Muntenia News | Homepage

EXCLUSIV DIGI 24. Neagu Djuvara: Ne temem de rusi ca si acum 200 de ani

👤Scris de Stefan Pop 🕔15.Mar 2014 Citit de 285 ori Sursa: STIRI

La 97 de ani, istoricul Neagu Djuvara este printre putinii martori privilegiati de la care mai putem afla povestea plina de dramatism ultimului secol. O istorie traita.

In anii Primului Razboi Mondial, in timp ce tatal sau ramane sa lupte pe front, micul Neagu Djuvara pleaca in refugiu cu mama si cu fratele sau. Strabat impreuna o Rusie framantata de revolutie si reusesc sa se salveze ca prin miracol. Dupa terminarea studiilor in Franta, va lupta pe frontul de Est in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Apoi intra in diplomatie, iar instaurarea regimului comunist il obliga sa se exileze mai bine de patru decenii in Europa si in Africa.

In contextul crizei politice din Ucraina, la 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial, Neagu Djuvara face o analiza a raporturilor de forte dintre marile puteri. Ne vorbeste despre frica, supravietuire si libertate. Despre credinta si miracolele din viata sa.

Urmariti mai jos interviul realizat de Ana Iorga:

Ana Iorga: Domnule Djuvara, nu ati scris doar istoria, ci ati si trait-o foarte intens, cel putin istoria ultimului secol. Ati trecut prin doua razboaie mondiale, prin Razboiul Rece, ati avut si o intuitie cu 20 de ani inainte ca Uniunea Sovietica se va prabusi, astazi, in contextul conflictelor din Ucraina, ce predictii puteti sa faceti sau cum vi se pare situatia?

NEAGU DJUVARA: Nu mai indraznesc sa fac vreun prognostic din punct de vedere politic al viitorului, nici al tarii noastre, nici al omenirii si al Europei.

A.I.: Daca ar fi sa nu facem predictii, doar sa interpretam evenimentele de astazi. Pozitia pe care o are Rusia acolo, reactia Occidentului la situatia din Ucraina.

NEAGU DJUVARA: Parerea mea este ca se exagereaza. La noi in tara ne temem de rusi ca si cum am fi acum 200 de ani, stii? Dar lumea nu stie, fiindca nu citeste carti de specialitate. Rusia este tara nu numai din Europa, dar din toata lumea occidentala care are cele mai putine nasteri. Are cea mai proasta demografie nu doar din Europa, ci din lume. Ceea ce inseamna ca, peste 100 de ani, asa am citit intr-o carte, in imensitatea teritoriului rus, rusii nu vor mai reprezenta decat o zecime. Ei s-au dus ca pericol pentru noi, in orice caz. Pe de alta parte, lucrul de care se temeau cel mai mult sovieticii si rusii in general erau Statele Unite ale Americii, care, in cele din urma, au fost cu adevarat stapane pe lume. Adica ceea ce vor sa faca americanii se face, iar ceea ce vor sa nu se faca, nu se face. Adica asta e parerea mea, ca SUA sunt absolut dominatoare asupra Europei si lumii cum a fost, ca trebuie sa gasim intotdeauna comparatie, acum 2.000 de ani, Imperiul Roman. Nu se intampla in lumea cunoscuta de atunci decat ce voia sa faca Roma. E clar. Asa e in momentul de fata cu SUA.

A.I.: E legitim sa ne temem acum de un eventual conflict mondial la granita noastra? Multi spun asta.

NEAGU DJUVARA: Nu mai avem cu cine, pentru ca americanii, adica SUA au devenit asa de dominante in lume, ca nu se intampla nimic in lume fara sa intervina SUA. A fost un conflict in fosta Iugoslavie. Se bateau croatii cu sarbii, nu s-a putut ajunge la pace acolo decat intervenind SUA. Si-n doua minute, cu bombele lor cu nu stiu ce, pf, se face pace. SUA sunt acum ca, cum sa spun, judecatorul pe toata planeta. Nu se mai poate intampla un mare razboi, pentru ca exista un jandarm al planetei care e SUA. Asta e parerea mea si sunt convins ca e buna, e corecta.

A.I.: Tatal dvs., un inginer cu studii la Berlin, a luptat in Primul Razboi Mondial. Care a fost destinul lui? Ce s-a intamplat cu dvs, cu mama, cu copiii, erati foarte mic atunci.

NEAGU DJUVARA: Eu, copil, eu nu l-am vazut pe tata. Ca tatal meu a murit cand eu aveam doi ani si nu mai eram in tara. Avem o viata, in fine… nu sunt deloc responsabil de ea.

Avea o situatie buna economica, dar el si-a zis copiii si cu nevasta-sa mor de foame in Moldova, hai sa-i trimitem prin Rusia in Franta, unde taica-su, Trandafir Djuvara, care era ministrul Romaniei in Belgia, era retrasa cu guvernul si cu Curtea Regala belgiana la Le Havre. Primul port mare francez daca mergi catre apus la granita belgiana. Si asa se face ca mama si cu noi doi copiii si cu un frate bolnav, ultimul din Gradisteni, veche familie boiereasca, dar ultimul a innebunit, a innebunit in primele zile ale razboiului, dar probabil ca era deja ceva care nu mergea bine in capul lui inainte. Si atunci iat-o pe biata mama sa plece prin Rusia cu un frate bolnav, cu o tanara guvernanta elvetianca, Schwester Frida, care avea 20 de ani, si cei doi copii. Era totusi o mica grupa. Mama la 33 de ani se gaseste dintr-o data sefa unei mici grupe cu care sa se duca prin Rusia.

Ele ajung de la Odessa cu trenul, ca nu mai functionau, si se pare ca trenurile rusesti de pe vremea tarilor erau cele mai frumoase din Europa. Mai intai, compartimentul era mult mai larg decat cel din Europa, erau niste vagoane somptuoase. Si am sosit la Petrograd, Sankt Petersburg, si s-au confiscat pasapoartele. De ce? Va dati seama ca atunci cand incepea marea revolutie ruseasca politia isi facea meseria. Si politia confunda numele elvetiencei noastre, Schwester Frida, cu o spioana germana pe care o cautau. Si confisca pasapoartele.

Am luat ultimul tren care a plecat de la Petrograd, Sankt Petersburg, inainte ca bolsevicii sa inchida toate granitele. Asta este primul miracol din viata mea.

Pe urma de la mama am auzit atat de multe lucruri despre tata. Ca noi… deci am putut sa plecam prin Rusia, am ajuns in Franta, unde era retras bunicul, si pe urma dupa doi ani de zile ne-am retras in Elvetia, unde am stat alti doi ani. Si pe cand eram in Elvetia, am aflat ca tata a murit la Bucuresti. El a murit de gripa spaniola cateva zile dupa armistitiu. Asta e un mare ghinion, ca sa zic asa. Dar in toata copilaria mea am avut mai intai asa, un fel de… mai intai ca mama mi l-a descris pe tata ca pe o personalitate extra… e adevarat ca era extraordinara, de nobila ca gandire, de calitatile lui de inginer, era inventator, avea o gra… pana acuma de curand am gasit niste persoane care mi-au gasit niste brevete ale lui Marcel Djuvara prin Anglia, prin Germania, era un inventator extraordinar. Deci eu copil am fost invatat ca am avut un tata care a fost extraordinar. Ea l-a facut ca un sfant pe tata, stii? Dar un tata care nu este. Dar un copil care a crescut cu impresia ca a avut un tata un personaj exceptional si nu stiu ce si nu stiu cum. Mama nu s-a marit pe ea niciodata. El a ramas un fel de sperietor in tot timpul vietii mele: Te vede tata din Cer!.

A.I.: Experienta dvs. de pe front. Cu ce ati ramas? Cum v-ati confruntat cu frica? Ce ati invatat?

NEAGU DJUVARA: Draga, cine indrazneste sa spuna ca n-a avut frica niciodata i-un mincinos. Ca nu se poate sa nu-ti fie frica. Sa stiti ca ulterior, dupa ce devenisem civil la Ministerul de Externe, am suportat bombardamentele americanilor asupra Bucurestiului care erau teribile. Erau cate 600 de avioane super nu stiu ce si lansau bombe. Am avut in timpul celor cinci luni unde am marsaluit cu regimentul 6 Mihai Viteazul am avut ceea ce consider din razboi al mai insuportabil: bombardamente de artilerie Fiindca artileria inamica te prinde intr-o pozitie si nu poti sa te misti de acolo. Si el poate timp de o ora vajjjjj, BANG! Si asta este ingrozitor din punctul de vedere al inimii, ca sa zic asa. Auzi fluieratul bombei aceleia, de fapt ea e deja terminata, practic ea a explodat deja cand tu auzi vajaitul.

A.I.: A fost punctul maxim al fricii pentru dumneavoastra?

NEAGU DJUVARA: Cred ca da. Am avut noroc ca nu m-am confruntat cu tancuri care vin impotriva mea. Regimentul meu s-a gasit oarecum intre doua atacuri de tancuri sovietice. Si parca ma vad tinand un fir de telefon. Eu eram cu niste turnulete teoretic antitanc. Eram doi sergenti, trebuia sa devenim locotenenti….

Am facut un fel de zig-zag in Basarabia. Pe jos, in noroi, caldura, nu stiu ce. Si ca sa vezi cum intra in tine cand intr-adevar esti un militar onest stii ca trebuie sa ai intotdeauna picioarele spalate noaptea, sa nu fii cu picioarele murdare si sa fie unse cu vaselina pe urma. Si-mi aduc aminte ca suntem schimbati de drum, am plecat la 6 dimineata, la 2 dupa-masa noi mergeam catre Cetatea Alba si pe la 2…aaa, nu, trebuie sa se duca in nord. Daca faceam vreo 35 de km intr-o zi, am facut in ziua aia 75 de kilometri. Deci dimineata de la 6 si pana a doua zi la 2, am facut 75 de km pe jos. Si la 2 dimineata, cand finalmente ne opreste, nu mai ramanea decat o jumatate de bidon de apa de baut. Si muream de sete. Ca umblam de ore si de ore, era luna august. Ei bine, disciplina ti-a intrat in cap in asa fel, incat jumatatea aia de apa din bidon am varsat-o ca sa ma spal pe picioare. Am varsat-o in gamela si mi-am spalat picioarele in gamela. Era mai important sa nu fac bube la picioare decat sa inghit apa cand am gura punga de sete. Interesant, nu?

A.I.: Daca ar fi sa priviti in urma, ce lucruri sunt cu adevarat importante in viata?

NEAGU DJUVARA:Sa fii intotdeauna onest, sa spui adevarul. Sa nu cauti sa iei bunul altuia. N-am avut niciodata pofta de lucrurile altuia. Pe cand sunt foarte multe persoane, dar foarte multe, care tanjesc dupa lucrul pe care-l vad la vecin. Nu atat din punctul de vedere al averii, dar orisice, situatie, reputatie sau nu stiu ce. Mie nu mi-a fost niciodata pofta de ceea ce are altul. Am avut intotdeauna ambitie, de cand eram mic, de a fi primul din clasa, de asemenea mai tarziu, la liceu, in Franta, la Universitate, voiam sa fiu, cum ar spune banatenii, fruncea. Deci exista ambitie, care, in definitiv, poate sa fie foarte folositoare pentru ca te impinge sa lucrezi, sa lucrezi ca sa fii intotdeauna inaintea celorlalti.

A.I.:Daca va priveste cineva biografia, putem sa observam ca nu ati fost niciodata inregimentat institutional.

NEAGU DJUVARA:Toate astea sunt intamplatoare. Sa nu credeti ca eu le fac cu tafna personala. Nu, deloc, e hazardul. La mine, toata viata mea a fost o intamplare. M-a luat Dumnezeu de la locul cutare, m-a trantit la locul cutare. Dar nu fac din asta niciun fel de gloriola, de trufie. Eu nu mi-am ales calea. Calea mea a fost impusa de intamplari, de… finalmente de Dumnezeu. A fost intamplarea ca la un an sa scap de revolutia bolsevica, ca la 23 august sa iau avionul catre Stockholm. Deja intr-o singura viata doua salvari asa de extraordinare. Astea n-au de-a face cu alegerea. Inseamna ca sunt iubit de cel de sus.

A.I.: Cat conteaza eruditia, cat conteaza sa-ti mearga mintea? Sa gandesti in timp real, sa faci alegeri bune?

NEAGU DJUVARA: Eruditia e un bagaj, dar daca nu stii sa le interpretezi, sa le pui impreuna, sa faci din ele o piramida, degeaba ai aceasta eruditie, esti un bou. Esti un bou foarte invatat.

A.I: Un bou care a citit carti, dar nu stie sa le foloseasca.

NEAGU DJUVARA: Un bou care a citit multe carti, da.

A.I.: Sunteti credincios? V-a ajutat credinta in momentele grele?

NEAGU DJUVARA: Eu sunt foarte religios. Ma rog dimineata, ma rog seara, ma rog pe strada cand merg, umblu pe strada citindu-mi in cap Psalmul al XX-lea al lui David, Multumescu-ti Doamne, …. nemurirea ta, ra-ta-ta-ta-ta, il stiu pe dinafara. Am impresia ca tot ce mi s-a intamplat in viata imi vine de undeva de sus. N-am niciun merit, m-am nascut la momentul potrivit, am avut mama cea mai extraordinara, devotata si asa mai departe. Am gasit explicatia de ce Dumnezeu mi l-a retras pe tata la varsta de 38 de ani, cand era atat de pretios ca individ. Ar fi putut sa faca o gramada de lucruri bine el. Dar el daca ar fi trait, eu as fi fost un baiat de bani gata, as fi fost un nimica toata. Pe cand faptul ca am avut o tinerete si o copilarie dificila a facut sa fiu mai altfel, sa fiu ce sunt.

A.I.: Cum credeti ca ne-a schimbat comunismul? Ce s-a petrecut cu poporul roman?

NEAGU DJUVARA: Va spun cinstit ca am gasit alt om. Lipsesc din tara 45 de ani. Si ma intorc in tara, gasesc nu numai un alt soi de a vorbi, gasesc alte mutre. Am parasit un taran slabut, dar imbracat in straie romanesti chiar saptamana, duminica albe. A purtat-o toata saptamana, e mai murdara, mai nu stiu ce, dar e o camasa alba cu broderii, cu nu stiu ce. Ma intorc dupa 45 de ani si vad pe taran imbracat a la Mao Zedun, in niste jeansi sifonati de cea mai urata calitate si cu ei un tricou de lana jerpelit, cenusiu, era alta imagine a romanului. Dar mai grav, am gasit ca s-a si buhait. De bautura prea multa. Pe vremea mea, taranul bea duminica. Se imbata cateodata, dar doza lui de tuica se rezuma la ceva de duminica. Astazi bea in fiecare zi. Cand m-am intors la mine la mosie, sa vad de curiozitate…

A.I.: Mai avem astazi oameni politici cu viziune, cu intuitii grozave, de la care sa inveti?

NEAGU DJUVARA: Nu poti sa stii pe moment. O sa stim peste 50 de ani daca au fost. Pe cuvant. In momentul asta am impresia ca n-avem pe nimeni. Adica pe toti cei pe care-i vad agitandu-se in Parlament am impresia ca sunt toti de o mediocritate….

A.I.: Care e cea mai mare multumire a dumneavoastra?

NEAGU DJUVARA: In viata?

A. I. Exact.

NEAGU DJUVARA: Asta-i o intrebare pe care nu mi-am pus-o niciodata.

A.I. Ce va face fericit, acum, privind in urma, ce vi s-a implinit?

NEAGU DJUVARA: O sa credeti ca acuma, pentru ca mi-ati pus intrebarea asta, invent un raspuns. Dar sa stiti ca de multe ori ma rog la Dumnezeu si ma intreb dar de ce m-ai ales ca sa-mi dai tot ce-am dorit in viata? Chiar acum mai traieste la Paris nevasta-mea, cu care nu ne-am inteles, care m-a facut nenorocit mult timp din viata mea. Dar acum suntem prieteni. Ne telefonam. Pe urma, am avut o fiica cu care m-am inteles de minune. Ma simt foarte implinit. Mi-a dat Dumnezeu cam tot ce-mi doresc. Nu sunt nici sarac, nici bolnav grav. Am touched wood! Dumnezeu mi-a dat toate bucuriile…

Cititi si:

Articole Similare

CALENDAR ORTODOX 2018: De ce este bine să ţii post negru duminică

CALENDAR ORTODOX 2018: De ce este bine să ţii post negru duminică

CALENDAR ORTODOX 2018: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase din România. Citește mai

Codul Rutier prevede asta, atenţie! Planul de amenzi e din nou la modă. N-ai asta în maşină – plăteşti 525 lei

Codul Rutier prevede asta, atenţie! Planul de amenzi e din nou la modă. N-ai asta în maşină – plăteşti 525 lei

Conform Codului Rutier, pentru a fi condus pe drumurile publice, orice autovehicul trebuie dotat cu

Accident grav în Gorj. O femeie a murit, trei persoane sunt rănite

Accident grav în Gorj. O femeie a murit, trei persoane sunt rănite

O femeie a murit în urma unui accident rutier în care au fost implicate două

Un român a încasat o pensie de 34.000 de lei în luna aprilie. Ce meserie a avut

Un român a încasat o pensie de 34.000 de lei în luna aprilie. Ce meserie a avut

În luna aprilie, cea mai mare pensie de serviciu din Ministerul Apărării Naţionale a fost

Accident pe DN 1, în Snagov. Trafic restricţionat pe sensul către Capitală

Accident pe DN 1, în Snagov. Trafic restricţionat pe sensul către Capitală

Traficul rutier a fost restricţionat, sâmbătă dimineaţă, pe DN 1, în Snagov, după ce o