Muntenia News | Homepage

O femeie din Dolj a murit in Spania, dupa o saptamana epuizanta la cules de capsuni

👤Scris de Andrei Gheorghe 🕔27.Mar 2014 Citit de 389 ori Sursa: STIRI

Drama unei femei din Dolj, plecata la cules de capsuni in Spania si moarta dupa o munca epuizanta serveste drept avertisment pentru cei care cauta un serviciu in strainatate. A apelat la o firma ce nu este inscrisa in sistemul european al angajatorilor, spun autoritatile, si prin urmare nu se conformeaza normelor. Dupa o saptamana de truda in conditii dure, femeia s-a stins din cauza unui infarct.

Sase ore de munca pe zi platite cu 37 de euro, pauza de masa si ore suplimentare platite in plus au fost promisiunile in care a crezut Ioana Badi cand a plecat de langa cei doi copii ai ei, o fata de 13 ani si un baiat de 19.

In Spania a dat insa peste o ferma de sclavi, dupa cum le-a povestit rudelor. Muncea zece ore pe zi fara odihna. O confirma nepoata femeii, care a lucrat si ea pe plantatiile iberice.

,,Nu puteai sa te ridici pana nu umpleai laditele, nu aveam voie la nicio pauza, nici macar de cinci minute. Nici la toaleta, nici la mancare, nici la apa”, povesteste Larisa Bozgan.

,,Spunea ca o doare spatele, i se invinetisera pe muschii de la spate si in ultima seara cand am vorbit cu ea mi-a zis ca ea nu mai poate sa reziste, vine acasa”, spune George Badi, fiul victimei.

Dupa o saptamana in care a muncit pana la epuizare la cules de capsuni, femeia a facut infarct si s-a stins rapid. Colegele Ioanei Badi l-au anuntat pe sotul acesteia ca sa ii dea vestea.

,,S-a intamplat o nenorocire mare, sotia dumneavoastra a decedat – pentru mine a fost un soc…”, spune Marian Badi.

Sotul Ioanei Badi este decis sa depuna plangere impotriva firmei despre care crede ca i-a ucis partenera, pentru ca a fortat-o sa lucreze peste puterile ei. Reprezentantii companiei admit ca munca este solicitanta si ca angajatii depaseau orele de munca stabilite in contract, dar nu se considera vinovati de moartea romancei.

,,Munca aici e cules de capsuni, e grea, e normal sa te doara spatele, cand selectionam femei le intrebam daca au probleme cu spatele”, afirma Cristina Stamate.

Inspectorii de Munca Dolj vor lua legatura cu colegii lor din Spania pentru a verifica firma care a facut recrutarile in Romania.

,,Nu este o firma autorizata pentru a desfasura activitate de recrutare pentru plasarea fortei de munca in strainatate”, declara Catalin Mohora, director ITM Dolj.

Pana atunci, sotul femeii care a murit la cules capsuni trebuie sa faca rost de 4.500 de euro pentru a plati o firma care sa aduca acasa trupul partenerei sale.

Atentie la firmele de recrutare

Sase femei din judetul Dolj au fost angajate sa culeaga capsuni de o asociatie de fermieri din Spania. Din pacate, spun autoritatile, au fost recrutate la negru.

Asociatia nu a participat la o bursa a locurilor de munca autorizata. A dat anunturi la mica publicitate in ziare si a organizat asa-zisele interviuri intr-o camera inchiriata dintr-o cladire oarecare din Craiova.

Mai mult, au plecat in Spania fara sa semneze un contract. Aceasta reteta trebuie evitata, avertizeaza oficialii. Cei care isi cauta locuri de munca in strainatate trebuie sa verifice daca firmele care le fac oferte sunt acceptate si verificate de inspectoratele teritoriale de munca. Si neaparat sa incheie asigurari de sanatate pe toata durata contractului.

Cititi si:

Articole Similare

Laura Codruţa Kovesi NU a plagiat în lucrarea de doctorat – verdict OFICIAL al CNATDCU

Laura Codruţa Kovesi NU a plagiat în lucrarea de doctorat – verdict OFICIAL al CNATDCU

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, joi, că

Un nou dosar penal în scandalul ouălor Kinder

Un nou dosar penal în scandalul ouălor Kinder

Un nou dosar penal a fost deschis în cazul din Carei, cu jucăriile din ouă

SCANDAL în Piaţa Centrală din Bacău. Poliţiştii, ameninţaţi cu un cuţit de un bărbat

SCANDAL în Piaţa Centrală din Bacău. Poliţiştii, ameninţaţi cu un cuţit de un bărbat

Agentii locali care se aflau in cadrul serviciului de patrulare in Piata Centrala a municipiului

Elevi daţi afară de la ore dintr-un motiv uluitor

Elevi daţi afară de la ore dintr-un motiv uluitor

Mai mulţi elevi de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacau spun că au fost daţi

Banii găsiţi de un bătrân din Iaşi, revendicaţi. Vezi cine este cel care a pierdut o avere într-un magazin

Banii găsiţi de un bătrân din Iaşi, revendicaţi. Vezi cine este cel care a pierdut o avere într-un magazin

Un pensionar păşcănean a revendicat suma de bani consistentă găsită în urmă cu două zile