Muntenia News | Homepage

Prima fabrica ardeleana de masini agricole, declarata monument istoric

👤Scris de Bianca Serban 🕔17.Mar 2014 Citit de 184 ori Sursa: STIRI

,,Prima fabrica ardeleana de masini agricole si turnatorie”, infiintata in 1875, in Sibiu, a fost declarata saptamana trecuta monument istoric, prin publicarea in Monitorul Oficial a unui ordin al ministrului Culturii dat pe 27 ianuarie 2014.

Au devenit monumente istorice de importanta locala si regionala opt corpuri de cladire, din cele 18 aflate pe platforma fostei fabrici Independenta din Sibiu, denumita acum Casa Alba Independenta. Mai exact, o suprafata construita de peste 21.500 de mp a devenit protejata de lege, adica in jur de 57% din suprafata totala construita pe platforma fostei uzine sibiene, relateaza turnulsfatului.ro.

Daca decizia nu va fi contestata in instanta de actualii proprietari ai cladirilor, fosta fabrica ar putea adaposti un muzeu al industriilor, sectie a Muzeului National Brukenthal. Aceasta ideea a fost lansata public inca din anul 2007, cand s-a propus si clasarea cladirolor in lista monumentelor istorice. Desi exista demai mult timp un proiect in acest sens, potrivit presei locale, inca nu au fost calculate resursele financiare necesare.

Recomandarile editorilor Yahoo News:

Important monument istoric prahovean, in curs de restaurare

Casa lui Enescu, declarata monument istoric

Povestea unui monument ascuns: Arenele Romane

,,Sa vedem, daca se contesta in instanta. Cand va fi definitiva aceasta clasare putem discuta cu proprietarii pentru un parteneriat public-privat si amenajarea unui muzeu, dar nu pe toata suprafata de acolo: doar o patrime din suprafata ar urma sa fie folosita de un nou muzeu. Proiectul acestui muzeu exista, de cinci ani l-am facut”, a declarat Sabin Luca, directorul Muzeului National Brukenthal si promotorul ideii unui nou muzeu.

Potrivit lui Sabin Luca, un muzeu al Istoriei Industriilor la Sibiu ar putea fi amenajat in doi sau trei ani, dupa rezolvarea eventualelor probleme legale si dupa obtinerea finantarii.

Articole Similare

Distracţie periculoasă la paradă. Elevii care au terminat clasa a XII-a au atras atenţia întregului oraş VIDEO

Distracţie periculoasă la paradă. Elevii care au terminat clasa a XII-a au atras atenţia întregului oraş VIDEO

Elevii din Câmpina care au terminat clasa a XII-a au vrut să atragă atenţia întregului

Protest cu 1.000 de oi la primărie. Poliţiştii au intervenit VIDEO

Protest cu 1.000 de oi la primărie. Poliţiştii au intervenit VIDEO

Poliţiştii şi jandarmii au intervenit joi în Argeş ca să oprească o turmă de 1.000

Calea Victoriei redevine pietonală pe 3 şi 4 iunie.Traseul va fi un teren de joacă, dedicat Zilei Copilului

Calea Victoriei redevine pietonală pe 3 şi 4 iunie.Traseul va fi un teren de joacă, dedicat Zilei Copilului

Calea Victoriei redevine pietonală în perioada 3-4 iunie, între orele 10.00-21.00, când Primăria Capitalei organizează

CNAIR va controla inopinant şantierele cu ajutorul dronelor

CNAIR va controla inopinant şantierele cu ajutorul dronelor

CNAIR va controla inopinat şantierele cu ajutorul dronelor, procedura de achiziţie prin licitaţie publică a

Mircea Sandu, prins în caracatiţa imobiliară din Buftea, VIDEO CAMERA ASCUNSĂ

Mircea Sandu, prins în caracatiţa imobiliară din Buftea, VIDEO CAMERA ASCUNSĂ

Mircea Sandu, prins în tentaculele caracatiţei imobiliare stăpânite de Gheorghe Pistol, primarul oraşului Buftea. Citește

Cele mai citite

Cele mai noi stiri

Tragedie în Anglia: Toate cele cinci persoane care au murit în accidentul de pe o autostradă erau români VIDEO Cele cinci persoane care au murit în urma unui grav accident rutier produs pe o autostradă din Marea Britanie erau ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Alertă falsă în urma intervenţiei soldaţilor şi poliţiştilor britanici la un colegiu din zona metropolitană a Manchester Autorităţile britanice au anunţat joi după-amiază că este vorba de o alertă falsă, după intervenţia soldaţilor şi poliţistilor la un ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Democraţii vor să-i verifice conturile lui Trump, de la Deutsche Bank. Se caută date despre un transfer de 10 miliarde dolari din Rusia Membrii democraţi ai Camerei Reprezentanţilor din SUA au cerut miercuri informaţii de la Deutsche Bank despre eventuale conturi asociate preşedintelui ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Theresa May anunţă în urma reuniunii comitetului de urgenţă COBRA că nivelul ameninţării teroriste va rămâne CRITIC Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunţat joi după-amiază că nivelul ameninţării teroriste va rămâne ”critic”, în urma unei decizii ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 SORA atacatorului Salman Abedi: I-a răzbunat pe copiii morţi în Siria Sora atacatorului din Marea Britanie crede că Salman Abedi a întreprins atentatul pentru că dorea răzbunare după atacurile Statelor Unite ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09