Muntenia News | Homepage

Prima fabrica ardeleana de masini agricole, declarata monument istoric

👤Scris de Bianca Serban 🕔17.Mar 2014 Citit de 174 ori Sursa: STIRI

,,Prima fabrica ardeleana de masini agricole si turnatorie”, infiintata in 1875, in Sibiu, a fost declarata saptamana trecuta monument istoric, prin publicarea in Monitorul Oficial a unui ordin al ministrului Culturii dat pe 27 ianuarie 2014.

Au devenit monumente istorice de importanta locala si regionala opt corpuri de cladire, din cele 18 aflate pe platforma fostei fabrici Independenta din Sibiu, denumita acum Casa Alba Independenta. Mai exact, o suprafata construita de peste 21.500 de mp a devenit protejata de lege, adica in jur de 57% din suprafata totala construita pe platforma fostei uzine sibiene, relateaza turnulsfatului.ro.

Daca decizia nu va fi contestata in instanta de actualii proprietari ai cladirilor, fosta fabrica ar putea adaposti un muzeu al industriilor, sectie a Muzeului National Brukenthal. Aceasta ideea a fost lansata public inca din anul 2007, cand s-a propus si clasarea cladirolor in lista monumentelor istorice. Desi exista demai mult timp un proiect in acest sens, potrivit presei locale, inca nu au fost calculate resursele financiare necesare.

Recomandarile editorilor Yahoo News:

Important monument istoric prahovean, in curs de restaurare

Casa lui Enescu, declarata monument istoric

Povestea unui monument ascuns: Arenele Romane

,,Sa vedem, daca se contesta in instanta. Cand va fi definitiva aceasta clasare putem discuta cu proprietarii pentru un parteneriat public-privat si amenajarea unui muzeu, dar nu pe toata suprafata de acolo: doar o patrime din suprafata ar urma sa fie folosita de un nou muzeu. Proiectul acestui muzeu exista, de cinci ani l-am facut”, a declarat Sabin Luca, directorul Muzeului National Brukenthal si promotorul ideii unui nou muzeu.

Potrivit lui Sabin Luca, un muzeu al Istoriei Industriilor la Sibiu ar putea fi amenajat in doi sau trei ani, dupa rezolvarea eventualelor probleme legale si dupa obtinerea finantarii.

Articole Similare

Cod galben de viscol în judeţele Constanţa şi Tulcea

Cod galben de viscol în judeţele Constanţa şi Tulcea

Meteorologii au emis, joi dimineaţă, o atenţionare cod galben de viscol, valabilă câteva ore, pentru

MJ: Proiectele privind graţierea şi modificarea codurilor au fost trimise instituţiilor pentru avizare. Procesul este transparent

MJ: Proiectele privind graţierea şi modificarea codurilor au fost trimise instituţiilor pentru avizare. Procesul este transparent

Ministerul Justiţiei susţine că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penal

Bărbat din Piteşti cercetat pentru şantaj şi violarea vieţii private, după ce şi-a ameninţat fosta iubită

Bărbat din Piteşti cercetat pentru şantaj şi violarea vieţii private, după ce şi-a ameninţat fosta iubită

Poliţiştii argeşeni au finalizat cercetările şi propun trimiterea în judecată, pentru şantaj şi violarea vieţii

Lipsa vitaminei D împiedică dezvoltarea celulelor canceroase

Lipsa vitaminei D împiedică dezvoltarea celulelor canceroase

Cancerul este o afecțiune pentru care medicina modernă nu a găsit încă un tratament, iar

CCR a declarat neconstituţional transferul Palatului Olăneşti din administrarea RA-APPS în cea a SRI

CCR a declarat neconstituţional transferul Palatului Olăneşti din administrarea RA-APPS în cea a SRI

Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a articolelor 2 şi 3, alin 5 a

Cele mai noi stiri

Eforturile Societății GSL au făcut ca în Municipiu traficul să se desfășoare fără probleme. De aproximativ o săptămână, salariații din Giurgiu Servicii Locale (GSL), lucrează de la primele ore ale dimineții și până ... Publicat joi, 19 ianuarie 2017 8:58 Eroism! În doar 24 de ore echipajele ISU Giurgiu au rezolvat 43 de situații de urgență!! Zeci de cetățeni și autoturisme au fost ajutate să… Reprezentanţii ISU Giurgiu informează că în perioada 17.01.2017– 18.01.2017, în județul nostru s-au produs 43 situații de urgență. Dintre acestea, 8 ... Publicat joi, 19 ianuarie 2017 8:58 Proteste la Guvern şi în mai multe orașe din ţară, după ce Executivul a publicat proiectele pentru graţiere şi modificarea Codurilor Penale Legea grațierii și amnistiei continuă să inflameze opinia publică în lipsa unei Opoziții care ar fi trebuit să se opună ... Publicat joi, 19 ianuarie 2017 8:58 Primăria Titu organizează concurs pentru un post de Consilier juridic, clasa I, grad profesional debutant Primăria Titu organizează concurs de recrutare pentru ocuparea urmatoarei funcţii  publice vacante de execuţie pe perioadă nedeterminată Consilier juridic , Post-ul ... Publicat joi, 19 ianuarie 2017 8:58 Un bărbat de 62 de ani a fost arestat după ce a şantajat o tânără din Oarja Poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale Piteşti au continuat cercetările într-un dosar penal înregistrat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj. Faţă de ... Publicat joi, 19 ianuarie 2017 8:57