Muntenia News | Homepage

LIVE CHAT. Conflictele anului 2014: cauze, efecte, solutii

👤Scris de Bianca Serban 🕔19.Mar 2014 Citit de 244 ori Sursa: STIRI

Ucraina, Siria sau Turcia sunt cateva dintre tarile nu foarte indepartate de Romania care se confrunta la ora actuala cu situatii de criza. Alimentate de tensiuni etnice, de lupta oamenilor pentru un viitor mai prosper si mai liber sau de dezacordul dintre o parte a populatiei si viziunea pe care autoritatile o au asupra viitorului tarii, toate aceste conflicte fac parte din realitatile anului 2014.

In acest context, Yahoo News Romania l-a invitat pe Laurentiu Diaconu-Colintineanu, jurnalist la postul Radio France International Romania, sa discute cu cititorii despre conflictele existente in prezent. Specializat in politica externa, Diaconu-Colintineanu a relatat de-a lungul timpului din mai multe regiuni care se confruntau cu situatii de criza. A fost in Kiev, in timpul protestelor din EuroMaidan, in Istanbul, in timpul manifestatiilor indreptate impotriva premierului Recep Erdogan, in Israel si Cisiordania sau in tabara de refugiati sirieini Za`atari din Iordania.

Ii puteti adresa intrebari chiar din acest moment, iar invitatul Yahoo News Romania va raspunde joi, 20 martie, intre orele 13.00 si 14.30.

Traian Basescu: Republica Moldova este ,,intr-un mare pericol”

In Ucraina, Rusia tocmai a anexat Crimeea, in ciuda avertizarilor primite din partea Occidentului. Urmand exemplul peninsulei Crimeea, unde majoritatea locuitorilor a decis printr-un referendum ca doreste alipirea la Rusia, si autoritatile din Transnistria au adoptat o rezolutie prin care cer statului rus sa includa Transnistria in Federatia Rusa.

Un protestatar intinde un ziar cu imagini din timpul inmormantarii adolescentului ucis in …In urma evenimentelor, presedintele Traian Basescu a declarat ca Republica Moldova este ,,intr-un mare pericol” si ca Vladimir Putin si-a propus sa reconstruiasca Uniunea Sovietica. „Daca ne uitam pe harta, vom vedea acest lant de conflicte inghetate” in jurul Marii Negre „care pot fi activate in orice moment”, a spus Basescu, referindu-se la conflictele din regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud (Georgia), din Crimeea (Ucraina) si din Transnistria (Republica Moldova), potrivit mediafax.ro.

Mai departe de Romania, razboiul civil din Siria – dintre fortele loiale presedintelui Bashar al-Assad si cele ale rebelilor – inceput cu o serie de revolte populare in martie 2011, continua sa faca victime. Potrivit estimarilor facute de Organizatia Natiunilor Unite, numarul mortilor a ajuns la 120.000 in septembrie 2013.

Iar in Turcia au reizbucnit proteste antiguvernamentale de amploare, dupa ce un adolescent de 15 ani, aflat in coma de mai multe luni din cauza unei lovituri primite in timpul unei manifestatii, a murit la spital. In iunie 2013, baiatul a iesit sa cumpere paine, dar a fost lovit in cap de un proiectil cu gaz lacrimogen.

Protestatarii cer demisia premierul turc Recep Erdogan, care este considerat responsabil de interventia brutala a fortelor de ordine. Pe de alta parte, premierul acuzat de manifestanti ca incearca sa transforme Turcia intr-un stat islamist si autoritarist a propus recent interzicerea retelei de socializare Facebook si a site-ului YouTube.

Articole Similare

Funcţionarii publici ameninţă cu proteste spontane în următoarea perioadă

Funcţionarii publici ameninţă cu proteste spontane în următoarea perioadă

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) anunţă, vineri, că, în perioada imediat următoare, angajaţii administraţiei

Poliţistul acuzat că a luat mită pentru a urgenta înmatricularea unor autovehicule se află sub control judiciar

Poliţistul acuzat că a luat mită pentru a urgenta înmatricularea unor autovehicule se află sub control judiciar

Poliţistul ploieştean detaşat la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto Prahova şi acuzat că a

Protest la Uzinele Sodice Govora. Un protestatar în greva foamei, luat cu salvarea

Protest la Uzinele Sodice Govora. Un protestatar în greva foamei, luat cu salvarea

Protest terminat la spital pentru unul dintre muncitorii aflaţi în greva foamei de la Uzinele

Fiica celei mai bătrâne mame din România a şocat internetul. Eliza este de nerecunoscut

Fiica celei mai bătrâne mame din România a şocat internetul. Eliza este de nerecunoscut

Fiica Adrianei Iliescu și-a făcut primul selfie din viața ei! Micuța a lăsat la o

Un colonel SPP a fost trimis în judecată. A omorât un om la o partidă de vânătoare

Un colonel SPP a fost trimis în judecată. A omorât un om la o partidă de vânătoare

Procurorii militari l-au trimis în judecată pe colonelul SPP Petre Soare, pentru săvârșirea infracțiunilor de