca finanaarea ei strict din taxa de clawback este nerealista si ar putea crea probleme majore in ceea ce priveste accesul populatiei la tratamentele de baza.

Pe de alta parte, producatorii romani de medicamente fac un apel la responsabilitate in comunicarea publica referitoare la efectele miraculoase pe care actualizarea listei de medicamente compensate le-ar avea asupra pacientilor in suferinta. ,,Sa incercam sa nu cream pacientilor asteptari care nu vor putea fi implinite, doar de dragul unor interese pur comerciale”, a completat Dragos Damian.

Bolnavii cronic anunta proteste la Parlamentul European

Recent, Asociatia Pacientilor Cronici din Romania (APCR) a anuntat ca va declansa mai multe actiuni de protest in Romania si la Parlamentul European, in lunile aprilie si mai, daca autoritatile nationale vor amana intrarea in vigoare a noii liste de medicamente compensate.

APCR a trimis o scrisoare deschisa chiar si primului ministru, aratandu-si nemultumirile legate de lista de medicamente, neactualizata de peste 6 ani.

,,Suntem peste trei milioane de pacienti cronici, care asteptam data de 1 aprilie, asa cum v-ati luat angajamentul, pentru intrarea in vigoare a noii liste de medicamente si speram ca, din acel moment, nu vor mai muri adultii si copiii bolnavi cronici ai Romaniei pentru ca nu au acces la tratament. In numele tuturor pacientilor cu boli cronice din Romania subliniem faptul ca inca o amanare a intrarii in vigpare a noii liste de medicamente compensate si gratuite va avea consecinte deosebit de grave pentru starea sanatatii noastre si nu ne mai ramane nicio alta optiune decat sa declansam proteste radicale in toata tara, dar si in fata Parlamentului European”, a explicat Cezar Irimia, presedintele APCR.

,,Romania este printre ultimele tari din Europa care nu au acces la tratamente de ultima generatie; este printre ultimele tari in ceea ce priveste procentul din PIB alocat Sanatatii; este printre ultimele tari in ceea ce priveste cheltuielile cu medicamentele si este singura tara care are liste de asteptare pentru pacienti cu diverse afectiuni cronice”, a mai spus Irimia.

Mai multe stiri pe aceeasi tema:

Producatorii de medicamente propun actualizarea listei de compensate de doua ori pe an si revizuirea taxei de clawback

Actualizarea de doua ori pe an a medicamentelor compensate si gratuite, dar si revizuirea taxei de clawback sunt doua dintre masurile propuse de reprezentantii companiilor farmaceutice celor de la Fondul Monetar International.

2014 – anul marilor schimbari in sistemul sanitar. Ce pasi trebuie sa urmeze pacientii pana sa ajunga la spital

Anul 2014 pare sa fie anul schimbarilor pentru sistemul de sanatate romanesc, asta pentru ca oficialii din Ministerul Sanatatii (MS) si cei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si-au propus sa finalizeze mai multe proiecte importante, printre care pachetul de baza si pachetul minim de servicii medicale, noua lista de medicamente compensate, o noua lege a salarizarii, cardul de sanatate sau dosarul electronic al pacientului.

Promisiuni nerespectate

Promisiunile publice facute de reprezentantii Ministerului Sanatatii cu privire la pachetul de baza si lista medicamentelor compensate nu au fost respectate, potrivit Colitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC).

Lista medicamentelor, amanata din nou. Pacienti cronici: Ministerul Sanatatii nu-si onoreaza promisiunile

Promisiunile Ministerului Sanatatii legate de pachetul de baza si de lista medicamentelor compensate raman neonorate, astfel ca multi pacienti nu stiu in ce masura vor avea acces la tratamente noi sau la servicii medicale in 2014, considera Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC).

Observatorul Roman de Sanatate: noul pachet de baza transfera costurile actului de ingrijire pe umerii pacientilor

Chiar daca noul pachet de servicii medicale de baza are un continut cuprinzator, trasatura sa fundamentala este deplasarea unei parti din costul actului de ingrijire asupra pacientului. Desi serviciile acoperite sunt acum mai transparente pentru asigurati, pachetul este in mare masura bazat pe documente normative deja existente. Concluziile se desprind din cel mai recent raport de cercetare elaborat de Observatorul Roman de Sanatate (ORS).

Ce servicii medicale prevede noul pachet de baza pus in dezbatere duminica

Noul pachet de baza prevede o singura consultatie preventiva la trei ani, facuta de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice intre 18 si 39 de ani si cel mult doua consultatii in trei luni in cazul pacientilor „cu risc normal”, care au o problema noua sau acuta de sanatate. Oficialii au stabilit si de cate consultatii vor beneficia tinerii pana la 18 ani, dar si pachetul pentru femeile insarcinate.

Articole Similare

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2018 EDU.RO: Verifică simplu, după nume, REZULTATE CAPACITATE 2018. Topul liceelor

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2018 EDU.RO: Verifică simplu, după nume, REZULTATE CAPACITATE 2018. Topul liceelor

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2018 EDU.RO: Primele rezultate la Evaluare Naţională 2018 vor fi afișate pe

Fostul preşedinte ICCJ Nicolae Popa, a cărui semnătură apare pe protocolul SRI-Parchetul General-ICCJ: Nu l-am văzut, nu l-am semnat

Fostul preşedinte ICCJ Nicolae Popa, a cărui semnătură apare pe protocolul SRI-Parchetul General-ICCJ: Nu l-am văzut, nu l-am semnat

Fostul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Nicolae Popa, a cărui semnătură apare

Colesterol HDL: 8 sfaturi să creşti colesterolul bun

Colesterol HDL: 8 sfaturi să creşti colesterolul bun

Colesterol HDL (colesterolul bun) este un factor important pentru bolile cardiovasculare. Nivelul scazut de colesterol

6 afecţiuni ale pielii cauzate de soare

6 afecţiuni ale pielii cauzate de soare

Totul trebuie folosit cu moderaţie, doar aşa, spre exemplu, soarele rămâne prieten şi nu se

Ploile au făcut prăpăd în ţară. Mai multe case au fost inundate, iar o maşină a fost luată de viitură VIDEO

Ploile au făcut prăpăd în ţară. Mai multe case au fost inundate, iar o maşină a fost luată de viitură VIDEO

Ploile au făcut prăpăd în ţară. Mai multe case au fost inundate, iar o mașină