Muntenia News | Homepage

Gaze mai scumpe, doar pentru populatie. Firmele si combinatele au scapat de majorari

👤Scris de David Dumitrescu 🕔26.Mar 2014 Citit de 157 ori Sursa: STIRI

Cu 10% creste factura de gaze naturale pentru consumatorii casnici in 2014, si doar pentru ei. Ieftinirea anuntata de premier in Parlament nu este o solutie decat pentru marile companii. Specialistii spun ca, prin aceasta decizie, Guvernul a vrut sa asigure linistea sociala inaintea alegerilor, insa preturile pentru populatie vor continua sa creasca.

Sub amenintarea concedierii a 500.000 de salariati, marii industriasi au reusit sa stopeze cresterea pretului gazelor naturale. ,,Practic, pe toata piata libera, pretul de referinta la gaze la care se vor raporta producatorii si consumatorii industriali va fi pretul de la 1 ianuarie: 230 de dolari mia de metri cubi”, a spus premierul Victor Ponta luni, in Parlament.

Masura se refera asadar numai la industrie, pentru care gazul din productia interna nu se va mai scumpi.

In acest moment, gazele extrase de Petrom si Romgaz ajung la trei destinatari: consumatori casnici, firme mici si marile combinate. Fiecare are moduri diferite de stabilire a pretului. Populatia plateste acum cel mai putin pentru gazul produs in tara, insa este singura care va suporta majorari de pret de acum inainte.

Aproximativ 170.000 de firme au si ele pret reglementat de stat, insa toate aceste societati vor pleca pe piata libera, acolo unde combinatele beneficiaza de un tarif mai mic.

Astfel, desi pentru firmele mici si populatie calendarul scumpirilor va merge mai departe, doar populatia va fi captiva in aceasta spirala a majorarilor, pentru ca toate companiile vor negocia direct cu Petrom si Romgaz, putand sa obtina preturi la metan chiar mai mici decat platesc consumatorii casnici. ,,Pretul liber este cel care va determina in viitor si pretul pentru consumatorul casnic. Peste cinci ani de zile, in 2018, cand se termina piata reglementata, vom sti exact despre ce e vorba”, a spus ministrul Economiei, Constantin Nita, la emisiunea ,,Jurnalul de seara” Digi24.

In acest context, consumatorul casnic este cel care sufera: ,,Asistam la o crestere masiva a preturilor. Ultimii zece ani au fost caracterizati de o crestere de cel putin 100 de dolari pe mia de metri cubi. Lucrurile stau din pacate foarte prost, adica perceptia clientului este ca nu este absolut deloc protejat”, apreciaza expertul in energie Dumitru Chisalita.

2014 va aduce inca trei etape de scumpiri pentru populatie. Prima – de doua procente – va fi aplicata incepand cu 1 aprilie. In total, vom plati iarna aceasta cu 40 de lei mai mult fata de iarna trecuta, la o factura medie de 400 de lei pentru gaze naturale.

Cititi si:

Articole Similare

Distracţie periculoasă la paradă. Elevii care au terminat clasa a XII-a au atras atenţia întregului oraş VIDEO

Distracţie periculoasă la paradă. Elevii care au terminat clasa a XII-a au atras atenţia întregului oraş VIDEO

Elevii din Câmpina care au terminat clasa a XII-a au vrut să atragă atenţia întregului

Protest cu 1.000 de oi la primărie. Poliţiştii au intervenit VIDEO

Protest cu 1.000 de oi la primărie. Poliţiştii au intervenit VIDEO

Poliţiştii şi jandarmii au intervenit joi în Argeş ca să oprească o turmă de 1.000

Calea Victoriei redevine pietonală pe 3 şi 4 iunie.Traseul va fi un teren de joacă, dedicat Zilei Copilului

Calea Victoriei redevine pietonală pe 3 şi 4 iunie.Traseul va fi un teren de joacă, dedicat Zilei Copilului

Calea Victoriei redevine pietonală în perioada 3-4 iunie, între orele 10.00-21.00, când Primăria Capitalei organizează

CNAIR va controla inopinant şantierele cu ajutorul dronelor

CNAIR va controla inopinant şantierele cu ajutorul dronelor

CNAIR va controla inopinat şantierele cu ajutorul dronelor, procedura de achiziţie prin licitaţie publică a

Mircea Sandu, prins în caracatiţa imobiliară din Buftea, VIDEO CAMERA ASCUNSĂ

Mircea Sandu, prins în caracatiţa imobiliară din Buftea, VIDEO CAMERA ASCUNSĂ

Mircea Sandu, prins în tentaculele caracatiţei imobiliare stăpânite de Gheorghe Pistol, primarul oraşului Buftea. Citește

Cele mai citite

Cele mai noi stiri

Tragedie în Anglia: Toate cele cinci persoane care au murit în accidentul de pe o autostradă erau români VIDEO Cele cinci persoane care au murit în urma unui grav accident rutier produs pe o autostradă din Marea Britanie erau ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Alertă falsă în urma intervenţiei soldaţilor şi poliţiştilor britanici la un colegiu din zona metropolitană a Manchester Autorităţile britanice au anunţat joi după-amiază că este vorba de o alertă falsă, după intervenţia soldaţilor şi poliţistilor la un ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Democraţii vor să-i verifice conturile lui Trump, de la Deutsche Bank. Se caută date despre un transfer de 10 miliarde dolari din Rusia Membrii democraţi ai Camerei Reprezentanţilor din SUA au cerut miercuri informaţii de la Deutsche Bank despre eventuale conturi asociate preşedintelui ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 Theresa May anunţă în urma reuniunii comitetului de urgenţă COBRA că nivelul ameninţării teroriste va rămâne CRITIC Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunţat joi după-amiază că nivelul ameninţării teroriste va rămâne ”critic”, în urma unei decizii ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09 SORA atacatorului Salman Abedi: I-a răzbunat pe copiii morţi în Siria Sora atacatorului din Marea Britanie crede că Salman Abedi a întreprins atentatul pentru că dorea răzbunare după atacurile Statelor Unite ... Publicat vineri, 26 mai 2017 7:09