Muntenia News | Homepage

PASAPORT DIPLOMATIC. Gyongyosi Marton, Jobbik: Noi credem ca autonomia secuilor este un minimum

👤Scris de Maria Radu 🕔23.Mar 2014 Citit de 197 ori Sursa: STIRI

,,Radicalismul nostru se alimenteaza din situatia actuala foarte proasta, dramatica si de criza. Noi credem ca solutiile de suprafata nu mai sunt suficiente, este nevoie de o abordare si metode radicale pentru a rezolva problemele legate de criza”. Gyongyosi Marton, numarul doi in partidul Jobbik, este cel care a facut aceasta afirmatie in cadrul unui interviu pentru emisiunea ,,Pasaport Diplomatic” de la Digi24.

Jobbik este calificat drept partid extremist, care este pozitia dvs referitor la aceasta?

In mod vizibil, in lume exista o anumita linie de separare si, pentru ca presa liberala domina presa internationala, nu este intamplator ca se incearca stigmatizarea partidelor care promoveaza principiile traditionalismului, crestinismului, conservatorismului. Este un fenomen raspandit in lume, putem vedea ca aceasta stigmatizare se aplica mai devreme sau mai tarziu celor care promoveaza valorile crestine, conservatoare, de dreapta.

Conform declaratiei fondatoare a Jobbik, partidul este, prin metodele sale, radical si crestin. Ce inseamna acest lucru?

Miscarea pentru o Ungarie mai buna este un partid crestin si promoveaza acest sistem de valori. Pentru noi sunt foarte importante traditiile, din care face parte si credinta. Noi suntem un partid conservator, bazat pe principiile valorilor, iar radicalismul nostru este firesc doarece consideram ca suntem intr-o criza, o criza a valorilor dincolo de ceasul al 12-lea. Si nu doar in Ungaria, ci in intreaga civilizatie occidentala. Valorile se prabusesc, ne-am pierdut valorile, domina nihilismul, este foarte important ca acum, dupa ceasul al 12-lea sa abordam radical aceste probleme si sa actionam rapid pentru a ne salva valorile. Deci radicalismul nostru se alimenteaza din situatia actuala foarte proasta, dramatica si de criza. Noi credem ca solutiile de suprafata nu mai sunt suficiente, este nevoie de o abordare si metode radicale pentru a rezolva problemele legate de criza.

De exemplu, prin ce metode?

Este foarte important in primul rand sa spunem lucrurilor pe nume. Din pacate, Europa – si intreaga civilizatie occidentala – s-a afundat atat de adanc in aceasta criza incat nici nu mai este capabila sa vorbeasca despre cauzele si radacinile crizei. Miscarea pentru o Ungarie mai buna considera ca pentru solutii de terapie si gasirea cailor de iesire trebuie sa vorbim foarte sincer si fara menajamente despre problema, si sa vorbim deschis despre ea. Daca priviti Miscarea pentru o Ungarie mai buna, tocmai asta a facut si de aceea am fost calificati in toate felurile, pe care le-ati mentionat si dvs, noi spunem deschis lucrurilor pe nume, ce inseamna lipsa valorilor in sistemul de valori european, nihilismul, liberalismul, imigratia, sistemul care accentueaza pe toate planurile drepturile indivuiduale, noi vorbim despre toate acestea si nu doar vorbim, ci avem si solutii la acestea, la cum putem iesi din aceasta situatie.

Dar tarile noastre au cerut sa adere la UE si la NATO. Nu am stiut la ce aderam sau unde ne cerem aderarea?

Eu sunt absolut convins ca UE a avut nevoie mai mare de Ungaria decat a avut Ungaria de Uniune. Vedem ca UE a vrut sa puna mana pe o piata de 10 milioane de locuitori, iar pentru aceasta a avut forta externa si colaboratorii interni, care au servit aceste interese. In Ungaria, procesul integrarii in Uniunea Europeana s-a derulat cu inducerea in eroare totala a intregii populatii ungare, cu o campanie pro-europeana complet unilaterala. Nimeni nu a spus ce rezultate va avea aderarea la UE, nu vreau sa obosesc telespectatorii din Romania, dar a avut loc o campanie foarte stupida si mincinoasa pe langa Uniunea Europeana, cu niste slogane stupide care nu au aratat ca aceasta Uniune este un sistem care seamana tot mai mult cu Uniunea Sovietica, unde indicatiile vin direct de la Bruxelles, care vrea sa impuna deja nu doar politica monetara, dar si cea bugetara si fiscala si impun diferite dictate economice diferitelor tari.

Ati mentionat de mai multe ori Romania, exemplul Romaniei, situatia Romaniei. De ce crede Jobbik ca autonomia ar fi buna pentru secuime?

Ungaria are tragedia ei, cea de la Trianon, prin care am pierdut mare parte a tarii noastre: trei sferturi din teritoriu, mare parte a populatiei, ei traiesc in jurul nostru, in tarile vecine, in bazinul carpatic, au devenit cetatenii altor tari fara sa fi dorit acest lucru. Noi credem ca este vorba de drepturi pe care dealtfel Occidentul le afirma si despre care vorbeste, noi dorim sa le afirmam in legatura cu minoritatile care traiesc in alte tari, cei care traiesc in bazinul carpatic sau pe teritoriul tarilor vecine, fie ca vorbim se Secuime, de Ucraina Carpatica, de Slovacia, Voivodina sau alte tari, Slovenia, Austria, Croatia. Noi spunem ca aceste minoritati care traiesc aici, in bazinul Carpatic de o mie de ani si in momentul de fata pe teritoriul altor tari, au dreptul la autonomie.

Prin ce ar imbunatati autonomia viata maghiarilor din Romania?

In primul rand, noi spunem sa decida ei insisi despre acest lucru. Noi spunem ca o comunitate sa aiba posibilitatea sa-si ia soarta in mainile sale, sa-si decida propria identitate si sa gaseasca pentru aceasta cea mai potrivita forma. Deci noi cand ne uitam la Secuime, la Transilvania, vedem ca acolo a inceput ceva si acolo secuimea cere autonomia intrucat considera ca conditiile pastrarii identitatii lor se pot realiza cel mai bine in cadrul autonomiei. Noi nu facem nimic altceva decat ca un partid responsabil din patria-mama sa sprijinim eforturile minoritatilor locale, in cazul de fata in Secuime, cum s-a intamplat la Targu Mures. Am putut vedea aici manifestarea in masa a acestui deziderat, iar noi ne-am alaturat acesteia. De aceea a fost prezent si Vona Gabor la marsul si demonstratia de la Targu Mures.

Daca ne uitam ce masuri s-au luat doar in ultima perioada pentru fragmentarea comunitatilor maghiare, vorbim de reforma sistemului administrativ, apoi taraganarile legate de anumite universitati, toate acestea arata ca Romania nu face totul pentru ca secuimea care traieste in acelasi loc de 1100 de ani, nu s-a miscat niciun centimetru de acolo, deci guvernele romane ar trebui sa accepte faptul ca ei traiesc in Ardeal si ar trebui sa faca totul ca ei sa devina o comunitate prospera. Nu doar pe plan cultural, ci si economic. Dimpotriva, noi am vazut ca prin masuri administrative si de alta natura, in ultima vreme, telul a fost tocmai demoralizarea si alungarea secuimii, si nu sprijinirea lor.

Insa presedintele Basescu a declarat ca nimeni nu trebuie sa dea lectii Romaniei despre cum sa faca impartirea administrativa, sunteti de acord cu aceasta pozitie?

Evident, nu. Trasarea zonelor administrative este bineinteles o chestiune interna care este de competenta organelor de interne si a guvernului roman. Totodata este responsabilitatea si obligatia Romaniei sa respecte drepturile minoritatilor numeroase, in primul rand al secuilor si maghiarilor, care traiesc pe teritoriul sau. Iar acest aspect nu poate fi ignorat de nicio regula administrativa sau considerent intern. Eu nu doresc sa ma amestec in modul in care Romania isi traseaza granitele administrative, dar observ ca acestea au fost stabilite in mod deliberat in asa fel incat maghiarii sa nu ramana intr-un bloc compact, ci fragmentati.

Populatia Crimeei a votat cu o mare majoritate parasirea Ucrainei si aderarea la Rusia. Care este pozitia Jobbik in aceasta chestiune?

Noi consideram ca aceasta este victoria autodeterminarii nationale, o natiune, un popor a hotarat despre soarta ei in cadrul unui referendum total legitim, care a avut rezultatul pe care il cunoastem si trebuie sa respectam acest lucru.

In opinia publica din Romania exista o temere destul de puternica ca daca secuimea isi va obtine vreodata autonomia, atunci pasul urmator va fi sa adere la Ungaria. In ce masura vedeti dvs. sau Jobbik aceasta o posibilitate reala, in ce masura Jobbik ar sprijini un asemenea plan?

Autodeterminarea natiunilor nu inseamna ca Jobbik spune ce crede despre aceasta. Evident, vom avea o parere despre aceasta, dar aici este important ca secuimea sa spuna ce doreste ea. Asta este baza suveranitatii nationale, a autodeterminarii nationale. Secuimea trebuie sa aiba dreptul sa declare si sa aiba o opinie despre viitorul ei si despre situatia ei. Noi credem ca autonomia este un minimum. Ce va veni dupa aceasta va decide istoria. Dar este de netolerat ca cea mai mare minoritate nationala locala din Europa sau Europa centrala sa traiasca si sa existe in conditiile in care traieste secuimea in Transilvania. Si credem ca ar fi bine daca si politicienii din Romania ar auzi glasul secuimii.

Cititi si:

Articole Similare

Designerul vestimentar Flora Năstase a rămas fără un milion de euro, după ce şi-a lăsat economiile pe mâna brokerului fugar Sima VIDEO

Designerul vestimentar Flora Năstase a rămas fără un milion de euro, după ce şi-a lăsat economiile pe mâna brokerului fugar Sima VIDEO

Designerul vestimentar Flora Năstase a rămas fără un milion de euro, după ce şi-a lăsat

Bilanţul Poliţiei Române: 140 de percheziţii la grupări de criminalitate organizată. Au fost confiscate droguri, arme şi muniţii

Bilanţul Poliţiei Române: 140 de percheziţii la grupări de criminalitate organizată. Au fost confiscate droguri, arme şi muniţii

Poliţiştii au făcut, în ultimele două săptămâni, 140 de percheziţii pentru destructurarea unor grupări de

Laserul de la Măgurele a fost asamblat şi au început primele teste. Când va fi obţinut primul fascicul laser

Laserul de la Măgurele a fost asamblat şi au început primele teste. Când va fi obţinut primul fascicul laser

Cel mai puternic laser din lume, care se construieşte lângă Bucureşti, la Măgurele, a fost

Cristi Danileţ: Monica Macovei trebuie să apară în cărţile de istorie. Tudorel Toader: E în firescul lucrurilor

Cristi Danileţ: Monica Macovei trebuie să apară în cărţile de istorie. Tudorel Toader: E în firescul lucrurilor

Judecătorul Cristi Danileţ spune că fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei trebuie să apară în

Gilda Lazăr: Producătorii de ţigări au demarat retragerea a milioane de pachete de pe piaţă

Gilda Lazăr: Producătorii de ţigări au demarat retragerea a milioane de pachete de pe piaţă

Producătorii de țigări au demarat retragerea a milioane de produse de pe piață în vederea