Muntenia News | Homepage

Posibil efect de domino: 3.200 de companii vitale pentru economie sunt in stare de insolventa inevitabila

👤Scris de Ioana Popescu 🕔27.Mar 2014 Citit de 161 ori Sursa: STIRI

Companiile de care depinde relansarea economica in Romania reprezinta mai putin de 3% din totalul firmelor active. Intrarea acestora in insolventa ar genera un efect de domino cu consecinte majore asupra intregului sistem, arata o analiza a Casei de Insolventa Transilvania.

Din totalul celor peste 600.000 de companii active in 2013 inregistrate la Registrul Comertului, care nu se afla in insolventa, 19.800 au un rol determinant in economie, fiind companii care au active mai mari de un milion de euro.

Cifra de afaceri cumulata a acestora in 2012 este de peste 156 miliarde euro, cu 18,8% mai mare decat PIB-ul Romaniei. In 2012 acest esantion de companii a angajat peste 1.870.000 de persoane, mai mult de o treime din populatia salariata la nivel national.

Analiza arata ca, in momentul de fata, 3.200 dintre acestea se afla in categoria ,,insolventa inevitabila” sau ,,nedeclarata inca”.

Marile probleme: supraindatorarea si accesul la lichiditate

,,Aceste companii au o foarte mare influenta asupra sistemului economic si trebuie sa fim atenti la evolutia lor viitoare pentru a vedea perspectivele de crestere si de depasire a crizei.

Ceea ce va determina inclinarea balantei intr-o directie sau alta este modul in care vor sti si vor putea sa rezolve principalele probleme: supraindatorarea si accesul la lichiditate.

Din fericire, piata s-a maturizat si adaptat la realitatiile economice, iar dezvoltarea unei piete secundare de finantare este inevitabila. Mai mult, restructurarile in afara insolventei confera companiilor o solutie alternativa la indemana.

Insa este foarte importanta consolidarea unui cadru legislativ pentru procedura, pentru a fi cu adevarat eficienta”, a declarat Rudolf Vizental, asociat al Casei de Insolventa Transilvania (CITR).

Profiturile cresc, pierderile se adancesc

Din analiza evolutiei esantionului de companii cu impact in economie in perioada 2010-2012, specialistii CITR au observat o diferentiere clara intre companiile cu evolutie pozitiva si cele aflate in dificultate.

Astfel, in timp ce indicatorii companiilor sanatoase se imbunatatesc, problemele celor cu dificultati se acutizeaza. Aproximativ jumatate din ele realizeaza un profit in crestere de la an la an, in timp ce pierderile altora se adancesc.

Atentie la gradul de indatorare!

Gradul mediu de indatorare a companiilor cu profit este in limite recomandate (64%), iar a celor cu pierdere este la o limita ingrijoratoare, de 94,77%.

Coreland aceast aspect cu rezultatele studiului Coface (conform caruia companiile care au intrat in insolventa in 2013 au cunoscut degradari continue ale acestui indicator, ajungand in anul premergator intrarii in procedura la nivelul de 104% grad de indatorare), specialistii CITR apreciaza ca o mare parte din companiile din a doua categorie se afla in pragul insolventei.

Impact din ce in ce mai mare

In ultimii 4 ani, din totalul celor peste 120.000 de societati intrate in procedura insolventei, doar 2.200 erau companii considerate cu impact.

Analiza arata ca numarul companiilor aflate in dificultate sau insolventa iminenta este mult mai mare decat cel al companiilor sanatoase, iar numarul companiilor cu impact cu perspective de a intra in procedura este mai mare decat al celor din aceeasi categorie, intrate in ultimii 4 ani.

Solutia: restructurarile in afara procedurii insolventei

Solutia salvatoare ar putea veni de la fondurile de investitii, private equity, dublate de specialisti in managementul de criza.

In acelasi timp, restructurarile in afara procedurii insolventei devin o varianta acceptata de un numar mai mare de companii.

Pentru a fi eficient, procesul are nevoie de o serie de reguli si masuri care sa asigure un cadru eficient, fara insa a afecta flexibilitatea lui.

Sunt necesare formule de asigurare a riscului privind posibila anulare ulterioara a unor masuri luate in aceasta perioada si oferite protectii si avantaje pentru cei care sustin masurile de restructurare si garantii pentru cei ce finanteaza compania in aceasta perioada.

Mediul de afaceri e inca fragil

Analiza specialistilor CITR evidentiaza faptul ca mediul de afaceri din Romania este in continuare fragil, dar in acelasi timp prezinta oportunitati de restructurare. Necesitatea intervenirii la timp ramane o conditie obligatorie, iar identificarea surselor de finantare este principala provocare pentru a depasi criza ce continua de mai bine de 5 ani.

Datele fac parte dintr-un amplu raport CITR privind starea companiilor active care nu se afla in prezent in insolventa, ce va fi publicat in luna aprilie 2014.

Articole Similare

Principalele maternităţi din Bucureşti şi Ilfov asigură tratament substitutiv pentru gravidele consumatoare de droguri

Principalele maternităţi din Bucureşti şi Ilfov asigură tratament substitutiv pentru gravidele consumatoare de droguri

Principalele maternităţi din Bucureşti, respectiv Spitalul Cantacuzino, Spitalul Judeţean Ilfov, Spitalul "Sfântul Ioan", Institutul Naţional

Tânăr cercetat după ce ar fi agresat un taximetrist şi ar fi fugit cu maşina acestuia

Tânăr cercetat după ce ar fi agresat un taximetrist şi ar fi fugit cu maşina acestuia

Un tânăr este cercetat de poliţişti după ce ar fi agresat un taximetrist şi a

Adolescent electrocutat în timp ce îşi făcea un selfie pe un vagon dezafectat

Adolescent electrocutat în timp ce îşi făcea un selfie pe un vagon dezafectat

Un adolescent din judeţul Cluj a ajuns în stare gravă la spital după ce s-a

Gest şocant al unei femei din Iaşi: s-a aruncat de la etajul 6! Avea numai 29 de ani

Gest şocant al unei femei din Iaşi: s-a aruncat de la etajul 6! Avea numai 29 de ani

O tânără din Iaşi s-a aruncat în gol de la etajul şase al unui bloc.

Alpinista Dor Geta Popescu, moartă în avalanşa din Retezat, va fi înmormântată miercuri la Râşnov

Alpinista Dor Geta Popescu, moartă în avalanşa din Retezat, va fi înmormântată miercuri la Râşnov

Trupul alpinistei Dor Geta Popescu, care a pierit în avalanşa din Masivul Retezat, va ajunge,