Muntenia News | Homepage

Fostul sef al Jandarmeriei Romane Costica Silion a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare

👤Scris de Denisa Ionescu 🕔13.Mar 2014 Citit de 242 ori Sursa: STIRI

Fostul sef al Jandarmeriei Romane Costica Silion a fost condamnat de Curtea Suprema la trei ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie privind reincadrarea in functie a unui subofiter care fusese trecut in rezerva din Politia Romana, din motive disciplinare.

In acelasi dosar au fost condamnati, tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, Ion Cringus, fostul adjunct al lui Silion, Costica Neculai, Doru Chilibon, Iulian Lixandru, Mihai Traian si Dan Stefan Rusu, potrivit Mediafax.

Mircea Nitoi si Paul Panisoara au primit pedepse de trei ani de inchisoare cu suspendare.

Curtea Suprema a mai dispus, prin decizia de miercuri, desfiintarea mai multor inscrisuri referitoare la concursul organizat in octombrie 2008, printre care si rezultatul obtinut de Paul Panisoara.

Instanta i-a obligat pe Silion, Crangus, Neculai, Chilibon, Lixandru, Mihai, Rusu si Panisoara sa achite cate 1.500 de lei, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat.

Sentinta Instantei Supreme nu este defintiva si poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti.

In februarie 2013, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari i-au trimis in judecata pe chestorul general de politie Costica Silion, fost inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane (IGJR), la acea data director general adjunct al Directiei Generale Management Operational din Ministerul de Interne si pe generalul maior (in rezerva) Ion Crangus, fost inspector general adjunct al IGJR, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals intelectual, uz de fals si omisiunea sesizarii organelor judiciare.

Alaturi de acestia sunt judecati colonelul (r) Costica Neculai, fost sef al Directiei de Management si Resurse Umane din IGJR, colonelul (r) Doru Chilibon, fost sef al Serviciului de Recrutare, Incadrare si Promovare Personal – DMRU, ambii pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la fals intelectual, uz de fals si omisiunea sesizarii organelor judiciare.

Colonelul (r) Iulian Lixandru, fost sef al Bazei de Administrare si Deservire a Inspectoratului General (UM 0260 Bucuresti) si maiorul Mihai Traian, fost sef al Biroului Management Resurse Umane si Pregatire din cadrul Bazei de Administrare si Deservire a IGJR, au fost acuzati de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, uz de fals, participatie improprie la infractiunile de fals intelectual si uz de fals, precum si participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Subcomisarul de politie Dan-Stefan Rusu (fost locotenent IGJR) este judecat pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, iar plutonierul adjunct Mircea Nitoi, subofiter in cadrul Biroului Management Resurse Umane si Pregatire din Unitatea Militara (UM) 0260 Bucuresti, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual si uz de fals.

Plutonierul major Paul Panisoara, subofiter in cadrul UM 0260 Bucuresti la data faptelor, este acuzat de fals intelectual, uz de fals, inselaciune, fals in declaratii, participatie improprie la infractiunile de fals intelectual si uz de fals, precum si participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Ce acuzatii le aduc procurorii

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in cursul lunii octombrie 2006, prin frauda si prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat, cu sprijinul lui Dan-Stefan Rusu, Paul Panisoara a sustinut examenul de admitere in corpul subofiterilor si a fost reincadrat in IGJR Baza de Administrare si Deservire – UM 0260 Bucuresti.

,,Panisoara Paul nu avea dreptul de a participa la un astfel de concurs deoarece, in cursul anului 1997, fusese trecut in rezerva din Politia Romana din motive disciplinare”, noteaza procurorii in documentul citat.

Totodata, in luna octombrie 2008, ,,prin frauda si prin falsificarea unor documente depuse la dosarul de candidat”, lui Paul Panisoara i s-a intocmit, in fals, un dosar de participare la concursul pentru trecerea in corpul ofiterilor, la care acesta nu avea dreptul sa participe. Inscrisurile falsificate si depuse la dosarul de candidat au fost intocmite de Ion Lixandru, Traian Mihai si Mircea Nitoi.

In urma sustinerii acestui concurs, Paul Panisoara a fost declarat admis in corpul ofiterilor, in mod ilegal, ocupand astfel locul unei candidate. Aceasta s-a constituit parte civila in procesul penal cu 27.499 de lei, reprezentand drepturi salariale cuvenite si neincasate, precum si daune morale.

Procurorii au aratat in rechizitoriu ca, dupa ce aceasta situatie a fost cunoscuta de conducerea IGJR si DMRU, respectiv de Costica Silion, Ion Crangus, Costica Neculai si Doru Chilibon, acestia nu au facut niciun demers pentru sesizarea autoritatilor judiciare competente cu privire la neregulile constatate si nici nu si-au indeplinit atributiile de serviciu pentru restabilirea legalitatii.

,,Mai mult, acestia au determinat un lucrator din compartimentul de specialitate sa intocmeasca, in fals, documentatia pe baza careia ministrul de interne ar fi trebuit sa emita ordinul pentru trecerea inculpatului Panisoara Paul in corpul ofiterilor”, potrivit procurorilor DNA.

Pe 5 martie 2014, presedintele Traian Basescu a semnat decretul ,,privind incetarea raporturilor de serviciu ale domnului chestor general de politie Costica Silion din Ministerul Afacerilor Interne”.

Citeste mai multe stiri pe aceeasi tema:

Fosta conducere a Jandarmeriei, trimisa in judecata pentru fapte de coruptie

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a mai multor persoane din fosta conducere a Jandarmeriei Romane pentru fapte de coruptie. Printre acestia se afla si Costica Silion, fostul sef al Jandarmeriei Romane.

Articole Similare

Accident pe DN 1, în Snagov. Trafic restricţionat pe sensul către Capitală

Accident pe DN 1, în Snagov. Trafic restricţionat pe sensul către Capitală

Traficul rutier a fost restricţionat, sâmbătă dimineaţă, pe DN 1, în Snagov, după ce o

Semne că ai intrat în travaliu. Când trebuie să mergi la spital

Semne că ai intrat în travaliu. Când trebuie să mergi la spital

Daca esti la finalul ultimului trimestru de sarcina, probabil ca abia astepti sa nasti. Citește

Romgaz a anunţat continuarea exploatării a 11 perimetre petroliere

Romgaz a anunţat continuarea exploatării a 11 perimetre petroliere

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, a

Controale de amploare pe străzi. 10.000 de poliţişti, în trafic

Controale de amploare pe străzi. 10.000 de poliţişti, în trafic

Poliţiştii au intervenit, în ultimele 24 de ore, la peste 3.000 de evenimente, aplicând peste

Admitere în şcolile de poliţie. Bătaie mare pe 1.600 de locuri, cei mai mulţi candidaţi sunt băieţi

Admitere în şcolile de poliţie. Bătaie mare pe 1.600 de locuri, cei mai mulţi candidaţi sunt băieţi

Peste 10.000 de persoane care îşi doresc să fie poliţişti s-au înscris la concursul de