Muntenia News | Homepage

Medicamentpentru durerile puternice: muzica

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔10.Mar 2014 Citit de 144 ori Sursa: STIRI

Muzica, fie ea clasica sau de jazz, a dovedit de-a lungul timpului calitati importante pentru psihic: reduce stresul, ne relaxeaza, ne ajuta sa ne concentram mai bine. Iar acum cercetatorii ne ofera si mai multe motive sa ascultam muzica de calitate.

Indiferent de stilul muzical preferat, oamenii de stiinta confirma: meloterapia reduce semnificativ intensitatea durerilor cronice. Aceasta calitate de care se bucura persoanele care asculta in mod frecvent muzica a fost demonstrata in urma unui studiu american publicat in ,,Journal of Advanced Nursing”. In cadrul studiului, meloterapia a fost testata pe 60 de persoane cu varste intre 20 si 65 de ani.

Unele dintre acestea aveau migrene, altele sufereau de dureri cronice persistente, cauzate de deformari ale coloanei, de artroza sau de poliartrita reumatoida, de mai bine de sase ani. Toti participantii au declarat ca niciunul dintre tratamentele clasice cu medicamente antalgice nu isi mai facea efectul impotriva durerilor. Din aceasta cauza, nu isi puteau desfasura activitatile zilnice obisnuite, iar la serviciu nu mai dadeau randament si riscau sa isi piarda locul de munca.

O ora pe zi, timp de o saptamana

Participantii la studiu au fost impartiti in trei grupuri, dintre care doar doua au ascultat muzica, cel de-al treilea fiind considerat grup martor. Cei din primul grup au ascultat muzica lor favorita o ora in fiecare zi, timp de o saptamana. Iar celor din grupul al doilea, cercetatorii le-au impus sa asculte muzica de relaxare in aceleasi conditii.

Prima constatare a celor care au realizat acest studiu este ca nu exista nicio diferenta intre stilurile muzicale ascultate cu privire la efectul impotriva durerii. Apoi, specialistii americani au concluzionat ca muzica a redus cu 21% intensitatea durerii si, in plus, a ameliorat cu 25% starile depresive ale participantilor, legate de durerile de care sufereau.

Tensiune mai mica, vindecare mai rapida

Mai mult, doctorul Rosalia Staricoff, de la Spitalul Westminster din Londra, a observat, tot in cadrul unui studiu, ca pacientii care asculta muzica se vindeca mai repede si stau mai putin timp internati in spital.

,,Meloterapia produce modificari importante din punct de vedere fizic: micsoreaza tensiunea arteriala, incetineste bataile inimii si reduce nivelul hormonilor de stres. Asa se explica de ce pacientii care asculta muzica in mod regulat stau mai putin in spital decat cei carora li se administreaza doar tratamentele clasice”, subliniaza specialista.

O astfel de situatie este cea a pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral. Daca, pe langa tratamentul obisnuit, acestia sunt expusi la sunetul muzicii imediat dupa atacul cerebral, efectele sunt semnificative. Bolnavii isi recupereaza intr-un timp scurt capacitatile cognitive, cum sunt memoria si atentia. Acest lucru s-ar putea explica prin faptul ca muzica stimuleaza refacerea retelelor neuronale afectate de accidentul vascular.

Articole Similare

Preot condamnat la 5 ani de închisoare, pentru tentativă de omor. Omul bisericii a înjunghiat un bătrân

Preot condamnat la 5 ani de închisoare, pentru tentativă de omor. Omul bisericii a înjunghiat un bătrân

Un preot din Sălaj a fost condamnat la cinci ani de închisoare, după ce a

Educaţie financiară copii. 5 lectii esenţiale despre bani pe care trebuie să le dai copiilor tăi

Educaţie financiară copii. 5 lectii esenţiale despre bani pe care trebuie să le dai copiilor tăi

Educatie financiara copii. Cand esti parinte, ai multe lucruri pe care trebuie sa le dai

GRECO: Magistraţii să beneficieze de independenţă, să nu fie supuşi unor influenţe nepotrivite

GRECO: Magistraţii să beneficieze de independenţă, să nu fie supuşi unor influenţe nepotrivite

Delegaţia Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), care a vizitat România în perioada 21-22 februarie, a

Accident pe DN1. O persoană a fost rănită grav

Accident pe DN1. O persoană a fost rănită grav

Circulaţia rutieră este restricţionată pe prima bandă a DN1, pe sensul de mers Bucureşti -

O mamă şi-a reclamat fiica la Poliţie. Motivul este halucinant

O mamă şi-a reclamat fiica la Poliţie. Motivul este halucinant

O femeie din Gorj şi-a dat fiica pe mâna Poliţiei. Aceasta s-a folosit de identitatea