Muntenia News | Homepage

Gandacul florilor ameninta din nou livezile din Timis

👤Scris de Bianca Serban 🕔28.Mar 2014 Citit de 265 ori Sursa: STIRI

Gandacul florilor revine in livezile din Timis. Dupa ce anul trecut a pagubit mai multi pomicultori ,si acum daunatorul si-a facut aparitia pe lastarii infloriti. Proprietarii de livezi sunt foarte ingrijorati, pentru ca nici cei de la Ministerul Agriculturii, dar nici Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitara nu au reusit sa gaseasca o solutie viabila pentru ca productia de fructe sa nu mai fie compromisa.

Anul trecut, in livada lui Ludovic Schmidt, gandacul nu a crutat nimic. Din cele 5 hectare cu pomi fructiferi, proprietarul nu a ramas cu absolut nimic. Ceea ce e si mai grav e faptul ca situatia nu era noua. Ani la rand, gandacul florilor a decimat de pe crengi inflorescentele. Acum, gandacul a revenit, chiar si mai devreme decat normal, sa atace primele flori: cele de cais si piersic. Solutii nu exista.

„Inspre bine, nu s-a intamplat nimic, fata de anul trecut. Tot batem pasul pe loc. Chimic, nu avem nicio sansa, in primul rand pentru ca nu sunt substante omologate pentru acest gandac si in al doilea rand din cauza ca suprafata acoperita de daunator este foarte mare”, declara resemnat Ludovic Schmidt, proprietarul unei livezi.

Autoritatile din Jimbolia au insistat in nenumarate randuri la Directia Agricola Timis, dar si la Directia Fitosanitara si Protectia Plantelor, sa se gaseasca o solutie la distrugerea livezilor. Din pacate, responsabilii primariei nu au primit nici in ziua de astazi unda verde pentru starpirea daunatorului cu pesticide.

Daniel Gorgan, viceprimarul Jimboliei, ne spune: „Noi, de anul trecut, am instiintat oficial Directia Fitosanitara, Directia pentru Agricultura, cat si Ministerul Agriculturii. Din pacate, in acest moment, nu am primit niciun raspuns oficial, decat de la Directia pentru Agricultura Timis”.

Reprezentantii Directiei Agricole Timis dar si cei de la Fitosanitara spun ca si ei sunt cu mainile legate la spate de autoritatile centrale. Anul trecut, o comisie a luat probe de sol din zonele afectate insa nu au gasit nicio urma de gandac. Acesta hiberneaza in sol, doar ca nu in solul din zonele in care actioneaza pentru a se hrani. Ca in fiecare an, autoritatile agricole centrale dau atentionari si derogari pentru anumite substante, pentru a fi folosite la stropirea de urgenta. Acestea, insa, nu sunt atent documentate si pot afecta fauna

„Nu stim daca doza respectiva de produs protejeaza polenizatorii. Culturile agricole preferate de acest gandac, rapita, diferite specii de pomi, au polenizare entomofila, cu ajutorul insectelor, a bondarilor, albinelor, in mod special”, declara Doru Petanec, directorul Directiei Agricole Timis.

Atat timp cat nu va exista un pesticid omologat oficial dar si documentat temeinic, pomicultorii asista neputinciosi la distrugerea propriilor livezi. Pentru Ludovic Schmidt, solutia pesticidului nu exista. Acesta are livada ecologica, deci nu poate stropi cu nimic, chiar daca e omologata. Se gandeste serios sa renunte la factorul bio si sa treaca pe pomicultura conventionala. Investitia de pana acum, este colosala iar pierderea…integrala. Din 2008 si pana acum s-au investit nu mai putin de 80 000 de euro, in aceasta livada. Vorbim de 7000 de pomi, ai caror flori nu au reusit sa devina fructe.

In perioada aceasta, urmeaza sa infloreasca merii, ciresii si prunii. Din pacate, pentru Ludovic Schmidt, previziunile sunt la fel ca si in anul trecut: o livada devorata de gandacul florilor.

reporter: Ioana Sapianu

operatori: Mihai Pop, Cosmin Pirlogea

Articole Similare

Eşti balonat? Iată acţiuni care duc la flatulenţă

Eşti balonat? Iată acţiuni care duc la flatulenţă

Daca esti balonat si te confrunti cu flatulenta citeste in continuare. Iata cateva actiuni care

TRAGEDIE în Dolj. Trei morţi şi doi răniţi în urma unei altercaţii în care un tânăr a tras cu un pistol

TRAGEDIE în Dolj. Trei morţi şi doi răniţi în urma unei altercaţii în care un tânăr a tras cu un pistol

Trei persoane au murit și alte două au fost rănite după ce un tânăr a

Ponturi pentru şoferi: cum cureţi gheaţa de pe parbriz, în numai 60 de secunde

Ponturi pentru şoferi: cum cureţi gheaţa de pe parbriz, în numai 60 de secunde

Este o problema cu care se confrunta toti soferii in sezonul rece. Cum cureti gheata

Ghiţă Ciobanul, în prag de FALIMENT, îşi scoate oile la vânzare

Ghiţă Ciobanul, în prag de FALIMENT, îşi scoate oile la vânzare

Gheorghe Dănulețiu este primul cioban care a cunoscut celebritatea într-un timp foarte scurt și a

Atenţionare de călătorie: Punctul de Trecere a Frontierei Siret a fost închis sâmbătă, la ora 16.00

Atenţionare de călătorie: Punctul de Trecere a Frontierei Siret a fost închis sâmbătă, la ora 16.00

Traficul de călători prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret a fost sistat temporar,