Muntenia News | Homepage

INTERVIU: ,,Nutritiae un mare gol in medicina generala si este mortala!"

👤Scris de David Dumitrescu 🕔22.Mar 2014 Citit de 165 ori Sursa: STIRI

Poate nu prima, dar a doua grija a oricarui medic, din orice ramura a medicinei, ar trebui sa fie cat de bine se hranesc pacientii lui, spune conf. dr. Cristian Serafinceanu, medic nutritionist si nefrolog, fiindca multi bolnavi mor cu zile din cauza proastei alimentatii.

Un birou cam ingust, la parterul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice ,,Nicolae Paulescu”, pe strada Ion Movila a Capitalei. Aici, bolnavii de diabet afla despre una dintre cele mai periculoase complicatii ale bolii lor: boala de rinichi, care le scurteaza mult viata, daca nu fac dializa. Pe 14 martie, s-au implinit 20 de ani de la infiintarea acestei Sectii de Nefrologie si Dializa pentru diabetici. Un singur alt centru de acest tip exista in Europa, undeva in Germania, ne spune conf. dr. Cristian Serafinceanu, seful sectiei. L-am retinut aproape o ora intr-o zi plina de lucru ca sa ne lamureasca despre legatura dintre diabet si rinichi, dar si despre cat de importanta este mancarea potrivita pentru a oferi sanse in plus la viata bolnavilor de orice fel si despre cele mai mari greseli alimentare pe care le fac oamenii sanatosi care vor sa slabeasca.

,,Weekend Adevarul”: Suntem ceea ce mancam?

Conf. dr. Cristian Serafinceanu: Intram intr-o discutie foarte complicata. Nutritia nu este ce vezi tu prin reviste, adica sa mananci o foaie de salata si esti protejat de boli. Aia e PR, marketing. Nutritia este o specialitate din medicina interna care e al naibii de complicata. E foarte arida, foarte complexa si pe care nu o stiu decat cativa oameni, asa cum trebuie ea invatata. Dietele cu nume straine, Dukan si altele, sunt numai interfata cu marele public. Un fel de popularizare, ba nu, de vulgarizare a nutritiei. Nutritia poate fi si este mortala mai ales in bolile cronice!

Cum adica?

Pai, sa-ti explic. In toate bolile cronice, inclusiv in boala cronica de rinichi, este o zona tulbure sau de clarobscur. Aceasta este nutritia. Nutritia clinica, adica a pacientului cu boala cronica – diabet, hepatite, boli cardiovasculare, boli digestive, boli renale, cancer, orice – este total neglijata. Prea putini medici o fac. Noi ar trebui s-o facem, fiindca scrie in dreptul nostru ,,diabet, nutritie si boli metabolice”. Ei, vreau sa va spun ca in Facultatea de Medicina, pentru diabet, nutritie si boli metabolice, sunt alocate fix cinci zile. Nici inainte, nici dupa aceea, nu le mai spune nimeni nimic despre nutritie. Decat daca fac specialitatea asta. Si nu prea o fac, din ,,n” motive. Asadar, cand termina Facultatea de Medicina, medicul obisnuit are doua ,,sperietori”, sa zicem: diabetul si boala de rinichi. Cand aude de diabet sau de boala cronica de rinichi, nu stie cum sa scape de pacientul respectiv. Ei, daca pacientul le are pe amandoua, atunci medicul se ascunde sub masa.

In Facultatea de Medicina, pentru diabet, nutritie si boli metabolice, sunt alocate fix cinci zile.

Pentru ca e foarte complicat sa te descurci cu un astfel de pacient?

Da, e foarte complicat, dar nici nu au medicii educatia necesara, care ar trebui sa se faca in facultate, nu au background. Si nimeni nu-l invata pe pacientul cu orice afectiune despre nutritia necesara in cazul lui. Cum iti spuneam, nutritia este un mare gol in medicina. Foarte multi medici nu stiu nici macar cate calorii ar trebui sa mananci, cate proteine, cate lipide, cate glucide. Ca pacientul il intreaba daca are voie varza si el spune ca da, asta nu e nutritie.

Dar cum adica nutritia este mortala?

Articole Similare

Un nou joc periculos este popular pe reţelele de socializare. Părinţii sunt sfătuiţi să-şi supravegheze copiii

Un nou joc periculos este popular pe reţelele de socializare. Părinţii sunt sfătuiţi să-şi supravegheze copiii

După Balena Albastră, un nou joc extrem de periculos face ravagii pe reţelele de socializare.

Apă otrăvită la robinet. Autorităţile avertizează că există pericol de moarte

Apă otrăvită la robinet. Autorităţile avertizează că există pericol de moarte

Apa de la robinet este interzisă la Balş, în judeţul Olt. Autorităţile avertizează că există

Primar condamnat pentru contrabandă cu ţigări

Primar condamnat pentru contrabandă cu ţigări

Un primar din Botoşani este condamnat într-un dosar de contrabandă cu tigari. Edilul comunei Stăuceni,

Cinci tineri din Prahova au creat panică, trâgând cu un pistol de jucărie. Pe numele lor au fost întocmite dosare penale

Cinci tineri din Prahova au creat panică, trâgând cu un pistol de jucărie. Pe numele lor au fost întocmite dosare penale

Cinci tineri au creat panică, joi seara, în zona centrală a Ploieştiului, după ce au

Simona Catrina-Roman a murit. Jurnalista avea cancer

Simona Catrina-Roman a murit. Jurnalista avea cancer

Simona Catrina-Roman a murit în această noapte după o grea suferință. Citește mai departe...