Muntenia News | Homepage

L. Tokes compara situatia secuilor din Romania cu cea din Crimeea. Reactia presedintelui

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔11.Mar 2014 Citit de 214 ori Sursa: STIRI

Discurs inflamabil in Parlamentul European. Europarlamentarul Laszlo Tokes compara situatia din Tinutul Secuiesc cu cea din Crimeea. El a afirmat in Parlamentul European ca manifestatia minoritatii maghiare este ,,impotriva politicii de asimilare a Guvernului roman”.

Marsul de ieri din Targu Mures a fost adus in discutie la Parlamentul European de catre eurodeputatii Laszlo Tokes si Czaba Sogor.

Laszlo Tokes a spus ca populatia de secui din Romania ,,devine o minoritate pe propriul teritoriu, ca si cei care traiesc in Crimeea acum”.

Europarlamentarul a cerut Parlamentului European, ca si celorlalte institutii europene, sa ajute secuii sa obtina autonomia.

Presedintele Traian Basescu si presedintele PNL Crin Antonescu au reactionat la aceste declaratii.

,,Vedem partidul Jobbik din Ungaria. Cred ca Europa pacii, Europa civilizata trebuie sa reactioneze extrem de dur. Ffoarte multi din oamenii acestor partide extremiste cred ca pot spune orice si ca pot face orice, dar promovand de fapt fascismul”, a spus Traian Basescu.

,,Este scandalos si este alarmant si cred ca este o intrebare foarte buna pe care sa i-o puneti domnului presedinte Basescu si domnului Emil Boc, celor care in PE au cautionat sustinerea si promovarea domnului Tokes”, a spus Crin Antonescu.

Aproximativ 3.000-4.000 de secui au participat luni la un miting urmat de un mars la Targu Mures. Printre ei si cativa reprezentanti ai organizatiei ,,64 de Comitate” si Garda Maghiara – formatiune interzisa in Ungaria. Extremistii s-au imbrancit cu jandarmii si au aruncat cu petarde. Mitingul a fost autorizat, dar nu si marsul, despre care organizatorii sustin ca a pornit ca o plimbare. Manifestantii au cerut autonomia asa-zisului Tinut secuiesc.

,,Sincer, cred ca domnul Tokes depaseste orice limita prin aceasta declaratie. Sa vorbesti de o politica a statului roman, o politica nationalista de asimilare si colonizare care sa duca la disparitia Tinutului Secuiesc si a comunitatii maghiare din Transilvania, sincer, cred ca depaseste orice limita. E inacceptabil asa ceva”, a comentat la Digi24 europarlamentarul PNL Renate Weber.

,,Pe de alta parte, aceasta declarasie face mai mult valuri in Romania, pentru ca domnul Tokes ne-a transmis-o si noua, deputatilor din delegatia romana, si probabil si catre presa din Romania. Pentru ca aici interventia pe care a avut-o a fost in cadrul unei sesiuni de „diverse”, in care fiecare deputat intr-un minut, spune ce crede el de cuviinta. Nu e o dezbatere pe o tema anume”, a adaugat europarlamentarul.

Renate Weber a mai spus ca, probabil, Laszlo Tokes ,,e intr-o campanie disperata sa convinga secuii sa-l voteze pentru Parlamentul European”, lucru carem insa, ,,nu justifica afirmatia”.

De asemenea, europarlamentarul PSD Victor Bostinaru a spus ca Laszlo Tokes, cu fanteziile si obsesiile lui extremiste”, a vorbit intr-un moment in care erau putin europarlamentari in sala.

El a calificat acest document drept ,,inca o declaratie de razboi la adresa Romaniei”.

In opinia sa, ,,Moscova n-ar avea de o voce mai buna si mai calificata decat cea a domnului Tokes, pentru a incita in state membre posibile destabilizari nationaliste”.

UDMR s-a detasat de declaratiile lui Laszlo Tokes, a adaugat el.

Cititi si:

Articole Similare

COD PORTOCALIU ŞI COD GALBEN de vânt puternic UPDATE

COD PORTOCALIU ŞI COD GALBEN de vânt puternic UPDATE

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod galben de vânt în mai multe judeţe. Citește

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,09%, cel mai mare nivel din decembrie 2017

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,09%, cel mai mare nivel din decembrie 2017

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor

Accident de muncă la o carieră de piatră din Cluj. Un angajat a murit după ce a căzut de pe o stâncă

Accident de muncă la o carieră de piatră din Cluj. Un angajat a murit după ce a căzut de pe o stâncă

Un bărbat de 31 de ani din judeţul Cluj a murit, marţi, după ce a

Alexandra, românca a cărei invenţie uşurează viaţa a zeci de milioane de oameni. Tânăra a fost subiectul unui reportaj CNN

Alexandra, românca a cărei invenţie uşurează viaţa a zeci de milioane de oameni. Tânăra a fost subiectul unui reportaj CNN

Alexandra Grigore este co-fondatoarea organizaţiei Simprints, care a inventat un scanner portabil. Ea foloseşte aparatul

Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 2,28 milioane de lei, în perioada 5-9 februarie

Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 2,28 milioane de lei, în perioada 5-9 februarie

Inspectorii de muncă au aplicat, în perioada 5 - 9 februarie, amenzi de peste 2,28

Cele mai citite