Muntenia News | Homepage

Portretul-robot al cumparatorului de masini second-hand: ia decizii emotionale si mizeaza prea mult pe aspectul exterior al automobilului

👤Scris de Alexandru Stan 🕔10.Mar 2014 Citit de 160 ori Sursa: STIRI

Romanii nu sunt experti, dar se comporta ca si cum s-ar pricepe la autovehiculele uzate, pe care le cumpara pentru a-si etala statutul social, iar in momentul achizitiei iau decizii emotionale.

Prietenii, rudele si cunostintele sunt principalii ,,consultanti” la care apeleaza cei mai multi romani cand isi cumpara masini second-hand, reiese dintr-o cercetare a administratorilor portalului specializat Autovit.ro.

Studiul imparte clientii de masini utilizate in doua categorii – cei care vor sa cumpere si cei care au cumparat deja – si ajunge la concluzia ca dupa achizitie acestia capata ceva mai multa experienta in administrarea masinii.

Langa masina visata, uita de service

Orice cumparator vrea o masina cat mai buna din punct de vedere tehnic, insa mai putin de un sfert dintre cei care si-au luat automobil second-hand s-au dus la un service autorizat pentru un diagnostic inainte de a-l cumpara.

Potrivit Autovit.ro, 42% din cumparatori spun ca au verificat personal masina, 32% au evaluat-o ,,impreuna cu un prieten care se pricepe la masini” si doar 23% au dus masina la un service autorizat al marcii achizitionate.

,,Explicatia este simpla. Procesul de cumparare a unei masini este foarte incarcat emotional si, desi initial avem un plan bine pus la punct si vrem sa parcurgem o intreaga lista de proceduri de siguranta, cand ajungem langa masina visata dorinta de a o avea cat mai repede este atat de mare, incat ne face sa nu mai punem siguranta pe primul loc. De multe ori, mai intai decidem emotional, dupa care incercam sa gasim argumente rationale pentru a confirma decizia luata”, a declarat Mihai Cune, business manager la Autovit.ro.

Nu suporta sa fie pacalit

La ce este atent romanul care vrea masina second-hand? In primul rand, sa nu fie pacalit, lucru pe care l-au precizat 79% din respondentii chestionati de Autovit.ro. Urmeaza taxele ce trebuie platite la achizitie (68%) si dotarile masinii (67%).

,,Dotarile si caracteristicile masinii sunt extrem de importante la decizia de cumparare, pentru ca majoritatea isi cumpara o anumita marca/model, cu anumite dotari, ca sa-si etaleze statutul social. De multe ori, nici nu utilizeaza acele dotari, dar pretind sa existe la cumparare”, a mai explicat Mihai Cune.

Chiar daca nu suporta sa fie pacaliti, cei mai multi dintre clienti se dovedesc a fi vulnerabili in fata celei mai des intalnite practici – ,,intinerirea” artificiala a masinii, prin darea inapoi a kilometrajului.

La intrebarea ,,Ati verificat daca numarul de kilometri afisat pe bord este real?”, peste doua treimi dintre posesorii de masini second-hand au raspuns afirmativ, insa 42% nu pot explica modul in care a fost facuta aceasta verificare si doar 27% spun ca au apelat la un tester autorizat.

Vrea ofertant la prima mana

De asemenea, peste trei sferturi dintre cei care intentioneaza sa-si cumpere masini second-hand doresc sa verifice kilometrajul, dar mai mult de 40% nu cunosc procedura de verificare.

Avand in vedere consecintele nefaste ale practicilor de ,,intinerire” artificiala a masinilor, Autovit.ro propune ca vanzarea unui automobil cu kilometrajul dat inapoi si manopera de interventie asupra rulajului sa fie considerate infractiuni.

Printre celelalte trasaturi ale portretului-robot al cumparatorului de masini second-hand mai amintim preferinta ca ofertantul sa fie primul proprietar, iar masina sa nu fi suferit accidente si sa nu fie avariata.

Cateva sfaturi pentru clienti

In vederea evitarii neplacerilor legate de o masina second-hand, cel mai indicat este, pentru cumparator, sa-si ia drept ,,aliat” Registrul Auto Roman (RAR). Bazele de date de care dispune RAR pot releva daca autovehiculul ofertat este sau nu dat in urmarire (a fost furat), a suferit accidente sau modificari, are kilometrajul real etc.

Articole Similare

COD PORTOCALIU ŞI COD GALBEN de vânt puternic UPDATE

COD PORTOCALIU ŞI COD GALBEN de vânt puternic UPDATE

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod galben de vânt în mai multe judeţe. Citește

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,09%, cel mai mare nivel din decembrie 2017

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,09%, cel mai mare nivel din decembrie 2017

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor

Accident de muncă la o carieră de piatră din Cluj. Un angajat a murit după ce a căzut de pe o stâncă

Accident de muncă la o carieră de piatră din Cluj. Un angajat a murit după ce a căzut de pe o stâncă

Un bărbat de 31 de ani din judeţul Cluj a murit, marţi, după ce a

Alexandra, românca a cărei invenţie uşurează viaţa a zeci de milioane de oameni. Tânăra a fost subiectul unui reportaj CNN

Alexandra, românca a cărei invenţie uşurează viaţa a zeci de milioane de oameni. Tânăra a fost subiectul unui reportaj CNN

Alexandra Grigore este co-fondatoarea organizaţiei Simprints, care a inventat un scanner portabil. Ea foloseşte aparatul

Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 2,28 milioane de lei, în perioada 5-9 februarie

Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 2,28 milioane de lei, în perioada 5-9 februarie

Inspectorii de muncă au aplicat, în perioada 5 - 9 februarie, amenzi de peste 2,28

Cele mai citite