Muntenia News | Homepage

Legendele hotilor de aur din vechile mine ale Apusenilor. Cum l-a marcat ,,febra aurului" pe ultimul miner din Stanija

👤Scris de Gica Petrescu 🕔19.Mar 2014 Citit de 228 ori Sursa: STIRI

Ioan Catalina este unul dintre personajele cele mai pitoresti ale satului hunedorean Stanija, unde in trecut functionau mai multe exploatari aurifere. A fost miner timp de peste 30 de ani, iar apoi, pana de curand, a fost singurul cautator autorizat de aur aluvionar. Batranul a renuntat la meseria sa, dar a pastrat amintiri savuroase despre vremurile in care ,,febra aurului” i-a marcat pe localnici.

Ioan Catalina (78 de ani) a lucrat timp de peste 30 de ani in minele din aur din zona Bradului, iar dupa iesirea la pensie si-a transformat vechea meserie de miner aurar intr-o pasiune. In 2005, in urma unor demersuri intinse pe aproape sase ani, a obtinut o autorizatie care ii permitea sa caute aur aluvionar, insa de curand, spune el, s-a retras definitiv din activitate.

Maestrul cautatorilor de aur

Batranul locuieste in satul hunedorean Stanija, intr-o casa aflata in imediata vecinatate a cimitirului, pe marginea drumului care ii duce pe turisti spre gurile fostelor mine de aur. Sute de galerii miniere se intind in subteranele satului sau, in care pana in anii 1990 oamenii au trait aproape exclusiv din minerit. Ioan Catalina a ramas cunoscut ca fiind ultimul miner in activitate din zona, chiar daca metodele folosite de acesta pot fi considerate primitive. In curtea gospodariei lui, hunedoreanul a pastrat o parte dintre uneltele in care a investit aproape 30.000 de lei in ultimii ani, folosite la separarea aurului din nisipul si malul adus din rau.

,,O data am adus o basculanta de nisip din rau, pe care am inceput sa il cern cu saitrocul (vas folosit la separarea aurului). Un vecin a venit sa ma intrebe, uimit, ce fac. I-am spus ca doar tulbur apa, dar el a continuat sa ma priveasca mirat. Malul era bogat in minereu aurifer. De altfel, intreaga zona ascunde adevarate bogatii, dar trebuie sa stii cum sa le cauti”, povesteste hunedoreanul.

Articole Similare

Distracţie periculoasă la paradă. Elevii care au terminat clasa a XII-a au atras atenţia întregului oraş VIDEO

Distracţie periculoasă la paradă. Elevii care au terminat clasa a XII-a au atras atenţia întregului oraş VIDEO

Elevii din Câmpina care au terminat clasa a XII-a au vrut să atragă atenţia întregului

Protest cu 1.000 de oi la primărie. Poliţiştii au intervenit VIDEO

Protest cu 1.000 de oi la primărie. Poliţiştii au intervenit VIDEO

Poliţiştii şi jandarmii au intervenit joi în Argeş ca să oprească o turmă de 1.000

Calea Victoriei redevine pietonală pe 3 şi 4 iunie.Traseul va fi un teren de joacă, dedicat Zilei Copilului

Calea Victoriei redevine pietonală pe 3 şi 4 iunie.Traseul va fi un teren de joacă, dedicat Zilei Copilului

Calea Victoriei redevine pietonală în perioada 3-4 iunie, între orele 10.00-21.00, când Primăria Capitalei organizează

CNAIR va controla inopinant şantierele cu ajutorul dronelor

CNAIR va controla inopinant şantierele cu ajutorul dronelor

CNAIR va controla inopinat şantierele cu ajutorul dronelor, procedura de achiziţie prin licitaţie publică a

Mircea Sandu, prins în caracatiţa imobiliară din Buftea, VIDEO CAMERA ASCUNSĂ

Mircea Sandu, prins în caracatiţa imobiliară din Buftea, VIDEO CAMERA ASCUNSĂ

Mircea Sandu, prins în tentaculele caracatiţei imobiliare stăpânite de Gheorghe Pistol, primarul oraşului Buftea. Citește

Cele mai citite

Cele mai noi stiri

Tragedie în Anglia: Toate cele cinci persoane care au murit în accidentul de pe o autostradă erau români VIDEO Cele cinci persoane care au murit în urma unui grav accident rutier produs pe o autostradă din Marea Britanie erau ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Alertă falsă în urma intervenţiei soldaţilor şi poliţiştilor britanici la un colegiu din zona metropolitană a Manchester Autorităţile britanice au anunţat joi după-amiază că este vorba de o alertă falsă, după intervenţia soldaţilor şi poliţistilor la un ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Democraţii vor să-i verifice conturile lui Trump, de la Deutsche Bank. Se caută date despre un transfer de 10 miliarde dolari din Rusia Membrii democraţi ai Camerei Reprezentanţilor din SUA au cerut miercuri informaţii de la Deutsche Bank despre eventuale conturi asociate preşedintelui ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Theresa May anunţă în urma reuniunii comitetului de urgenţă COBRA că nivelul ameninţării teroriste va rămâne CRITIC Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunţat joi după-amiază că nivelul ameninţării teroriste va rămâne ”critic”, în urma unei decizii ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 SORA atacatorului Salman Abedi: I-a răzbunat pe copiii morţi în Siria Sora atacatorului din Marea Britanie crede că Salman Abedi a întreprins atentatul pentru că dorea răzbunare după atacurile Statelor Unite ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09