Muntenia News | Homepage

Medicamentpentru durerile puternice: muzica

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔10.Mar 2014 Citit de 151 ori Sursa: STIRI

Muzica, fie ea clasica sau de jazz, a dovedit de-a lungul timpului calitati importante pentru psihic: reduce stresul, ne relaxeaza, ne ajuta sa ne concentram mai bine. Iar acum cercetatorii ne ofera si mai multe motive sa ascultam muzica de calitate.

Indiferent de stilul muzical preferat, oamenii de stiinta confirma: meloterapia reduce semnificativ intensitatea durerilor cronice. Aceasta calitate de care se bucura persoanele care asculta in mod frecvent muzica a fost demonstrata in urma unui studiu american publicat in ,,Journal of Advanced Nursing”. In cadrul studiului, meloterapia a fost testata pe 60 de persoane cu varste intre 20 si 65 de ani.

Unele dintre acestea aveau migrene, altele sufereau de dureri cronice persistente, cauzate de deformari ale coloanei, de artroza sau de poliartrita reumatoida, de mai bine de sase ani. Toti participantii au declarat ca niciunul dintre tratamentele clasice cu medicamente antalgice nu isi mai facea efectul impotriva durerilor. Din aceasta cauza, nu isi puteau desfasura activitatile zilnice obisnuite, iar la serviciu nu mai dadeau randament si riscau sa isi piarda locul de munca.

O ora pe zi, timp de o saptamana

Participantii la studiu au fost impartiti in trei grupuri, dintre care doar doua au ascultat muzica, cel de-al treilea fiind considerat grup martor. Cei din primul grup au ascultat muzica lor favorita o ora in fiecare zi, timp de o saptamana. Iar celor din grupul al doilea, cercetatorii le-au impus sa asculte muzica de relaxare in aceleasi conditii.

Prima constatare a celor care au realizat acest studiu este ca nu exista nicio diferenta intre stilurile muzicale ascultate cu privire la efectul impotriva durerii. Apoi, specialistii americani au concluzionat ca muzica a redus cu 21% intensitatea durerii si, in plus, a ameliorat cu 25% starile depresive ale participantilor, legate de durerile de care sufereau.

Tensiune mai mica, vindecare mai rapida

Mai mult, doctorul Rosalia Staricoff, de la Spitalul Westminster din Londra, a observat, tot in cadrul unui studiu, ca pacientii care asculta muzica se vindeca mai repede si stau mai putin timp internati in spital.

,,Meloterapia produce modificari importante din punct de vedere fizic: micsoreaza tensiunea arteriala, incetineste bataile inimii si reduce nivelul hormonilor de stres. Asa se explica de ce pacientii care asculta muzica in mod regulat stau mai putin in spital decat cei carora li se administreaza doar tratamentele clasice”, subliniaza specialista.

O astfel de situatie este cea a pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral. Daca, pe langa tratamentul obisnuit, acestia sunt expusi la sunetul muzicii imediat dupa atacul cerebral, efectele sunt semnificative. Bolnavii isi recupereaza intr-un timp scurt capacitatile cognitive, cum sunt memoria si atentia. Acest lucru s-ar putea explica prin faptul ca muzica stimuleaza refacerea retelelor neuronale afectate de accidentul vascular.

Articole Similare

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2018 EDU.RO: Verifică simplu, după nume, REZULTATE CAPACITATE 2018. Topul liceelor

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2018 EDU.RO: Verifică simplu, după nume, REZULTATE CAPACITATE 2018. Topul liceelor

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2018 EDU.RO: Primele rezultate la Evaluare Naţională 2018 vor fi afișate pe

Fostul preşedinte ICCJ Nicolae Popa, a cărui semnătură apare pe protocolul SRI-Parchetul General-ICCJ: Nu l-am văzut, nu l-am semnat

Fostul preşedinte ICCJ Nicolae Popa, a cărui semnătură apare pe protocolul SRI-Parchetul General-ICCJ: Nu l-am văzut, nu l-am semnat

Fostul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Nicolae Popa, a cărui semnătură apare

Colesterol HDL: 8 sfaturi să creşti colesterolul bun

Colesterol HDL: 8 sfaturi să creşti colesterolul bun

Colesterol HDL (colesterolul bun) este un factor important pentru bolile cardiovasculare. Nivelul scazut de colesterol

6 afecţiuni ale pielii cauzate de soare

6 afecţiuni ale pielii cauzate de soare

Totul trebuie folosit cu moderaţie, doar aşa, spre exemplu, soarele rămâne prieten şi nu se

Ploile au făcut prăpăd în ţară. Mai multe case au fost inundate, iar o maşină a fost luată de viitură VIDEO

Ploile au făcut prăpăd în ţară. Mai multe case au fost inundate, iar o maşină a fost luată de viitură VIDEO

Ploile au făcut prăpăd în ţară. Mai multe case au fost inundate, iar o mașină