Muntenia News | Homepage

Impinsa spre Asia, Rusia forteaza o alianta cu China

👤Scris de Alexandru Stan 🕔21.Mar 2014 Citit de 200 ori Sursa: STIRI

Izolarea economica si politica la care este supusa Rusia de catre Occident, dupa anuntul anexarii peninsulei Crimeea, l-a determinat pe presedintele rus, Vladimir Putin, sa se reorienteze spre noi aliati in zona asiatica, noteaza Reuters.

Putin a multumit personal Chinei pentru intelegerea aratata in timpul ceremoniei de semnare a tratatul de anexare a Crimeei.

Beiingul isi aratase apropierea fata de Rusia si in timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, unde China a fost reprezentata la deschidere chiar de presedintele Xi Jinping.

O alianta intre Rusia si China ar putea contrabalansa presiunea pusa asupra Moscovei de sanctiunile economice impuse, sau urmand a fi impuse, de catre americani.

Sanctionata economic de Occident, Rusia isi va compensa parte din pierderi exportand gaze naturale in China,Pe langa contractul pentru gaze, China a devenit la inceputul acestui an cel mai mare cumparator al petrolului rusesc exportat de Rosfnet. Mai mult, in plus fata de colaborarile in domeniul energetic, Rusia ar putea sa mareasca numarul de avioane Sukhoi SU-35 exportate in China, contract ce se dezbate inca din 2010.

China este foarte interesata sa investeasca in infrastructura, in domeniul energetic si cel al bunurilor de larg consum din Rusia. Valoarea schimburilor economice intre Rusia si China a crescut cu 8,2% in 2013, ajungand la 8,1 miliarde si relatiile comerciale intre cele doua state ar putea cunoaste o crestere si mai mari, pe fundalul racirii relatiilor intre Moscova si Occident.

Totusi, China este un partener alunecos chiar si pentru rusi. Pozitia dificila a Moscovei i-a oferit Chinei ocazia sa iti intareasca pozitia la masa negocierilor pentru pretul gazului si sa ceara un pret mai mic decat cel pe care Moscova l-a oferit Europei.

„Concluzia finala este ca amenintarile cu sanctiunile asupra furnizorilor de energie din Rusia a intarit indirect pozitia Chinei la negocieri”, a declarat Valery Nesterov, un analist al Sberbank CIB in Moscova.

Daca Rusia si-a imbunatatit relatiile cu China, in schimb relatiile cu Japonia s-au degradat brusc, in urma anexarii peninsulei Crimeea.

Desi in trecut guvernul de la Tokyo a parafat mai multe proiecte comune cu Rosfnet, cea mai mare companie petroliera ruseasca, acum, in urma presiunilor internationale, Japonia ameninta Moscova cu suspendarea negocierilor pentru investitiile viitoare. Rusii vor fi afectati financiar, caci Japonia planifica, sa importe o cantitate masiva de combustibili fosili, contract ce va fi anulat in noul context.

„Nu cred ca Putin se ingrijoreaza foarte mult despre ce se vorbeste in Japonia si chiar in Europa. El se ingrijoreaza numai cu privire la China”, a declarat insa Alexei Vlasov, seful Centrului de Analiza a Proceselor Socio-politice din spatiul ex-sovietic.

Nici alte state asiatice nu par prea dornice sa sprijine fatis regimul de la Kremlin. La scurt timp dupa sanctiunile anuntate de Occident, Putin i-a telefonat premierului indian, Manmohan Singh, incercand o imbunatatire a relatiilor cu India, insa, desi Moscova si Bombay au relatii bune inca din perioada sovietica, acum pozitia oficiala a Indiei pare a fi una neutra.

Articole Similare

Incendiu în Bucureşti: Focul a izbucnit la parterul unui hotel de pe Bulevardul Decebal. O femeie are arsuri grave

Incendiu în Bucureşti: Focul a izbucnit la parterul unui hotel de pe Bulevardul Decebal. O femeie are arsuri grave

Incendiul a izbucnit la parterul hotelului aflat între blocuri, în apropiere de Bulevardul Decebal. Primele

Coşmarul unor părinţi care au copilul în Spitalului de Urgență Piatra-Neamț: Gândacii colcăie PESTE TOT, inclusiv pe mâncare VIDEO

Coşmarul unor părinţi care au copilul în Spitalului de Urgență Piatra-Neamț: Gândacii colcăie PESTE TOT, inclusiv pe mâncare VIDEO

Aceasta este descoperirea unui tată care şi-a internat copilul la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Ce înseamnă "un Ana-Vasile" în limbajul codat al Poliţiei Rutiere

Ce înseamnă "un Ana-Vasile" în limbajul codat al Poliţiei Rutiere

Presa locală atrage atenţia asupra unui caz din Iaşi în care şeful Poliţiei Rutiere, Adrian

CALENDAR ORTODOX 2017: Odovania praznicului Bunei Vestiri. Ce trebuie să facă toţi creştinii

CALENDAR ORTODOX 2017: Odovania praznicului Bunei Vestiri. Ce trebuie să facă toţi creştinii

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. Citește mai departe...

"Elodia e vie şi a vrut să se răzbune pe Cioacă. Vrea să-l distrugă"

"Elodia e vie şi a vrut să se răzbune pe Cioacă. Vrea să-l distrugă"

Controversele despre dispariţia Elodiei continuă şi la opt ani de când principalul bănuit, iar mai