Muntenia News | Homepage

FOTO Disputa pe ,,Adevarata Biserica a lui Hristos". Bisericile para-ortodoxe din Romania

👤Scris de Georgiana Matei 🕔23.Oct 2013 Citit de 1.255 ori Sursa: STIRI

In Romania, dintre cei 20,12 milioane de locuitori, 18,8 milioane sunt de religie ortodoxa. Alte sute de mii sunt crestini care nu apartin Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), ci altor culte recunoscute de statul roman. Pe langa acestia, la recensamant, 2% din romani au spus ca au alta religie sau nu au vrut sa-si declare religia.

Printre structurile religioase care au iesit de sub obladuirea Bisericii Ortodoxe Romane se numara Biserica Ortodoxa de Stil Vechi, Biserica Elitista, Biserica Ortodoxa Secreta si Biserica Vlahilor de Pretutindeni. Acestea se considera reprezentante ale adevaratei credinte ortodoxe, de la care Biserica oficiala s-ar fi indepartat.

Linistea pe stil vechi

In Dobrogea, pe taramul apostolic al Sfantului Andrei, exista trei biserici de stil vechi: doua in judetul Constanta si una in judetul Tulcea. Biserica Izvorul Tamaduirii se afla la cativa kilometri de Constanta, langa podul de la Agigea.

Complexul monahal cu doua lacasuri de cult si chilii este ridicat pe dealul de pe malul Canalului Dunare-Marea Neagra. Aici traiesc zece calugari, intr-o lume rupta de zbuciumul realitatii. ,,Nu avem televizor, radio sau internet. Nu vrem sa fim tulburati de ce se intampla afara. Gandul nostru trebuie sa se indrepte numai spre Domnul Iisus Hristos”, spune parintele Evghenie.

Are 33 de ani si vine din Suceava, judet unde este Mitropolia Slatioara, sediul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi. De mic si-a dorit sa imbrace haina monahala pentru a-l sluji pe Dumnezeu, iar la 18 ani a intrat in randul monahilor.

,,Tatal meu era in aceasta credinta, iar mama, care era ortodoxa, l-a urmat. La noi in Moldova este cea mai importanta comunitate de credinciosi de stil vechi. Suntem deseori confundati cu credinciosii de rit vechi, lipovenii. Dar sunt niste deosebiri fundamentale intre bisericile noastre. De exemplu, crucea lor are dedesubt o bara oblica, iar semnul crucii se face tinand intinse degetele inelar si mic, care ii reprezinta pe Adam si Eva”, spune parintele Evghenie.

De fapt, asta isi doresc si credinciosii de stil vechi: sa nu mai fie confundati cu nimeni, sa nu mai fie numiti ,,stilisti”, sa nu mai fie considerati eretici. ,,Termenul acesta de stilist este jenant. Stilistii fac altceva. Noi suntem credinciosi, noi pastram vechile randuieli bisericesti, de la care Biserica oficiala s-a abatut in anul 1924. Intre noi si Biserica ortodoxa exista un decalaj de 14 zile. Calendarul trebuia indreptat astronomic, dar dogmatic nu poate fi indreptat niciodata. Dar Pastele il serbam impreuna. Inca”, explica monahul.

Aproape 100 de familii din Constanta si imprejurimi vin sa se roage la biserica de stil vechi. Enoriasii sunt cei care sustin biserica, aducandu-le hrana, alimente sau facand donatii. ,,Noi traim numai prin puterile noastre. Avem cateva animale si o mica livada. Nu primim niciun ban de la Stat. Bogatul, care este Biserica oficiala, mananca atunci cand vrea. Saracul, adica noi, cand avem”, arata parintele Evghenie.

,,Multi dintre enoriasii nostri sunt ortodocsi mahniti de ce se intampla in Biserica oficiala. Le spunem oamenilor sa nu dea curs la tot ce se aude in jur si sa nu judece aspru pe altii, care, desi imbraca hainele preotesti, tot oameni sunt, cu neputinte. Totusi, preotii nu au voie sa uite juramintele facute in fata lui Dumnezeu.

Dumnezeu nu te judeca pentru ca ai gresit, ci pentru c-ai avut timp si nu te-ai indreptat. Ai gresit? Retrage-te si caieste-te!”, spune parintele Evghenie.

Ruptura de BOR

In 1924, decizia Bisericii Ortodoxe Romane de a trece de la calendarul iulian la cel gregorian a declansat o schisma in randul clerului si al enoriasilor. Mai multi preoti, in special din Moldova, au refuzat sa slujeasca dupa noile randuieli care devansau sarbatorile cu 14 zile, iar dupa un timp au fost alungati din biserici si manastiri. O parte dintre enoriasi i-au urmat.

,,Numarul celor care s-au desprins de Biserica Ortodoxa nu este mare, dar Biserica este preocupata de orice credincios care se instraineaza. Fiecare oaie ratacita trebuie adusa inapoi”

Parintele Eugen Tanasescu, blogger Adevarul

In 1926 si 1929, Patriarhia Romana a sarbatorit Invierea Domnului odata cu Biserica Catolica, provocand ruptura decisiva intre credinciosii sai ,,de stil nou” si cei ,,de stil vechi”. Inflacarati pastratori ai spiritului si literii legii ortodoxe, cei din urma spun ca ecumenismul este de-a dreptul o erezie, iar noul calendar a consfintit dominatia masonica.

Actualmente, Biserica Ortodoxa de Stil Vechi este una dintre cele 28 de structuri religioase (18 culte si 10 asociatii religioase) recunoscute oficial in Romania. Liderul miscarii de ,,rezistenta spirituala” la introducerea noului calendar (gregorian) a fost ieromonahul Glicherie, staret al schitului Pocrov din Neamt. Indepartat din BOR, Glicherie a intemeiat Biserica Ortodoxa de Stil Vechi, fiind canonizat ca Marturisitor in 1999.

Inima bisericii este Mitropolia Slatioara de la Suceava. Mitropolit este Inalt Preasfintitul Vlasie Mogarzan, care conduce Sinodul din care mai fac parte zece arhierei, ar fi Preasfintitul (PS) Episcop Flavian Ilfoveanul, PS Episcop Demosten Nemteanul sau PS Episcop Ghenadie Bacauanul.

,,Biserica Ortodoxa de Stil Vechi din Romania este pastratoarea cu strictete a tuturor dogmelor si canoanelor Sfintilor Parinti, care a respins dintotdeauna orice inovatie in materie de credinta, respectand intreaga randuiala bisericeasca asa cum au tinut-o Sfintii Parinti”, spun reprezentantii bisericii.

O altfel de manastire de maici

La iesirea din Medgidia, la soseaua spre Cernavoda exista o manastire de maicute din Biserica Ortodoxa de Stil Vechi. Ca si cea de la Agigea, aceasta s-a infiintat la finele anilor `90. La doi pasi de manastire se afla popasul unde opresc toate TIR-urile in drum spre Constanta sau spre Bucuresti. In ciuda vecinatatii, manastirea isi pastreaza aerul discret. Cele opt maicute traiesc retras, dar sunt bucuroase la primirea oaspetilor care vor sa cunoasca biserica.

,,La manastirea noastra vin foarte multi credinciosi, din Medgidia si din imprejurimi. Se roaga la biserica tot timpul anului, dar cei mai multi vin la slujba de Inviere. Le place linistea de aici. Oricine poate alege calea calugariei. Trebuie sa ai credinta, sa-l iubesti pe Doamne-Doamne si restul vine de la sine”, spune Antonina, stareta manastirii.

,,Biserica este numai una. Nu exista alternativa”

Articole Similare

Tot ce trebuie să ştii despre stafilococul auriu

Tot ce trebuie să ştii despre stafilococul auriu

Bacterie de care auzim adesea, Stafilococul auriu se află pretutindeni în jurul nostru. Mulți dintre

Mii de oameni din Vaslui, fără curent electric în urma ninsorilor abundente VIDEO

Mii de oameni din Vaslui, fără curent electric în urma ninsorilor abundente VIDEO

Situaţie disperată în judeţul Vaslui, în zonele lovite de ninsori şi viscol. Oamenii nu mai

Cozi interminabile pentru un loc de parcare

Cozi interminabile pentru un loc de parcare

O nouă procedură de atribuire a unor locuri de parcare îi face pe albaiulieni să

România are una dintre cele mai mari diferenţe între ratele de angajare la femei şi bărbaţi din UE

România are una dintre cele mai mari diferenţe între ratele de angajare la femei şi bărbaţi din UE

România are, la nivelul Uniunii Europene (UE), una dintre cele mai mari diferenţe între rata

O adolescentă din Buzău, şantajată de un tânăr pentru fotografii indecente VIDEO

O adolescentă din Buzău, şantajată de un tânăr pentru fotografii indecente VIDEO

O adolescentă de 17 ani din Buzău a trecut prin momente terifiante. Câteva discuţii online