Muntenia News | Homepage

Posibil efect de domino: 3.200 de companii vitale pentru economie sunt in stare de insolventa inevitabila

👤Scris de Ioana Popescu 🕔27.Mar 2014 Citit de 157 ori Sursa: STIRI

Companiile de care depinde relansarea economica in Romania reprezinta mai putin de 3% din totalul firmelor active. Intrarea acestora in insolventa ar genera un efect de domino cu consecinte majore asupra intregului sistem, arata o analiza a Casei de Insolventa Transilvania.

Din totalul celor peste 600.000 de companii active in 2013 inregistrate la Registrul Comertului, care nu se afla in insolventa, 19.800 au un rol determinant in economie, fiind companii care au active mai mari de un milion de euro.

Cifra de afaceri cumulata a acestora in 2012 este de peste 156 miliarde euro, cu 18,8% mai mare decat PIB-ul Romaniei. In 2012 acest esantion de companii a angajat peste 1.870.000 de persoane, mai mult de o treime din populatia salariata la nivel national.

Analiza arata ca, in momentul de fata, 3.200 dintre acestea se afla in categoria ,,insolventa inevitabila” sau ,,nedeclarata inca”.

Marile probleme: supraindatorarea si accesul la lichiditate

,,Aceste companii au o foarte mare influenta asupra sistemului economic si trebuie sa fim atenti la evolutia lor viitoare pentru a vedea perspectivele de crestere si de depasire a crizei.

Ceea ce va determina inclinarea balantei intr-o directie sau alta este modul in care vor sti si vor putea sa rezolve principalele probleme: supraindatorarea si accesul la lichiditate.

Din fericire, piata s-a maturizat si adaptat la realitatiile economice, iar dezvoltarea unei piete secundare de finantare este inevitabila. Mai mult, restructurarile in afara insolventei confera companiilor o solutie alternativa la indemana.

Insa este foarte importanta consolidarea unui cadru legislativ pentru procedura, pentru a fi cu adevarat eficienta”, a declarat Rudolf Vizental, asociat al Casei de Insolventa Transilvania (CITR).

Profiturile cresc, pierderile se adancesc

Din analiza evolutiei esantionului de companii cu impact in economie in perioada 2010-2012, specialistii CITR au observat o diferentiere clara intre companiile cu evolutie pozitiva si cele aflate in dificultate.

Astfel, in timp ce indicatorii companiilor sanatoase se imbunatatesc, problemele celor cu dificultati se acutizeaza. Aproximativ jumatate din ele realizeaza un profit in crestere de la an la an, in timp ce pierderile altora se adancesc.

Atentie la gradul de indatorare!

Gradul mediu de indatorare a companiilor cu profit este in limite recomandate (64%), iar a celor cu pierdere este la o limita ingrijoratoare, de 94,77%.

Coreland aceast aspect cu rezultatele studiului Coface (conform caruia companiile care au intrat in insolventa in 2013 au cunoscut degradari continue ale acestui indicator, ajungand in anul premergator intrarii in procedura la nivelul de 104% grad de indatorare), specialistii CITR apreciaza ca o mare parte din companiile din a doua categorie se afla in pragul insolventei.

Impact din ce in ce mai mare

In ultimii 4 ani, din totalul celor peste 120.000 de societati intrate in procedura insolventei, doar 2.200 erau companii considerate cu impact.

Analiza arata ca numarul companiilor aflate in dificultate sau insolventa iminenta este mult mai mare decat cel al companiilor sanatoase, iar numarul companiilor cu impact cu perspective de a intra in procedura este mai mare decat al celor din aceeasi categorie, intrate in ultimii 4 ani.

Solutia: restructurarile in afara procedurii insolventei

Solutia salvatoare ar putea veni de la fondurile de investitii, private equity, dublate de specialisti in managementul de criza.

In acelasi timp, restructurarile in afara procedurii insolventei devin o varianta acceptata de un numar mai mare de companii.

Pentru a fi eficient, procesul are nevoie de o serie de reguli si masuri care sa asigure un cadru eficient, fara insa a afecta flexibilitatea lui.

Sunt necesare formule de asigurare a riscului privind posibila anulare ulterioara a unor masuri luate in aceasta perioada si oferite protectii si avantaje pentru cei care sustin masurile de restructurare si garantii pentru cei ce finanteaza compania in aceasta perioada.

Mediul de afaceri e inca fragil

Analiza specialistilor CITR evidentiaza faptul ca mediul de afaceri din Romania este in continuare fragil, dar in acelasi timp prezinta oportunitati de restructurare. Necesitatea intervenirii la timp ramane o conditie obligatorie, iar identificarea surselor de finantare este principala provocare pentru a depasi criza ce continua de mai bine de 5 ani.

Datele fac parte dintr-un amplu raport CITR privind starea companiilor active care nu se afla in prezent in insolventa, ce va fi publicat in luna aprilie 2014.

Articole Similare

Accident grav în Vâlcea. Două persoane au ajuns la spital după ce camioneta în care se aflau s-a răsturnat în Olt

Accident grav în Vâlcea. Două persoane au ajuns la spital după ce camioneta în care se aflau s-a răsturnat în Olt

Două persoane au ajuns la spital, duminică, după ce camioneta în care se aflau ca

Un autocar cu 20 de copii a derapat în staţiunea Păltiniş

Un autocar cu 20 de copii a derapat în staţiunea Păltiniş

Un autocar care transporta 20 de copii din București a derapat duminică în apropiere de

Aglomeraţie pe DN1: Se circulă în coloană pe sensul de mers către Ploieşti

Aglomeraţie pe DN1: Se circulă în coloană pe sensul de mers către Ploieşti

Traficul pe Drumul Naţional 1 Ploieşti - Braşov este intens, duminică, pe tronsoanele Predeal -

Fetiţă de un an strivită de un dulap. Copilul a fost găsit mort de părinţi

Fetiţă de un an strivită de un dulap. Copilul a fost găsit mort de părinţi

O fetiţă de un an şi câteva luni din Constanţa a murit după ce un

Un oraş întreg, fără apă potabilă din cauza unei defecţiuni

Un oraş întreg, fără apă potabilă din cauza unei defecţiuni

Alimentarea cu apă potabilă a fost sistată duminică în municipiul Sebeș, al treilea oraș ca

Cele mai noi stiri

Surse: PSD Teleorman a schimbat strategia. Protestatarii de la Cotroceni nu mai au nevoie de autocare, pentru că se vor folosi de mașinile de… DistribuieCarmen Dumitrescu După ce s-au făcut de râsul întregii țări, transportând protestatari la Cotroceni cu autocarul, pesediștii teleormăneni s-au orientat către ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:16 Directorii de şcoli şi inspectorii vor fi numiţi doar prin concurs! Directorii de scoli şi inspectorii şcolari vor fi numiţi din anul şcolar viitor doar prin concurs. Este decizia recent a ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:15 Paradox! În timp ce fructele şi legumele s-au scumpit în luna ianuarie, mărfurile nealimentare şi serviciile s-au ieftinit…Ce spun… Fructele şi legumele s-au scumpit cel mai mult în ianuarie, comparativ cu luna precedentă. În acelaşi timp, combustibilii, energia electrică ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:15 Răzvan CUC, ministrul Transporturilor, a fost mințit ! Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost prezent vineri 17 februarie, în Timișoara, după ce a inspectat lotul II al autostrăzii ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:15 Peste jumătate din autoturismele înmatriculate în județul Giurgiu au peste 16 ani vechime! O analiză asupra parcului auto din România ne dezvăluie  informații extrem de utile: ce vârstă au autovehiculele care circulă pe străzile Giurgiului ... Publicat duminică, 19 februarie 2017 19:15