Muntenia News | Homepage

Gaze mai scumpe, doar pentru populatie. Firmele si combinatele au scapat de majorari

👤Scris de David Dumitrescu 🕔26.Mar 2014 Citit de 145 ori Sursa: STIRI

Cu 10% creste factura de gaze naturale pentru consumatorii casnici in 2014, si doar pentru ei. Ieftinirea anuntata de premier in Parlament nu este o solutie decat pentru marile companii. Specialistii spun ca, prin aceasta decizie, Guvernul a vrut sa asigure linistea sociala inaintea alegerilor, insa preturile pentru populatie vor continua sa creasca.

Sub amenintarea concedierii a 500.000 de salariati, marii industriasi au reusit sa stopeze cresterea pretului gazelor naturale. ,,Practic, pe toata piata libera, pretul de referinta la gaze la care se vor raporta producatorii si consumatorii industriali va fi pretul de la 1 ianuarie: 230 de dolari mia de metri cubi”, a spus premierul Victor Ponta luni, in Parlament.

Masura se refera asadar numai la industrie, pentru care gazul din productia interna nu se va mai scumpi.

In acest moment, gazele extrase de Petrom si Romgaz ajung la trei destinatari: consumatori casnici, firme mici si marile combinate. Fiecare are moduri diferite de stabilire a pretului. Populatia plateste acum cel mai putin pentru gazul produs in tara, insa este singura care va suporta majorari de pret de acum inainte.

Aproximativ 170.000 de firme au si ele pret reglementat de stat, insa toate aceste societati vor pleca pe piata libera, acolo unde combinatele beneficiaza de un tarif mai mic.

Astfel, desi pentru firmele mici si populatie calendarul scumpirilor va merge mai departe, doar populatia va fi captiva in aceasta spirala a majorarilor, pentru ca toate companiile vor negocia direct cu Petrom si Romgaz, putand sa obtina preturi la metan chiar mai mici decat platesc consumatorii casnici. ,,Pretul liber este cel care va determina in viitor si pretul pentru consumatorul casnic. Peste cinci ani de zile, in 2018, cand se termina piata reglementata, vom sti exact despre ce e vorba”, a spus ministrul Economiei, Constantin Nita, la emisiunea ,,Jurnalul de seara” Digi24.

In acest context, consumatorul casnic este cel care sufera: ,,Asistam la o crestere masiva a preturilor. Ultimii zece ani au fost caracterizati de o crestere de cel putin 100 de dolari pe mia de metri cubi. Lucrurile stau din pacate foarte prost, adica perceptia clientului este ca nu este absolut deloc protejat”, apreciaza expertul in energie Dumitru Chisalita.

2014 va aduce inca trei etape de scumpiri pentru populatie. Prima – de doua procente – va fi aplicata incepand cu 1 aprilie. In total, vom plati iarna aceasta cu 40 de lei mai mult fata de iarna trecuta, la o factura medie de 400 de lei pentru gaze naturale.

Cititi si:

Articole Similare

Cod galben de CEAŢĂ în mai multe judeţe din ţară UPDATE

Cod galben de CEAŢĂ în mai multe judeţe din ţară UPDATE

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cod galben de ceaţă pentru mai multe judeţe din

CanCan: Giani Kiriţă, ridicat de poliţişti pentru trafic de droguri

CanCan: Giani Kiriţă, ridicat de poliţişti pentru trafic de droguri

Giani Kiriţă este suspectat de trafic de droguri, împreună cu un bun prieten al său,

Un tânăr şi-a împuşcat prietenul accidental cu arma de vânătoare a tatălui său

Un tânăr şi-a împuşcat prietenul accidental cu arma de vânătoare a tatălui său

Un incident deosebit de grav s-a petrecut duminică, în Maramureş. Un tânăr şi-a împuşcat prietenul

Incendiu puternic în Capitală. O casă s-a făcut scrum

Incendiu puternic în Capitală. O casă s-a făcut scrum

Un incendiu puternic a avut loc în noaptea de duminică spre luni la o casă

Un bătrân din Botoşani are datorii uriaşe la ANAF. Fiscul i-a pus poprire pe pensie

Un bătrân din Botoşani are datorii uriaşe la ANAF. Fiscul i-a pus poprire pe pensie

Un pensionar din Botoşani a reuşit să producă un prejudiciu uriaş bugetului de stat. Autorităţile

Cele mai noi stiri