Muntenia News | Homepage

Nemultumiti de pretul mare al energiei electrice. 1000 de sindicalisti protesteaza la Guvern

👤Scris de Maria Radu 🕔13.Mar 2014 Citit de 212 ori Sursa: STIRI

Aproximativ 1.000 de persoane, din toate sindicatele din industrie, protesteaza la sediul Guvernului, cerand solutionarea de urgenta a OUG privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxarii energiei electrice si liberalizarea rapida a pretului la gaze naturale.

Sindicalistii, afiliati Cartel Alfa, protesteaza langa sediul Guvernului, fara a perturba circulatia auto. Zona in care se desfasoara pichetul este securizata de Jandarmerie.

Protestatarii afiseaza bannere cu mesaje precum ,,Milioane de romani aduc prosperitate mafiei din energie” si ,,Guvernanti, nu saraciti poporul!”.

Totodata, ei striga ,,Solidaritate”, fluiera si flutura steaguri cu numele federatiilor sindicale pe care le reprezinta.

Peste 150 de sindicalisti ai federatiilor din industrie s-au adunat si miercuri in Capitala si au pichetat sediul Curtii Constitutionale.

Sindicalistii Cartel Alfa si cei ai federatiilor membre din industrie au anuntat marti protestele, spunand ca vor sa solicite premierului sa convoace de urgenta o sedinta comuna cu toti factorii implicati, pentru a stabili modificarile legislative referitoare la regimul energiei regenerabile si liberalizarea pretului la gaze si energie.

Potrivit sindicalistilor, lipsa de actiune a Guvernului duce la pierderi deosebit de mari prin inchiderea sau restrangerea activitatilor sectoarelor de productie industriala, care vor avea ca efect pierderea a mii de locuri de munca.

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) reclama ,,un atac brutal asupra industriei eoliene” din partea Guvernului in ceea ce priveste incercarea de modificare a legislatiei privind sprijinul pentru energia regenerabila si sustine ca aceasta industrie este supusa unei ,,cvasi-nationalizari”.

,,Asociatia Romana pentru Energie Eoliana isi exprima stupoarea fata de ultimele evolutii in analizarea legii regenerabilelor. Consideram ca actuala Ordonanta 57/2013, care modifica Legea 220/2008 si legea de aprobare a OUG 57 a Parlamentului Romaniei sunt grevate de absenta unui dialog in oglinda cu Uniunea Europeana”, potrivit unui comunicat al RWEA.

OUG 57 stabileste ca, incepand din 1 iulie 2013, producatorii de energie regenerabila vor primi numai o parte din certificatele verzi cuvenite, urmand sa le recupreze din 31 martie 2017.

OUG 57 este subiect de disputa intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta. Basescu sustine ca OUG 57 este neconstitutionala intrucat in aprobarea ei nu au fost respectate etapele de notificare si pre-notificare a Comisiei Europene, ceea ce poate atrage declansarea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei. Traian Basescu a sesizat, in luna februarie, Curtea Constitutionala privind acest subiect.

El a declarat, marti, ca Legea certificatelor verzi este in Parlament si a fost retrimisa pentru ca trebuia sa aiba avizul Comisiei Europeane. El a precizat ca nu are nimic impotriva sa fie promulgata imediat ce sunt indeplinite toate procedurile.

La randul sau, Ponta a spus, miercuri, ca daca presedintele nu va promulga legea de aprobare a OUG 57, Guvernul va emite o noua ordonanta privind reducerea cotei de certificate verzi.

,,Cel mai mare pericol al Romaniei in 2014: explozia preturilor la energia electrica. Presedintele a refuzat de doua ori promulgarea legii prin care se reducea cota de certificate verzi si preturile ramaneau constante. O sa prezint la sedinta de guvern care e implicatia: daca facem cum zice Basescu, toate facturile se maresc cu 50% pentru zona industriala”, a spus Victor Ponta.

Ulterior, premierul si-a nuantat declaratia. Pretul energiei nu ar creste cu 50%, ci doar cu cativa lei. Adica, la o factura de 100 de lei, romanii platesc acum 7,5 lei pentru certificate verzi, iar dublarea acestei ponderi inseamna o crestere a facturii cu inca 3,7 lei.

,,50% din ce este cota regenerabila, deci de la 42 de lei pe MW la 63 de lei pe MW. E 50% din ce inseamna impactul in factura finala a consumatorului casnic a cotei pentru energie regenerabila”, a spus premierul.

Presedintele a reactionat la declaratia premierului, spunand ca reducerea certificatelor verzi se aplica inca din vara anului trecut, cand a fost aprobata Ordonanta si ca singurul care doreste cresterea preturilor este Victor Ponta, prin introducerea supraaccizei de 7 eurocenti la carburanti: ,,Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 (…) este deja in vigoare si, prin urmare, isi produce efectele din data de 1 iulie 2013. Sesizarea de neconsitutionalitate inaintata de presedinte nu suspenda aplicarea OUG nr. 57/2013 (..) ceea ce dovedeste ca afirmatiile premierului Victor Ponta sunt voit mincinoase si urmaresc dezinformarea vadita a cetatenilor”, se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

Articole Similare

Femeile ignoră aceste 5 simptome care duc la boli foarte grave. Ce indică un debit mare de urină

Femeile ignoră aceste 5 simptome care duc la boli foarte grave. Ce indică un debit mare de urină

Simptomele pe care le au de obicei femeile sunt foarte înșelătoare și femeilor le este

Atenţie la ce mâncaţi. Cancerul poate fi provocat de alimente. Iată lista produselor care ne pot îmbolnăvi

Atenţie la ce mâncaţi. Cancerul poate fi provocat de alimente. Iată lista produselor care ne pot îmbolnăvi

Medicii ne sfătuiesc să fim mult mai atenţi la ce măncăm deoarece unele alimente pot

Peste 2.500 de intervenţii ale poliţiştilor, într-o singură zi

Peste 2.500 de intervenţii ale poliţiştilor, într-o singură zi

Poliţiştii au intervenit, vineri, la peste 2.500 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112, au aplicat

Bacalaureat olimpici 2018 edu.ro. Calendar BAC 2018 complet

Bacalaureat olimpici 2018 edu.ro. Calendar BAC 2018 complet

Sesiunea specială a examenului naţional de Bacalaureat pentru componenţii loturilor olimpice se va desfăşura în

Carambol cu patru maşini, în Drobeta Turnu-Severin. Trei persoane au fost rănite

Carambol cu patru maşini, în Drobeta Turnu-Severin. Trei persoane au fost rănite

Un accident grav a avut loc în Drobeta Turnu-Severin. Trei persoane au fost rănite în