Muntenia News | Homepage

Gala Gopo 2014. Radu Beligan a primit premiul pentru intreaga cariera

👤Scris de Ioana Popescu 🕔25.Mar 2014 Citit de 170 ori Sursa: STIRI

Radu Beligan, maestru al teatrului si filmului romanesc, a primit premiul pentru intreaga cariera la cea de-a opta editie a galei Gopo, care se desfasoara luni seara, la Opera Nationala Bucuresti.

Distinctia i-a fost inmanata lui Radu Beligan de actorul Marius Manole.

,,Dupa cum bine stiti am implinit de curand 95 de ani, o varsta la care – daca o apuca – oamenii apreciaza viata cu multa intelepciune. Fiecare zi, fiecare raza de soare e un cadou ceresc. Iata de ce premiul pe care ilustrul festival Gopo mi-l acorda in aceasta seara este un dar pe care Dumnezeu mi-l face prin intermediul dumneavoastra. Va multumesc”, a declarat Radu Beligan la primirea premiului, potrivit Mediafax.

Unul dintre cele mai importante trofee ale galei Gopo, premiul pentru intreaga cariera a fost acordat la editiile precedente unor actori emblematici pentru filmul romanesc, precum Mitica Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru si Jean Constantin.

Nascut pe 14 decembrie 1918, in Galbeni – numele actorului fiind anagrama numelui satului -, din judetul Bacau, Radu Beligan este unul dintre cei mai mari actori de film, teatru si televiziune din Romania, cu o cariera care se intinde pe parcursul a peste 70 de ani.

Director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, in perioada 1969 – 1990, discipol al actritei Lucia Sturdza Bulandra si al scriitorului Eugen Ionescu, Radu Beligan a interpretat de-a lungul anilor personaje memorabile create de dramaturgi romani (Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian) si straini (William Shakespeare, Carlo Goldoni, Gogol, Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Edward Albee, Neil Simon, Umberto Eco), punand astfel bazele unui repertoriu complex, deopotriva clasic si modern.

Autor a trei carti („Note de insomniac” – 2001, „Luni, Marti, Miercuri…” – 1978 si „Pretexte si subtexte” – 1968) si fost profesor al Institutului de Teatru si Film, intre 1950 si 1965, Radu Beligan a primit de-a lungul timpului titlurile de doctor honoris causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” din Bucuresti, Ofiter al Ordinului National al Legiunii de Onoare si doctor honoris causa al Academiei „George Enescu” din Iasi.

Radu Beligan a debutat in cinema la varsta de 25 de ani, cu rolul Rica Venturiano din „O scrisoare pierduta”, de Jean Georgescu, reluat, sase ani mai tarziu, pe scena salii Comedia a Teatrului National.

Cititi si:

Articole Similare

Program de curăţare a organismului de toxine Cum ne detoxifiem corpul iarna?

Program de curăţare a organismului de toxine Cum ne detoxifiem corpul iarna?

În secolul stresului şi al poluării, interacţionăm zilnic cu peste 80.000 de chimicale toxice, pe

De ce este PERICULOS să ţineţi ouă sparte în frigider

De ce este PERICULOS să ţineţi ouă sparte în frigider

Indiferent că este de găină, de gâscă, de raţă ori de prepeliţă, oul trebuie consumat

Paşapoartele NU vor fi gratuite. Iată ce TAXE vor plăti românii

Paşapoartele NU vor fi gratuite. Iată ce TAXE vor plăti românii

Românii vor plăti în continuare pentru pașaport. Sunt eliminate doar o parte din taxe, după

Căruţă spulberată de o autoutilitară, doi oameni în stare gravă

Căruţă spulberată de o autoutilitară, doi oameni în stare gravă

Grav accident în Bistriţa Năsăud! Două persoane au ajuns la spital în stare gravă după

CASCADORIE ULUITOARE în Timişoara. Un cuplu a stat cu cortul pe un turn înalt de peste 250 de metri VIDEO

CASCADORIE ULUITOARE în Timişoara. Un cuplu a stat cu cortul pe un turn înalt de peste 250 de metri VIDEO

Imagini inedite au fost surprinse în Timişoara. Flavius Cernescu, tânărul recunoscut pentru cascadoriile sale nebuneşti,

Cele mai noi stiri

Ploiesteanul devenit celebru, dupa ce s-a laudat unui prieten ca a furat bijuterii de 5 milioane de euro (VIDEO) Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus reţinerea pentru o ... Publicat marți, 17 ianuarie 2017 15:04 Perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap, majorat de la 6 luni la 12 luni, respectiv de la 12 la 24 de… Pentru persoanele adulte cu handicap, perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad şi tip de handicap se majorează ... Publicat marți, 17 ianuarie 2017 15:04 Cursurile de pictură ale Centrului Cultural Giurgiu, coordonate de Petra Tănase, urmate atât de copii de 3 ani, cât şi de  pensionari de 70 de… Înfiinţată în urmă cu mai bine de 20 de ani, clasa de pictură din cadrul Centrului Cultural ”Ion Vinea” din ... Publicat marți, 17 ianuarie 2017 15:04 Comuna Daia a fost deszăpezită 99,9%! Oamenii au răspuns prompt solicitărilor Primăriei în zilele cu căderi masive de zăpadă! Interesaţi de modul în care au reuşit locuitorii comunei Daia, să treacă peste perioada dificilă de ger şi căderi masive ... Publicat marți, 17 ianuarie 2017 15:04 Eliberarea paşaportului se va face FĂRĂ TAXE De la 1 februarie 2017, persoanele fizice nu vor mai trebui să plătească taxe la eliberarea paşapoartelor, potrivit unui act ... Publicat marți, 17 ianuarie 2017 15:04