Muntenia News | Homepage

Ponta: Abonamentele pentru naveta elevilor, mai scumpe ca la Paris. 500 de scoli, finalizate cu bani europeni

👤Scris de Stefan Pop 🕔10.Mar 2014 Citit de 239 ori Sursa: STIRI

Guvernul va achizitiona alte 400 de microbuze scolare nepoluante, folosind o parte din sumele obtinute din valorificarea certificatelor pentru emisii de carbon, a declarat luni premierul Victor Ponta. El a apreciat ca aceasta achizitie va strica ,,afacerile” transportatorilor care solicitau statului, ca decont, acoperirea unor tarife foarte ridicate pentru transportul elevilor, ,,mai scumpe ca la Paris”.

Guvernul a folosit o parte din sumele obtinute din valorificarea certificatelor pentru emisii de carbon pentru achizitia de microbuze scolare nepoluante si intentioneaza sa aloce alte fonduri din aceeasi sursa pentru cumpararea altor 400 de microbuze, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

El a apreciat ca aceasta achizitie va strica „afacerile” transportatorilor care solicitau statului, ca decont, acoperirea unor tarife foarte ridicate pentru transportul elevilor.

,,Baietii destepti din transporturi”

„Nu doar ca aveam problema transportului copiilor, dar aveam si problema baietilor destepti din transporturi, cei care puneau preturi pe kilometru mai mari decat taximetristii din Paris si, dupa aceea, constatam ca nu avem bani sa decontam copiilor abonamentele”, a spus Ponta, aflat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pentru semnarea contractului de achizitie a microbuzelor.

Premierul a precizat ca tot din sumele obtinute din valorificarea certificatelor pentru emisii de carbon vor fi alocate 40 milioane euro pentru spitale.

240 de milioane de euro pentru investitiile in scoli si spitale

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, ca a realocat 240 de milioane de Euro pentru continuarea investitiilor in aproximativ 500 de scoli, santiere incepute in vechile guverari, cu multi ani in urma, de toate Guvernele care s-au succedat, si in spitale, potrivit Mediafax.

„Este vorba de realocarea sumei de 240 de milioane de euro din POS de Transport si POS de Mediu, din care aproximativ 200 de milioane de Euro vor fi repartizate pentru continuarea si finalizarea investitiilor la scoli, iar 40 de milioane de Euro pentru continuarea investitiilor la o serie de spitale”, a spus Dragnea.

El a precizat ca data de lansare a acestui program este luni, 10 martie, si a aratat ca incepand de miercuri, 12 martie, autoritatile locale pot depune proiecte. O conditie obligatorie se refera la finalizarea investitiilor pana la 31 decembrie 2015 si, de asemenea, nu vor fi acceptate proiecte cu o valoare mai mica de 500.000 de lei, a adaugat Dragnea. Acesta a mai spus ca prin POR se vor finanta doar investitiile in care autoritatea contractanta este primaria sau exista o asociere intre primarie si unitatea scolara.

Inspectoratele scolare au cerut 960 de microbuze

Ministrul Remus Pricopie a declarat, la sfarsitul lunii mai, ca s-a facut o evaluare la nivel national in ceea ce priveste numarul microbuzelor scolare necesare transportului elevilor si inspectorii scolari au inaintat cifra de 960 de autoturisme, insa la buget nu ar fi prevazute sume decat pentru 40-45 de microbuze.

,,I-am prezentat situatia premierului si am decis sa incepem sa cumparam sau sa luam in leasing 800 de microbuze scolare, astfel incat in septembrie-octombrie sa poata fi folosite in localitatile care le-au cerut”, a explicat atunci Pricopie.

Ministrul a mai spus ca se incearca si obtinerea acceptului de a utiliza fondurile structurale alocate Educatiei si pentru acoperirea unor rate la cumpararea sau leasingul microbuzelor scolare.

Abonamentul navetistilor, inlocuit cu bursa de transport

Oficialul a mai anuntart atunci o alta modificare pe care urmeaza sa o puna in aplicare printr-o ordonanta de urgenta, cel mai probabil.

„Vom inlocui abonamentul, care favorizeaza firmele de transport, cu o bursa suplimentara de transport, virata direct in contul elevului. Pana atunci vom mai incerca sa facem rost de bani pentru a mai acoperi din aceasta datorie pe care o avem”, a declarat Pricopie.

Guvernul a aprobat, pe 30 mai, o noua transa, de 20 de milioane de lei, pentru achitarea restantelor la plata abonamentelor de transport catre elevii care fac naveta pana la scoala, dupa ce cu o saptamana inainte au fost alocate alte 30 de milioane de lei, potrivit Ministerului Educatiei.

Un raport din martie realizat de Avocatul Poporului arata ca numarul de microbuze necesare transportului scolar este insuficient, pentru un transport optim trebuind achizitionate cu 40% mai multe microbuze, iar de multe ori costurile de intretinere a acestora depasesc valoarea de piata.

Vicepremierul Dragnea, despre achizitia microbuzelor scolare: suntem la contestatie, nu stiu cand ajung in scoli

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca procedura de achizitie de microbuze scolare a depasit termenul estimat pentru anul 2013, explicand ca a ajuns ,,in buna traditie romaneasca” in stadiul contestatiei la CNSC si urmeaza sa ajunga probabil la Curtea de Apel. Ca atare, sustine ca nu stie cand vor ajunge microbuzele in scoli.

VIDEO Microbuzele scolare, in vizorul politistilor: soferi fara atestate profesionale si masini fara ITP sau RCA

Peste 2.600 de autovehicule destinate transportului elevilor au fost controlate, in perioada 9-19 septembrie 2013, de politisti, care au depistat 75 de masini cu inspectia tehnica periodica (ITP) expirata, dar si 20 de soferi care nu detineau atestate profesionale. Valoarea totala a sanctiunilor depaseste 84.000 de lei.

Ministerul Educatiei vrea sa ia in leasing 800 de microbuze pentru elevi. Investitia depaseste 30 de milioane de euro

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a anuntat ca vrea sa cumpere in leasing 800 de microbuze scolare, intr-un contract in valoare de 31 de milioane de euro fara TVA, pentru a asigura transportul elevilor din mediul rural catre scoli, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.

Articole Similare

Manifestaţii în marile oraşe din ţară pentru susţinerea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

Manifestaţii în marile oraşe din ţară pentru susţinerea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

Proteste au avut loc din nou duminică seara, în mai multe oraşe din ţară, după

Se pregătesc concedieri la stat. Anunţul făcut de ministrul de Finanţe

Se pregătesc concedieri la stat. Anunţul făcut de ministrul de Finanţe

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, pregătește măsuri care îi sperie pe bugetari. Citește mai departe...

PROGNOZA METEO din bătrâni pentru martie: Numerologul Mihai Voropchievici anunţă vreme la extreme

PROGNOZA METEO din bătrâni pentru martie: Numerologul Mihai Voropchievici anunţă vreme la extreme

Numerologul Mihai Vorochievici a spus în emisiunea ”Adevăruri Ascunse” care este prognoza meteo din bătrâni

Tu ştii cum este legal să te oprească un poliţist în trafic? Cum se face oprirea pe autostradă

Tu ştii cum este legal să te oprească un poliţist în trafic? Cum se face oprirea pe autostradă

Oprirea la semnalul polițiștilor de la circulația rutieră a stârnit de multe ori ample discuții

Angajatorii trebuie să achite până luni pentru prima dată noile taxe salariale

Angajatorii trebuie să achite până luni pentru prima dată noile taxe salariale

Declararea și achitarea taxelor salariale aferente lunii ianuarie 2018 se pot face până luni, inclusiv,