Muntenia News | Homepage

Japonia: Guvernul convinge corporatiile sa mareasca salariile muncitorilor cu 1% si taxeaza consumul. Ce masuri iau Italia si Spania

👤Scris de Andrei Gheorghe 🕔14.Mar 2014 Citit de 235 ori Sursa: STIRI

Pentru prima oara in ultimii sase ani, muncitorii din Japonia vor primi o majorare de salariu. Este o majorare obtinuta de la patroni de guvernul de la Tokyo, condus de reformatorul premier Shinzo Abe. Astfel, el va putea sa majoreze taxele pe consum.

Guvernul Japoniei a reusit sa convinga Toyota, Panasonic si alte corporatii mari sa majoreze salariile. Premierul Shinzo Abe a profitat de faptul ca industria japoneza a obtinut profituri foarte bune, asa ca are bani la dispozitie, mai ales ca salariile nu vor creste foarte mult:

,,Salariile de baza vor creste cu doar un procent. Muncitorii normali vor avea un an greu din punct de vedere al venitului real”, arata economistul Takuji Okubo.

Guvernul de la Tokyo a negociat aceasta majorare de salarii ca sa poata aduce mai multi bani la buget. Va majora taxa pe vanzari – echivalentul japonez al taxei pe valoare adaugata. Insa prognozele arata ca taxarea suplimentara a vanzarilor ar urma sa produca o scadere a nivelului de trai mai mare decat majorarile salariale. Doar angajatii cu experienta isi vor putea mentine puterea de cumparare, intrucat primesc sporuri de vechime.

Exista asadar riscul ca in Japonia sa apara o scadere a consumului, in conditiile in care deflatia ramane in continuare o mare problema. Totusi, premierul Abe mizeaza pe faptul ca sporirea taxelor pe consum va provoca inflatie, fie ea si una artificiala. In acelasi timp, pe langa cresterea preturilor, guvernul de la Tokyo vrea sa aduca mai multi bani la buget ca sa poata diminua uriasa datorie a Japoniei, care a ajuns sa depaseasca de doua ori Produsul Intern Brut.

Masuri europene

Si in partea europeana a lumii masurile se indreapta tot catre taxe. Guvernul de la Madrid a declarat razboi somajului urias care macina societatea spaniola, in timp ce noul guvern de la Roma vrea sa relanseze economia Italiei. Cele doua tari au o arma comuna: un nou sistem de taxe.

Mariano Rajoy se pregateste sa anunte o reducere drastica a taxelor platite de companiile din Spania. Astfel, companiile vor fi incurajate sa investeasca mai mult, sa isi extinda activitatea si sa creeze noi locuri de munca. In acelasi timp, guvernul vrea sa scada cu pana la 75% contributiile sociale pe care le platesc companiile pentru angajatii lor. Sunt masuri gandite sa produca slujbe intr-o tara in care mai bine de un sfert din populatia activa nu munceste.

In Italia, noul premier Matteo Renzi a prezentat un plan de reducere a taxelor pe munca si pe profitul companiilor, angajandu-se totodata sa achite pana in aceasta vara arieratele de 68 de miliarde de euro datorate de stat sectorului privat.

In acelasi timp, cele doua guverne vor majora taxele pe consum. In Spania va fi eliminat TVA-ul redus pentru unele produse. In locul sau va fi aplicata taxa pe valoare aduaugata normala, de 21%. Ca sa isi poata acoperi deficitele bugetare si asa mari, Spania trebuie sa taxeze consumul care oricum ar urma sa creasca daca populatia isi gaseste de lucru. Marind taxele, guvernul de la Madrid va provoca si o crestere a preturilor din magazine, ceea ce ar putea fi un efect secundar bun in conditiile in care Spania se confrunta cu risc de deflatie.

Business Club

Cititi si:

Articole Similare

COD PORTOCALIU ŞI COD GALBEN de vânt puternic UPDATE

COD PORTOCALIU ŞI COD GALBEN de vânt puternic UPDATE

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod galben de vânt în mai multe judeţe. Citește

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,09%, cel mai mare nivel din decembrie 2017

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,09%, cel mai mare nivel din decembrie 2017

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor

Accident de muncă la o carieră de piatră din Cluj. Un angajat a murit după ce a căzut de pe o stâncă

Accident de muncă la o carieră de piatră din Cluj. Un angajat a murit după ce a căzut de pe o stâncă

Un bărbat de 31 de ani din judeţul Cluj a murit, marţi, după ce a

Alexandra, românca a cărei invenţie uşurează viaţa a zeci de milioane de oameni. Tânăra a fost subiectul unui reportaj CNN

Alexandra, românca a cărei invenţie uşurează viaţa a zeci de milioane de oameni. Tânăra a fost subiectul unui reportaj CNN

Alexandra Grigore este co-fondatoarea organizaţiei Simprints, care a inventat un scanner portabil. Ea foloseşte aparatul

Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 2,28 milioane de lei, în perioada 5-9 februarie

Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 2,28 milioane de lei, în perioada 5-9 februarie

Inspectorii de muncă au aplicat, în perioada 5 - 9 februarie, amenzi de peste 2,28

Cele mai citite