Muntenia News | Homepage

Ponta: Abonamentele pentru naveta elevilor, mai scumpe ca la Paris. 500 de scoli, finalizate cu bani europeni

👤Scris de Stefan Pop 🕔10.Mar 2014 Citit de 253 ori Sursa: STIRI

Guvernul va achizitiona alte 400 de microbuze scolare nepoluante, folosind o parte din sumele obtinute din valorificarea certificatelor pentru emisii de carbon, a declarat luni premierul Victor Ponta. El a apreciat ca aceasta achizitie va strica ,,afacerile” transportatorilor care solicitau statului, ca decont, acoperirea unor tarife foarte ridicate pentru transportul elevilor, ,,mai scumpe ca la Paris”.

Guvernul a folosit o parte din sumele obtinute din valorificarea certificatelor pentru emisii de carbon pentru achizitia de microbuze scolare nepoluante si intentioneaza sa aloce alte fonduri din aceeasi sursa pentru cumpararea altor 400 de microbuze, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

El a apreciat ca aceasta achizitie va strica „afacerile” transportatorilor care solicitau statului, ca decont, acoperirea unor tarife foarte ridicate pentru transportul elevilor.

,,Baietii destepti din transporturi”

„Nu doar ca aveam problema transportului copiilor, dar aveam si problema baietilor destepti din transporturi, cei care puneau preturi pe kilometru mai mari decat taximetristii din Paris si, dupa aceea, constatam ca nu avem bani sa decontam copiilor abonamentele”, a spus Ponta, aflat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pentru semnarea contractului de achizitie a microbuzelor.

Premierul a precizat ca tot din sumele obtinute din valorificarea certificatelor pentru emisii de carbon vor fi alocate 40 milioane euro pentru spitale.

240 de milioane de euro pentru investitiile in scoli si spitale

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, ca a realocat 240 de milioane de Euro pentru continuarea investitiilor in aproximativ 500 de scoli, santiere incepute in vechile guverari, cu multi ani in urma, de toate Guvernele care s-au succedat, si in spitale, potrivit Mediafax.

„Este vorba de realocarea sumei de 240 de milioane de euro din POS de Transport si POS de Mediu, din care aproximativ 200 de milioane de Euro vor fi repartizate pentru continuarea si finalizarea investitiilor la scoli, iar 40 de milioane de Euro pentru continuarea investitiilor la o serie de spitale”, a spus Dragnea.

El a precizat ca data de lansare a acestui program este luni, 10 martie, si a aratat ca incepand de miercuri, 12 martie, autoritatile locale pot depune proiecte. O conditie obligatorie se refera la finalizarea investitiilor pana la 31 decembrie 2015 si, de asemenea, nu vor fi acceptate proiecte cu o valoare mai mica de 500.000 de lei, a adaugat Dragnea. Acesta a mai spus ca prin POR se vor finanta doar investitiile in care autoritatea contractanta este primaria sau exista o asociere intre primarie si unitatea scolara.

Inspectoratele scolare au cerut 960 de microbuze

Ministrul Remus Pricopie a declarat, la sfarsitul lunii mai, ca s-a facut o evaluare la nivel national in ceea ce priveste numarul microbuzelor scolare necesare transportului elevilor si inspectorii scolari au inaintat cifra de 960 de autoturisme, insa la buget nu ar fi prevazute sume decat pentru 40-45 de microbuze.

,,I-am prezentat situatia premierului si am decis sa incepem sa cumparam sau sa luam in leasing 800 de microbuze scolare, astfel incat in septembrie-octombrie sa poata fi folosite in localitatile care le-au cerut”, a explicat atunci Pricopie.

Ministrul a mai spus ca se incearca si obtinerea acceptului de a utiliza fondurile structurale alocate Educatiei si pentru acoperirea unor rate la cumpararea sau leasingul microbuzelor scolare.

Abonamentul navetistilor, inlocuit cu bursa de transport

Oficialul a mai anuntart atunci o alta modificare pe care urmeaza sa o puna in aplicare printr-o ordonanta de urgenta, cel mai probabil.

„Vom inlocui abonamentul, care favorizeaza firmele de transport, cu o bursa suplimentara de transport, virata direct in contul elevului. Pana atunci vom mai incerca sa facem rost de bani pentru a mai acoperi din aceasta datorie pe care o avem”, a declarat Pricopie.

Guvernul a aprobat, pe 30 mai, o noua transa, de 20 de milioane de lei, pentru achitarea restantelor la plata abonamentelor de transport catre elevii care fac naveta pana la scoala, dupa ce cu o saptamana inainte au fost alocate alte 30 de milioane de lei, potrivit Ministerului Educatiei.

Un raport din martie realizat de Avocatul Poporului arata ca numarul de microbuze necesare transportului scolar este insuficient, pentru un transport optim trebuind achizitionate cu 40% mai multe microbuze, iar de multe ori costurile de intretinere a acestora depasesc valoarea de piata.

Vicepremierul Dragnea, despre achizitia microbuzelor scolare: suntem la contestatie, nu stiu cand ajung in scoli

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca procedura de achizitie de microbuze scolare a depasit termenul estimat pentru anul 2013, explicand ca a ajuns ,,in buna traditie romaneasca” in stadiul contestatiei la CNSC si urmeaza sa ajunga probabil la Curtea de Apel. Ca atare, sustine ca nu stie cand vor ajunge microbuzele in scoli.

VIDEO Microbuzele scolare, in vizorul politistilor: soferi fara atestate profesionale si masini fara ITP sau RCA

Peste 2.600 de autovehicule destinate transportului elevilor au fost controlate, in perioada 9-19 septembrie 2013, de politisti, care au depistat 75 de masini cu inspectia tehnica periodica (ITP) expirata, dar si 20 de soferi care nu detineau atestate profesionale. Valoarea totala a sanctiunilor depaseste 84.000 de lei.

Ministerul Educatiei vrea sa ia in leasing 800 de microbuze pentru elevi. Investitia depaseste 30 de milioane de euro

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a anuntat ca vrea sa cumpere in leasing 800 de microbuze scolare, intr-un contract in valoare de 31 de milioane de euro fara TVA, pentru a asigura transportul elevilor din mediul rural catre scoli, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.

Articole Similare

SCENE ŞOCANTE. Poliţist filmat în timp ce bate un bărbat VIDEO

SCENE ŞOCANTE. Poliţist filmat în timp ce bate un bărbat VIDEO

Imagini șocante filmate de martori la Cluj Napoca. Un poliţist a fost filmat în timp

Directorul general de la Audi, Rupert Stadler, a fost arestat în Germania din cauza scandalului DIESELGATE

Directorul general de la Audi, Rupert Stadler, a fost arestat în Germania din cauza scandalului DIESELGATE

Directorul general al poducătorului auto Audi Rupert Stadler a fost arestat luni, a confirmat un

Copii bolnavi de varicelă, printre pasageri în avion. Mama lor a fost convinsă abia după o oră să coboare din aeronavă

Copii bolnavi de varicelă, printre pasageri în avion. Mama lor a fost convinsă abia după o oră să coboare din aeronavă

Au fost momente tensionante într-o cursă aeriană Timişoara-Bucureşti. O mamă şi doi copii bolnavi de

Percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Teleorman la o grupare de evaziune fiscală. Prejudiciu estimat la 550.000 de euro

Percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Teleorman la o grupare de evaziune fiscală. Prejudiciu estimat la 550.000 de euro

Poliţiştii au efectuat, luni, patru percheziţii la o grupare infracţională care ar fi prejudiciat bugetul

Accident grav în Câmpulung Moldovenesc: Un autocar, un camion şi o maşină s-au ciocnit în trafic

Accident grav în Câmpulung Moldovenesc: Un autocar, un camion şi o maşină s-au ciocnit în trafic

Un autocar, un camion şi o maşină s-au ciocnit în trafic. In urma impactului violent,