Muntenia News | Homepage
Experti rusi: Armata ucraineana nu este pregatita de un razboi cu cea a Rusiei

Experti rusi: Armata ucraineana nu este pregatita de un razboi cu cea a Rusiei

👤Scris de David Dumitrescu 🕔02.Mar 2014 Citit de 153 ori Sursa: STIRI

Mai multi experti militari din Rusia, citati de gazeta.ru considera ca este putin probabila o interventie militara ruseasca in Ucraina, dar sustin ca armata ucraineana nu este pregatita sa opuna rezistenta

Analistul militar Pavel Felgenhauer sustine ca o eventuala intrare a trupelor ruse in Ucraina se poate termina cu pierderi serioase pentru Rusia.

“Razboiul din Cecenia in comparatie cu situatia din Ucraina este un joc de copii. Aici nu e vorba de o natiune un milion de ceceni, ci de 40 de milioane de ucraineni. Acum, ucrainenii vor avea impotriva cui sa se uneasca”, afirma expertul rus.

In opinia lui Felgenhauer nu exista nici o indoiala ca in cazul unei campanii militare impotriva Rusiei, Occidentul va introduce sanctiuni economice.

Directorul Centrului de Analiza a Strategiilor si Tehnologiilor Ruslan Puhov considera ca armata ucraineana actuala nu este in masura sa opuna la rezistenta celei ruse si cel mai probabil, nu o va face.

Cum a degradat armata Ucrainei

Armata ucraineana, infiintata in anul 1992, pe ruinele Uniunii Sovietice, a fost destul de numeroasa si a mostenit tehnica moderna, dar pe parcursul celor 22 de ani de independenta a degradat. Moralul a scazut in mod constant, cele mai bune arme au fost vandute peste hotare, inclusiv in Georgia, asa ca acum aceasta armata nu poate fi considerata o forta serioasa. Alti doi factori mai recenti, care practic au ingropat armata din Ucraina ca forta militara, sunt reforma militara din Rusia din anul 2008, si trecerea din anul 2013 la sistemul de voluntariat pe baza de contract a celei mai mari parti din armata din Ucraina. In primul caz ucrainenii au vazut ca armata lor continua sa degradeze, in timp ce in Rusia s-a facut o infuzie masiva de capital. In al doilea caz, in Ucraina angajatii militari isi fac serviciul militar in localitatile de bastina. Asa ca acum in Crimeea nu sunt militarii recrutati de exemplu din Lvov, ci localnici care nu au de gand sa lupte impotriva Rusiei”, sustine specialistul rus.

Puhov aduce ca exemplu si faptul ca in ultimii 20 de ani armata rusa a participat la mai multe conflicte armate, in timp ce colegii lor ucraineni nu au fost implicati in nici unul.

Expertul militar, redactorul sef al revistei Apararea Nationala, Igor Korotcenko considera ca fortele armate si de securitate din Ucraina nu sunt obligate sa respecte posibilele ordine ale noilor autoritati de la Kiev de a lupta contra armatei ruse.

“Cei care fac declaratii belicoase la Kiev nu sunt nici ei legitimi, iar Ianukovici este inca presedinte ales in mod legal. Prin urmare, ordinele date armatei de Oleksandr Turcinov sunt ilegale, iar armata ucraineana nu este obligata sa le respecte si ar trebui sa ramana in cazarma. Acelasi lucru este valabil si pentru alte structuri de securitate”, a declarat Korotcenko.

Putin a obtinut temei legal de a interveni in Ucraina

Expertul a mentionat ca decizia Consiliului Federatiei Ruse nu semnifica ca va avea loc o interventie militara in Ucraina. “Nimeni nu este de gand sa ocupe Ucraina. Este evident insa ca acum este vorba de o operatiune de mentinere a pacii, pentru a preveni un razboi civil pe scara larga”, afirma analistul.

Korocenko sustine ca in prezent se desfasoara un amplu razboi informational contra Rusiei. Totusi el constata ca Putin a obtinut temei legal de a trimite trupe in Ucraina. “Sa vedem ce masuri va intreprinde Ministerul Apararii. Cred ca daca vorbim despre o posibila operatiune militara, aceasta se va limita doar la Crimeea. Nu este insa exclusa si o interventie mai larga. Totul va depinde de situatie”, conchide expertul.

Cat despre capacitatea armatei ucrainene de a opune rezistenta, Korotcenko este foarte sceptic.

“Aproape toate unitatile, cu exceptia, poate a fortelor speciale si trupele aeropurtate, nu sunt in stare sa lupte. Armata a stat in cazarma si cand a fost rasturnat regimul lui Ianukovici. In vestul Ucrainei chiar a permis opozitiei sa se inarmeze cu armele din dotarea armatei”, a mai adaugat expertul rus.

Directorul Centrului de Prognoze Militare Anatoli Tiganok si-a exprimat si el increderea ca nu se va ajunge la confruntare armata in Ucraina. “Va depinde mult de modul in care va actiona NATO si China”, a precizat analistul.

Articole Similare

Un zimbru este in pericol de moarte in rezervatia din Padurea Slivut – Hateg

Un zimbru este in pericol de moarte in rezervatia din Padurea Slivut – Hateg

Un zimbru din rezervatia de la marginea orasului Hateg este pe moarte, sustin reprezentantii Directiei

Antena 1 a dat startul inscrierilor pentru sezonul al doilea al show-ului culinar ,,Hell`s Kitchen – Iadul Bucatarilor"

Antena 1 a dat startul inscrierilor pentru sezonul al doilea al show-ului culinar ,,Hell`s Kitchen – Iadul Bucatarilor"

,,Hell`s Kitchen - Iadul Bucatarilor", show culinar produs de Mona Segall la Antena 1,

Elena Udrea cere anchetarea "jafului" de la Agentia Domeniile Statului

Elena Udrea cere anchetarea "jafului" de la Agentia Domeniile Statului

Prezidentiabilul PMP, Elena Udrea, a cerut miercuri, intr-o conferinta de presa la sediul partidului, anchetarea

Valentin Lazea, catre companiile din Romania: Obisnuiti-va cu ideea ca taxele vor creste pentru a ajunge la nivel european

Valentin Lazea, catre companiile din Romania: Obisnuiti-va cu ideea ca taxele vor creste pentru a ajunge la nivel european

Investitorii si companiile din Romania trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca taxele si impozitele

Liiceanu, din inima catre prezidentiabil: "Fie-va mila de noi, domnule Ponta"

Liiceanu, din inima catre prezidentiabil: "Fie-va mila de noi, domnule Ponta"

Filozoful si scriitorul Gabriel Liiceanu i-a transmis marti prezidentiabilul Victor Ponta o scrisoare deschisa, redactata