Muntenia News | Homepage

Manifestari modeste la Bucuresti de Ziua Unirii Basarabiei cu Romania

👤Scris de Elena Popa 🕔28.Mar 2014 Citit de 170 ori Sursa: STIRI

27 martie era cat pe ce sa treaca neobservata in Romania, dar e o zi istorica – ziua in care Basarabia se unea cu Romania in 1918, fiind prima dintre provinciile care se alatura tarii. In Bucuresti, sarbatoarea a fost marcata prin cateva evenimente destul de discrete. In Piata Universitatii, tineri din Republica Moldova au impartit trecatorilor panglici tricolore, iar seara, tot in Piata, s-a cantat Hora Unirii.

Cam 200 de oameni s-au prins in Hora Unirii in jurul fantanii de la Universitate. Apoi au inaltat zeci de lampioane in culorile drapelului national.

,,Cred ca e un motiv de sarbatoare pentru fiecare roman care cunoaste istoria”, a spus un tanar.

,,Vorbim de istorie si poate in felul asta ne reamintim ca trebuie sa recreem unitatea pierduta”, este de parere un barbat mai in varsta.

Nu a fost singurul eveniment din Bucuresti. Elevi si studenti din Republica Moldova au iesit in strada sa imparta trecatorilor panglici tricolore si cate o carte despre istoria Basarabiei: ,,Vrem sa va dam o carte, 200 de ani de istorie a romanilor dintre Nistru si Prut. Sper sa va fie de folos!”

,,Noi am fost oarecum separati, adica faptul istoric nu-l putem ignora, acuma luptam sa fim iarasi impreuna. A fost impotriva vointei noastre sa ne separam si acum noi tindem si dorim sa fim impreuna”, a declarat o tanara in costum popular, care a ajutat la impartirea cartilor.

Trecatorii au fost surprinsi si impresionati de gest.

,,Ne-am gandit ca ar fi un impact mult mai mare daca noi, studentii din Republica Moldova care invata aici in Bucuresti am iesi sa impartim acest sentiment cu ei”, a declarat Constantin Cernega, presedintele Asociatiei Studentilor si Elevilor Basarabeni din Bucuresti.

Este pentru al saselea an la rand cand tinerii din asociatiile studentesti organizeaza la Bucuresti evenimente de ziua Unirii.

Si la Palatul Cotroceni Ziua Unirii cu Basarabia a fost marcata printr-o ceremonie de decorare a unor personalitati din Republica Moldova.

Ce s-a intamplat la 27 martie 1918

La 27 martie 1918, Sfatul Tarii de la Chisinau a aprobat cu 86 de voturi ,,pentru”, 3 ,,impotriva” si 36 de ,,abtineri”, unirea conditionata cu Regatul Romaniei. Basarabia, rupta de Moldova in 1812, revenea astfel in granitele romanesti.

Aliata a Antantei, adica a Frantei, Angliei si Rusiei Tariste, Romania renunta la neutralitate in 1916 si intra in razboi cu speranta ca va recupera Transilvania de la Imperiul Habsburgic. Basarabia, parte a Imperiului Tarist inca din anul 1812, era considerata ca si pierduta. Armata romana, slab echipata, cedeaza repede in fata trupelor germane, aliate cu habsburgii, iar Bucurestiul este ocupat.

Situatia ia o intorsatura neasteptata dupa victoria revolutiei bolsevice, cand Moscova incheie la Brest-Litovsk pacea cu Germania. Trupele tariste se dezintegreaza, soldatii sunt agresivi si devin un pericol real in Moldova, de o parte si de alta a Prutului.

Protagonistii Unirii s-au dovedit buni tacticieni. Nu au fortat nota, dar au luat decizii rapide.

,,Pentru inceput s-a realizat primul pas, proclamarea Republicii Democratice Populare Moldovenesti, cu statut autonom in cadrul Federatiei Ruse. Acest eveniment s-a intamplat la 7 noiembrie. La 21 noiembrie 1917 a fost inaugurat Sfatul Tarii si s-a intonat Desteapta-te romane”, spune istoricul Ion Varta.

Dupa victoria Revolutiei din Rusia, mica republica se afla intr-o situatie dramatica. La 17 ianuarie 1918, trupele bolsevice ocupa Chisinaul. Romania, care initial a refuzat sa intervina, fiind ea insasi intr-o situatie-limita, a trimis de aceasta data o divizie de infanterie care a restabilit autoritatea Sfatului Tarii. La 6 februarie, deputatii proclama independenta republicii, apoi Unirea.

,,Mai multa lume intelegea ca asta este solutia. Au inteles-o reprezentantii nobilimii basarabene, sunt mai multe motiuni, declaratii colective, zemstvele din mai multe tinuturi ale Basarabiei au semnat demersuri colective, intelectualitatea, si in felul acesta premisele erau deja formate constituite, si la 27 martie a avut loc o sedinta absolut admirabila, furtunoasa”, spune istoricul Ion Varta.

Rectorul Universitatii din Chisinau, Constantin Stere, a avut un rol decisiv. In numai trei zile, el a urcat la tribuna de 57 de ori ca sa-i convinga pe minoritari sa voteze Unirea cu Romania. Pana la urma, unirea a fost hotarata prin 86 de voturi ,,pentru”, 36 ,,abtineri” si numai 3 voturi ,,impotriva”. Sfatul Tarii a pus insa cateva conditii.

,,Reprezentantii din Sfatul Tarii au subliniat ca Basarabia isi va pastra autonomia, ca Sfatul Tarii sau Dieta, parlamentul basarabean, va continua sa existe, ca urmau sa se puna in practica reforme politice si sociale, de exemplu votul secret, egal si universal, reforma agrara, si asa mai departe. La 27 martie s-a intamplat deci asta. Ulterior, actul a fost prezentat regelui Ferdinand, care era refugiat la Iasi”, reaminteste istoricul Dorin Dobrincu.

Ulterior, Chisinaul renunta la aceste conditii. In 1925, prin lege, statul roman devine unul centralizat, Sfatul Tarii devine o amintire, iar deciziile vin de la centru. Un centru care a inteles cu greu specificul Basarabiei, gubernie tarista timp de 106 ani.

Elita oraselor apartinea in mare masura minoritatilor rusesti, ucrainiene sau evreiesti. Desi majoritari, romanii nu dominasera niciodata provincia. Amprenta rusificarii se resimte si astazi.

,,Basarabenii sunt priviti destul de negativ, ca un fel de romani de rangul II, ceea ce nu este corect, evident. Basarabenii, la randul lor, ii privesc pe romani cu reticenta, din cauza faptului ca in perioada interbelica, dupa Romania Mare, cand ei s-au alipit frateste la Romania Mare, a fost trimisa o administratie foarte corupta si foarte incompetenta in Basarabia, era un fel de exil, un fel de pedeapsa sa fii trimis la Orhei sau la Balti”, povesteste istoricul Andrei Oisteanu.

Unirea Basarabiei cu Romania a fost recunoscuta prin Tratatul de pace de la Paris din 1920. Insa URSS nu s-a impacat niciodata cu aceasta pierdere teritoriala.

,,Au existat mai multe discutii, inclusiv in 1924, la Viena, dar care s-au soldat cu rasunatoare esecuri, dat fiind ca sovieticii au incurajat in permanenta activitatea unor grupuri bolsevice, agresive, unor bande, pe frontiera de pe Nistru sau in sudul Basarabiei, cea mai cunoscuta fiind cea de la Tatar Bunar”, adauga istoricul Dorin Dobrincu.

In 1940, Stalin alipeste Basarabia Uniunii Sovietice, iar in 1944 trupele sovietice ocupa Romania si instaureaza comunismul. Asa se face ca vreme de 50 de ani, nici copiii din dreapta Prutului si nici cei din stanga Prutului nu au invatat la scoala ce s-a intamplat exact la 27 martie 1918.

Anul trecut, cand s-au implinit 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, Digi24 a desfasurat o campanie consacrata evenimentului. Va invitam sa vizionati sau sa revedeti materialele in sectiunea speciala a site-ului nostru.

Cititi si:

Articole Similare

România are rezerve importante de gaze. O mare companie, interesată de Marea Neagră

România are rezerve importante de gaze. O mare companie, interesată de Marea Neagră

România are rezerve importante de gaze în zonele de mare adâncime, atât pe mare, cât

Durata concediului paternal acordat la naşterea copilului nu va mai fi dublată

Durata concediului paternal acordat la naşterea copilului nu va mai fi dublată

Durata concediului paternal acordat la nașterea copilului nu va mai fi dublată, proiectul fiind respins

Cum să ne ferim de ţepele date de agenţiile de turism. La ce să fii atent

Cum să ne ferim de ţepele date de agenţiile de turism. La ce să fii atent

În această perioadă foarte mulţi români îşi cumpără vacanţe pe bandă rulantă. Din păcate, unele

Fetiţă de opt ani, muşcată de faţă de maidanezi

Fetiţă de opt ani, muşcată de faţă de maidanezi

O fetiţă de opt ani din Iaşi a fost atacată de doi maidanezi şi muşcată

Pontoane distruse de sloiuri pe Dunăre

Pontoane distruse de sloiuri pe Dunăre

Situaţie alarmantă pe Dunăre. Sloiurile de gheaţă au distrus mai multe pontoane, iar circulaţia pe

Cele mai noi stiri

De ce patronii clinicilor şi laboratoarelor private riscă să piardă contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate Dacă vor cere bani în plus pentru investigaţii şi tratamente, patronii clinicilor şi laboratoarelor private riscă să piardă contractul cu ... Publicat marți, 21 februarie 2017 6:10 PSD va modifica legile securității naționale, care datează de la începutul anilor ’90. Ce zice Băsescu despre asta… Chiar cu o seară în urmă ,  la postul lui Sebastian Ghiță, fostul președinte Traian Băsescu comenta necesitatea schimbărilor ce ... Publicat marți, 21 februarie 2017 6:10 Nicio zi fără teatru! De luni 20 februarie , „Maraton cultural” la Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu! Foto: Cosmin CREȚU, un tânăr actor care răspunde cu succes provocării de manager de teatru, ducând mai departe, cu ... Publicat marți, 21 februarie 2017 6:10 Peste 500 de primari participă la Reuniunea Asociaţiilor comunelor din România.   Au  început lucrările celei de-a XX-a sesiuni ordinare a Adunării generale a Asociației Comunelor din România . Ele se desfășoară ... Publicat marți, 21 februarie 2017 6:10 Diana Vlăsceanu a devenit vicecampioană a României! Argint și bronz la Naționalele de tineret pentru luptătoarele de la CS Târgoviște ; Luptătoarele Clubului Sportiv Târgoviște s-au prezentat la înălțime în finala Campionatului Național pentru tineret U23, desfășurată la Timișoara, ... Publicat marți, 21 februarie 2017 6:10