Muntenia News | Homepage

EDITIE SPECIALA. Noi granite: evolutia regiunii dupa anexarea Crimeei de catre Rusia

👤Scris de Andrei Gheorghe 🕔22.Mar 2014 Citit de 581 ori Sursa: STIRI

Evolutia geo-politica din regiune, dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, a fost dezbatuta in aceasta seara intr-o editie speciala a ,,Jurnalului de seara”, prezentat de Cosmin Prelipceanu, la Digi24.

In corespondente speciale din intreaga Europa, reporterii Digi24 Laurentiu Radulescu, din Ucraina, Cristian Citre, din Republica Moldova, si Alina Manolache, de la Bruxelles, unde s-au reunit liderii europeni, au adus informatii noi despre evolutia evenimentelor la zi.

Expertul in securitate nationala Hari Bucur a vorbit despre noul tip de militari din Crimeea, care nu poarta numele niciunei tari si niciunei armate.

Hari Bucur a amintit ca presedintele rus Vladimir Putin a spus ca este vorba de ,,niste cetateni ingrijorati de soarta concetatenilor din Crimeea” si care si-au cumparat uniforme de pe pe internet si care ,,actioneaza ca niste cetateni vigilenti ca sa se pastreze ordinea si disciplina in provincie”.

,,Au un comportament care nu e nou, a fost practicat de cam toate provinciile separatiste din fosta Uniune Sovietica. E acelasi scenariu, pe vremea aia purtau toti uniforme sovietice, acum poarta uniforme luate de pe net”, spuen Hari Bucur.

,,Lucrul curios este existenta lor azi, cand deja, din punct de vedere rusesc, oficial, Crimeea este parte a Rusiei. E putin probabil ca Rusia sa accepte existenta unor oameni inarmati care sa nu fie sub autoritatea lor”, a adaugat el.

De altfel, o echipa a postului Digi24 nu au fost lasata sa intre in Crimeea. Jurnalistii au fost dusi intr-o cazarma din Armiansk, oras aflat in nordul regiunii, legimati si obligati sa paraseasca zona.

Corespondentul Digi24 la Bruxelles, Alina Manolache, a relatat despre sanctiunile impuse de Uniunea Europeana Rusiei, dar si despre tratatul de asociere cu Ucraina, semnat astazi.

Despre sanctiunile impuse de UE si SUA Rusiei, precum si despre decizia Visa si Mastercard de a nu mai oferi servicii bancilor sanctionate de SUA a vorbit si jurnalistul Emil Hurezeanu.

,,Cei care au ironizat sau au avut tentantia sa diminueze importanta acestor masuri pot fi surprinsi, pentru ca pot fi masuri care, prin cumulare, vor avea efecte. Ceea ce se va intampla dincolo de masurile guvernelor, pietele vor multiplica efectele deciziilor politice si pietele vor crea impactul cel mai puternic”, spune Emil Hurezeanu.

Analistul a vorbit si despre perspectiva integrarii europene a Republicii Moldova, in contextul Consiliului European care a avut loc in aceste zile.

,,Grabirea traseului european al Republicii Moldova e unul din efectele neintentionate. Probabil se va intampla o apropiere a Republicii Moldova cu Romania. Ceea ce au pierdut ucrainenii probabil vor castiga moldovenii”, a mai spus Emil Hurezeanu.

Despre situatia din Moldova a relatat jurnalistul Digi24 Cristian Citre. Invitatul sau, Doru Petruti, director IMAS in Republica Moldova a declarat ca ,,la Chisinau bate un vant rece dinspre est”.

,,Starea populatiei legat de tema europeana se bucura de un sprijin fragil, e indicatorul care se schimba cel mai repede in sondaje”, a spus el.

,,Deocamdata, democratia in Republica Moldova e una destul de tanara, ea se exerseaza de doar cativa ani si aici e un minus al clasei politice, pentru ca nu a explicat bine avantajele integrarii in UE si principalele probleme ale oamenilor se leaga de saracie, coruptie. Presiunea pe individ, pe gospodarie e ridicata”, a mai spus Doru Petruti.

Cititi si:

Articole Similare

Percheziţii la cinci firme care vând materiale de construcţii, într-un dosar de evaziune cu un prejudiciu de 7 mil. lei

Percheziţii la cinci firme care vând materiale de construcţii, într-un dosar de evaziune cu un prejudiciu de 7 mil. lei

Poliţiştii din Braşov fac, joi dimineaţă, mai multe percheziţii la sediile a cinci firme care

Curtea de Apel Bucureşti decide dacă retrimite procurorilor rechizitoriul în dosarul autorizaţiilor ilegale pentru clubul Colectiv

Curtea de Apel Bucureşti decide dacă retrimite procurorilor rechizitoriul în dosarul autorizaţiilor ilegale pentru clubul Colectiv

Curtea de Apel Bucureşti urmează să se pronunţe, joi, asupra cererii avocaţilor lui Cristian Popescu

Lucrări pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa

Lucrări pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa

Pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, pe tronsonul Brăneşti – Fundulea, se vor executa joi

Tribunalul Bucureşti decide dacă redeschide dosarul Flora, în care Traian Băsescu este acuzat că ar fi retrocedat ilegal un teren

Tribunalul Bucureşti decide dacă redeschide dosarul Flora, în care Traian Băsescu este acuzat că ar fi retrocedat ilegal un teren

Tribunalul Bucureşti urmează să decidă, joi, dacă redeschide, la cererea procurorilor, dosarul Flora, în care

Numărul de autorizaţii pentru construcţia de locuinţe a scăzut cu 5,7% în februarie

Numărul de autorizaţii pentru construcţia de locuinţe a scăzut cu 5,7% în februarie

Numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a scăzut în ianuarie cu 5,7% faţă