Muntenia News | Homepage

Lista universitatilor de stat unde 40% dintre studenti au abandonat facultatea

👤Scris de Bianca Serban 🕔17.Mar 2014 Citit de 229 ori Sursa: STIRI

Aproape 40% dintre studentii aflati in 2013 in ultimul an de studii la 20 de universitati de stat au renuntat la facultate, sustin reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), care cer Ministerului Educatiei si Guvernului sa ia masuri pentru reducerea acestui fenomen.

ANOSR a publicat luni lista celor 20 de universitati publice din tara care se confrunta cu o astfel de rata de abandon in randul studentilor, in ultimul an de studiu, ceea ce risca sa devina un ,,fenomen” periculos, atrag atentia reprezentantii Asociatiei.

Potrivit ANOSR, din analizarea datelor de la 20 de universitati de stat, s-a constatat ca rata abandonului in randul celor aflati in 2013 in ultimul an de studii a fost de aproape 40%.

Este vorba despre:

 • Academia de Studii Economice Bucuresti
 • Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative
 • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi
 • Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi
 • Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau
 • Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca
 • Universitatea „Eftimie Murgu” Resita
 • Universitatea „Dunarea de Jos” Galati
 • Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” Iasi
 • Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” Iasi
 • Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu
 • Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures
 • Universitatea de Muzica „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca
 • Universitatea din Oradea
 • Universitatea „Petru Maior” Targu Mures
 • Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara
 • Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava
 • Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
 • Universitatea Transilvania Brasov
 • Universitatea Bucuresti
 • Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi.

Ca atare, ANOSR i-a cerut, luni, ministrului delegat pentru invatamant superior, Mihnea Costoiu, si celorlalti reprezentanti ai Guvernului sa ia masuri pentru ca studentii sa nu mai fie nevoiti sa abandoneze studiile universitare. Decizia a fost luata la Adunarea Nationala a ANOSR organizata la Oradea, in perioada 14-16 martie, se precizeaza intr-un comunicat de luni.

Asta, in conditiile in care, spun reprezentantii studentilor, masurile luate de stat si de universitati pentru a diminua fenomenul sunt, uneori, „la limita penibilului sau chiar sub aceasta limita”.

,,Ceva trebuie sa se schimbe si trebuie sa se schimbe repede”

„Astfel, bursa sociala are o valoare medie de aproape trei ori mai mica decat necesarul si universitatile respondente au, in medie, un angajat specializat in consiliere in cariera sau consiliere psihologica la peste 8.000 de studenti. Pe masura ce investigam tot mai mult masurile pe care statul le ia pentru reducerea abandonului scolar, inclusiv pentru accesibilitatea acestuia pentru cei saraci, nascuti in mediul rural sau avand dizabilitati, dar si pentru cresterea relevantei studiilor si asigurarea unei treceri optime de la liceu la facultate si de acolo la locul de munca, ne ingrozim. Ceva trebuie sa se schimbe si trebuie sa se schimbe repede” a declarat, Cristi Popescu, vicepresedinte educational ANOSR.

ANOSR a amintit totodata ca ministrul delegat Mihnea Costoiu a facut, in toamna anului trecut, o serie de promisiuni.

„Printre promisiuni se numara cresterea subventiei camine – cantine, reformarea modului de alocare a burselor sociale si propunerea de solutii pentru cresterea fondului alocat pentru burse, adoptarea unui act normativ care sa faca centrele de consiliere si orientare in cariera functionale si adoptarea unui plan financiar multianual pentru educatie, elaborat de Ministerul Educatiei Nationale in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice. De atunci, doar cresterea subventiei camine – cantine a fost realizata, si aceea cu 10%, fata de 30%, cat am solicitat”, se mai arata in comunicat.

ANOSR reaminteste ca principala revendicare a studentilor ramane alocarea a 6% din PIB pentru educatie, cerere sustinuta de intreg sistemul – studenti, elevi, parinti, profesori si rectori.

Universitatile si studentii, in impas

Aceste nemultumiri au scos in strada mii de studenti din 11 centre universitare din tara in noiembrie 2013, pentru a protesta fata de neajunsurile din sistemul de invatamant superior.

Incepand din 2014, universitatile ar putea pierde o parte importanta din finantarea publica daca nu asigura suficiente locuri de practica pentru studenti, daca au prea multi studenti si prea putini profesori sau nu iau masuri pentru integrarea celor din medii defavorizate, au avertizat de curand reprezentantii ANOSR.

ANOSR: Universitatile vor pierde bani daca nu raspund nevoilor studentilor

Incepand din 2014, universitatile ar putea pierde o parte importanta din finantarea publica daca nu asigura suficiente locuri de practica pentru studenti, daca au prea multi studenti si prea putini profesori sau nu iau masuri pentru integrarea celor din medii defavorizate, se arata intr-un comunicat ANOSR.

Studentii Universitatii din Oradea ies in stada. Cer 6% din PIB pentru Educatie

Studentii oradeni ies, astazi, in strada, la fel cum fac si colegii lor din alte centre universitare. Vor organiza un mars prin Oradea, ocazie cu care vor solicita alocarea a minim 6% din PIB catre educatie, asa cum prevede Legea Educatiei Nationale si Pactul National pentru Educatie semnat de toate partidele parlamentare in 2008.

Sute de studenti protesteaza in Piata Unirii din Iasi, nemultumiti de subfinantarea crasa a invatamantului

In jur de 500 de studenti de la universitatile de stat din Iasi au iesit in strada miercuri, 13 noiembrie, intr-o actiune de protest indreptata impotriva subfinantarii sistemului educational.

Protestele din Educatie continua – studentii ies miercuri in strada

Studentii din 11 centre universitare din toata tara vor iesi miercuri in strada pentru a protesta fata de neajunsurile din sistemul de invatamant superior. Efortul lor vine in urma protestelor facute de mii de profesori saptamana trecuta, care au iesit in strada. Atat studentii cat si dascalii cer in primul rand, acordarea a 6% din PIB Educatiei.

Articole Similare

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2018. Cum se calculează MEDIA DE ADMITERE la liceu. FORMULA DE CALCUL pentru 2018

REZULTATE EVALUARE NATIONALA 2018. Cum se calculează MEDIA DE ADMITERE la liceu. FORMULA DE CALCUL pentru 2018

Daca te-ai intrebat cum se calculeaza media de admitere la liceu, citeste in continuare. Citește

CALENDAR AN SCOLAR. Patru vacanţe, la anul, pentru elevi. Structura anului şcolar 2018-2019. Când se întorc la ore

CALENDAR AN SCOLAR. Patru vacanţe, la anul, pentru elevi. Structura anului şcolar 2018-2019. Când se întorc la ore

Structura anului școalar 2018-2019 a fost făcută publică de Ministerul Educației. Elevii care au intrat

Aglomeraţie şi nervi la Casa de Pensii. Peste 200 de pensionari s-au călcat în picioare pentru bilete de tratament subvenţionate VIDEO

Aglomeraţie şi nervi la Casa de Pensii. Peste 200 de pensionari s-au călcat în picioare pentru bilete de tratament subvenţionate VIDEO

Aglomeraţie şi nervi la Casa de Pensii Bihor. Peste 200 de pensionari s-au călcat în

Anchetatorii au făcut profilul criminalului fetiţei de 5 ani din Baia Mare. "Este un adult nedezvoltat, astenic…"

Anchetatorii au făcut profilul criminalului fetiţei de 5 ani din Baia Mare. "Este un adult nedezvoltat, astenic…"

Ancheta în cazul Esterei, fetița violată și ucisă în Baia Mare e departe de a

Pateuri expirate de un an, într-un hipermarket din Timişoara

Pateuri expirate de un an, într-un hipermarket din Timişoara

Un bărbat din Timişoara a avut parte de o surpriză neplăcută când a mers la